Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Több százmilliós áfa-csalást derítettek fel a pénzügyőrök

Több régiót érintő akcióban csaknem hatszáz millió forintos adócsalásokat derítettek fel a pénzügyőrök.
Összesen 31 helyen tartottak házkutatást: egy autókat és egy műanyag alapanyagokat behozó cégről derült ki, hogy az iportált áruk után nem fizették meg az ÁFÁ-t. Az első esetben a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala 18 helyszínen tartott házkutatást.

A megalapozott gyanú szerint a gazdasági társaság 2006 -2007. években 391 gépkocsit vásárolt meg összesen csaknem 7 millió euró nettó áron az Európai Unió több országából. Több lépcsőben, általában ugyanazokon a kereskedőkön keresztül adták el a gépkocsikat. A közbeiktatott cégek általában a megszerzést követően még aznap, vagy pár napon belül továbbértékesítették a járműveket. A cég az autók után nem fizette meg az általános forgalmi adót, így csaknem 350 millió forinttal károsította meg az államháztartást. A vámnyomozók két gyanúsítottat hallgattak ki különösen nagy mértékű adócsökkenést okozó adócsalás bűntette megalapozott gyanújával. Őket a pénzügyőrök őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A másik esetben a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának nyomozói a Merkúr bevetési egységgel közösen négy embert fogtak el adócsalás miatt. Az akcióban 13 helyszínen tartottak házkutatást. Ezek során biztosítási intézkedésként 26 millió forint készpénzt és két 80 millió forint értékű ingatlant foglaltak le.

A gyanúsítottak közül három embert őrizetbe vettek, akiknek előzetes letartóztatását kezdeményezte a nyomozó hatóság. A megállapított adatok alapján a csalók Ausztriában és Romániában vásároltak műanyag alapanyagokat, melyeket nettó értéken hoztak be Magyarországra és értékesítettek egy soltvadkerti cégnek. Az árut az országba behozó cég az adóbevallásában fiktív belföldi beszerzéseket tüntetett fel, így nem fizetett áfát ezek után. A felhasznált cégekbe szerb állampolgárságú ügyvezetőket jegyeztettek be, amivel a felelősségre vonást akarták elkerülni. A bűncselekménnyel okozott állami bevétel kiesése eléri a 230 millió forintot.

Olvasóink írták

  • 3. Kolompár Rómeó 2008. július 06. 10:31
    „Ferpléj pénzügyminiszterünk mikor kerül már sittre? Elvégre hamis számlákra igényelt ő is vissza áfát.”
  • 2. klj_54 2008. július 05. 22:08
    „Holló holló szemét ki nem vájja:(”
  • 1. 4 2008. július 05. 12:42
    „Valaki szólna a pénzügyőröknek, hogy a parlamantben számla nélkül fizetnek ki juttatásokat !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Balatonba fulladt fiú holttestét

Szombaton kora délelőtt egy szörfös találta meg a balatonszárszói nádas mellett annak a 17 éves… Tovább olvasom