Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Trafik: a Fidesz szerint Mesterházy tévúton jár, a Jobbik lemondatná Lázárt

Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár választ az MSZP a trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdéseire.
Közérdekű bejelentést tesz a Tolna megyei MSZP

Közérdekű bejelentést tesz a Tolna Megyei Főügyészségen a trafikpályázatok ügyében az MSZP megyei területi szövetsége - jelentette be a párt megyei elnökhelyettese kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Frankné Kovács Szilvia elmondta: azt kérik a főügyészségtől, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a Tolna megyei trafikpályázatok elbírálását.

A politikus szerint Hadházy Ákos szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő keddi nyilatkozata egyértelmű bizonyítéka annak, hogy politikai egyeztetés előzte meg a pályázatok elbírálását, "a pályázók közül politikusok választották ki a győzteseket".

Ez a politikai erkölcstelenség olyan foka, amire az elmúlt huszonkét évben nem volt példa - mondta.

Hadházy Ákos a hvg.hu-nak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy helyi kormánypárti képviselők politikai egyeztetésen véleményezték a pályázó jelöltek listáját. Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere és országgyűlési képviselője közleményben cáfolta Hadházy Ákos állítását.

Az MSZP-s politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy polgármesterek, alpolgármesterek, országgyűlési képviselők hozzátartozói jussanak ilyen módon az elkövetkező húsz évre megélhetési lehetőséghez, és nem rokkantak, munkanélküliek, akikről az eredeti célok szerint szó volt.

Tolna megyében nyert trafikműködtetési jogot pedagógus, óvónő, növénytermesztő, borász és varrónő is - jegyezte meg. Közlése szerint a nyertesek között van Hirt Ferenc (Fidesz-KDNP) tamási országgyűlési képviselő titkárának hozzátartozója és Patay Vilmos (Fidesz-KDNP) dombóvári országgyűlési képviselő családtagja.

Ilosfai Gábor, az MSZP Tolna megyei I. számú választókerület elnöke a szekszárdi polgármester szintén nyertes testvérére utalva azt mondta: egy politikusnak kell annyi önmérsékletet tanúsítania, hogy "családjában nem engedi a pályázaton való indulást, de a győzelmet végképp nem".

Arról is beszélt: a trafikpályázat szekszárdi nyertesei között van egy szekszárdi önkormányzati képviselő is, aki hozzátartozójával Tolna megyében öt koncessziós joghoz jutott, évtizedek óta dohánykereskedéssel foglalkozó családok ugyanakkor nem nyertek a pályázaton.

Petíciót adtak át vesztes pályázók az NFM-ben

Petíciót adtak át a trafikkárosultak néven szerveződött mozgalom képviselői kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM).

A Németh Lászlóné miniszternek címzett petícióban a dohánykereskedelmi koncessziós pályázat veszteseiből szerveződött mozgalom tagjai azt kérik: hozzák nyilvánosságra a tender összes nyertes és vesztes pályázatát, "a döntéskor figyelembe vett, de a kiírásban nem szereplő" szempontrendszert, valamennyi feljegyzést, jegyzőkönyvet a pályázat elbírálásáról, továbbá a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. döntéselőkészítő anyagait, az elbírálásban részt vevő személyek, szakértők és tisztségviselők névsorát.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklődésére közölte: a petíciót a fejlesztési tárca áttekinti, és a benne foglaltakra rövid időn belül eljuttatja hivatalos válaszát a benyújtókhoz.

A trafikkárosultak petíciót adtak át a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Fotó: MTI (galéria)

A Jobbik feljelentést tesz és lemondásra szólítja fel Lázár Jánost

Hivatali visszaélés gyanúja miatt kedden feljelentést tett a Jobbik két politikusa a trafikpályázatokkal kapcsolatban. Emellett lemondásra szólítják fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetőjét és Horváth Istvánt, Szekszárd fideszes polgármesterét.

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján hivatkozott arra, hogy Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak elmondta, Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.

A jobbikos politikus Volner Jánossal közösen a Fővárosi Főügyészségen tett feljelentést az ügyben, amely miatt az ellenzéki párt szerint Gyulay Zsolt és Horváth István mellett Lázár Jánosnak is le kell mondania, aki "jól láthatóan a háttérben mozgatja a szálakat és az egész ügyet koordinálja".

Szilágyi György úgy fogalmazott: Hadházy Ákos kijelentései azt bizonyítják, hogy már a "becsületes fideszes tagoknak is elegük van abból az arcátlanságból, arroganciából és harácsolásból", ami szerinte a kormány elmúlt 3 éves tevékenységét jellemzi.

Hangsúlyozta: a Jobbik nem szeretné, hogy továbbra is következmények nélküli országban élnének a magyarok. Azoknak, akik visszaélve a politikai hatalmukkal "ilyen aljasságra vetemednek", igenis bűnhődniük kell - jelentette ki.

Szerinte a kormánypártok kommunikációjával ellentétben a trafikpályázatok ügye semmi másról nem szól, mint egy 500 milliárdos piac újraelosztásáról, amelynek nagy részét a sajátjaiknak juttatták.

Fidesz: Mesterházy tévúton jár

A Fidesz szóvivője szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök tévúton jár, amikor kérdéseket tesz fel a trafikpályázatokkal kapcsolatban, neki ugyanis ehelyett a Portik-Laborc-ügyre kellene válaszokat adnia. Selmeczi Gabriella keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt is mondta, természetes, hogy a trafiktender nyertesei között vannak olyanok, akik szimpatizálnak valamelyik politikai erővel.

Az MSZP elnöke keddi tájékoztatóján közölte, hogy pártja Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár választ a trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdéseire. Mesterházy Attila arra hivatkozott, hogy Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, Szekszárdon politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.

A Fidesz szóvivője újságírók előtt erre reagálva úgy fogalmazott, Mesterházy Attila tévúton jár, mert neki nem feltennie, hanem megválaszolnia kellene kérdéseket, mégpedig a Portik-Laborc-üggyel kapcsolatban, ugyanis "a baloldal maffiaügybe keveredett", amiről most az MSZP elnöke megpróbálja elterelni a figyelmet azzal, hogy a trafikpályázatok eredményével foglalkozik.

A dohányboltok ügyében Selmeczi Gabriella azt mondta, a trafikok ötezer magyar család egzisztenciáját biztosítják, az pedig természetes, hogy vannak, akik kissé csalódottak: ők azok, akik nem nyertek. "Az ő csalódottságukat megértjük, de most ennyire volt lehetőség" - tette hozzá, visszautasítva azokat a vádakat, amelyek szerint politikai szempontból bírálták volna el a pályázatokat. Az ötezer nyertes között nyilván vannak olyanok - folytatta -, akik a Fideszre szavaztak, de ugyanúgy lehetnek közöttük szocialista szimpatizánsok is. Ötezer nyertes pályázóból mindig van olyan, akinek van politikai szimpátiája vagy éppen fideszes rokona, ez teljesen természetes - mondta.

A kormánypárt szóvivője felhívta a figyelmet arra is, a trafikpályázatokkal lehetővé vált, hogy a jövőben ne multinacionális cégek, hanem családi vállalkozások árulják a dohánytermékeket.

Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő említett nyilatkozatával kapcsolatban Selmeczi Gabriella idézte Szekszárd fideszes polgármesterének a közleményét, amelyben Horváth István érthetetlennek és felháborítónak nevezte a helyi fideszes politikus nyilatkozatát, közlése szerint az nem felel meg a valóságnak.

"Az egyébként érthető, ha egy kicsit felfokozottabb helyzet van most bizonyos fideszes csoportoknál", hiszen kongresszusra, teljes tisztújításra készül a kormánypárt - jegyezte meg a Fidesz szóvivője, aki kérdésre válaszolva azt mondta, nem tud arról, hogy esetleg kezdeményezett-e valaki etikai vizsgálatot Hadházy Ákos ellen.

Az MSZP a fejlesztési minisztert kérdezi

Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár választ az MSZP a trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdéseire.

Mesterházy Attila pártelnök keddi sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak elmondta, Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.

Az MSZP elnöke azt a kérdést tette fel Németh Lászlónénak, hogyan kerülhetett a Fidesz politikusaihoz a pályázók listája, a véleményezés után pedig hogyan jutott vissza a kormányzathoz.

Rákérdezett, ha így történt, hogyan és milyen felhatalmazás alapján érvényesítették a pályázatok elbírálásánál a kormánypárti politikusok által megfogalmazott kéréseket, továbbá arra, más megyékben is úgy jártak-e el, mint a hírek szerint Szekszárdon.

Mesterházy Attila elmondta: arra is választ vár, tervezi-e a fejlesztési miniszter "a botrányba fulladt" trafiktender eredményeinek érvénytelenítését. A kedden írásban is feltett kérdésekre a tárcavezetőnek 15 napon belül kell válaszolnia.

Az MSZP-elnök arról is szólt, a szocialisták módosító javaslatot nyújtottak be a trafiktörvényhez. Ez azt célozná, hogy a jelenleg dohánytermékeket árusító kisvállalkozások - a fiatalkorúak cigarettavásárlását nehezítő szabályok alkalmazásával - júliustól is folytathassák tevékenységüket.

Mesterházy Attila hozzátette: javaslatuk lehetővé tenné a pályázati kiírás érvénytelenítését és új tender kiírását.

Boldvai a pályázatok és az értékelés nyilvánosságra hozatalát követeli

Az MSZP szerint a nógrádi megyeszékhelyen és annak környékén a Fidesz választókerületi elnökéhez közel álló barátok nyerték el a kiírt koncessziós pályázatok többségét, ők nyithatnak trafikot júliustól dohány-kiskereskedőként. A szocialista Boldvai László kedden követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes pályázati kört, és az értékelést.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő salgótarjáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az interneten elérhetőek különböző híradások, "és aki a helyi legendáriumban otthon van, itt él a városban, az pontosan tudja, hogy ezeknek valószínűsíthető módon van alapja".

Úgy fogalmazott: nyomon követhető, hogy itt sem történt más, mint az ország több pontján, a Fidesz nagy valószínűséggel a saját berkein belül, előre eldöntött módon lemutyizta, hogy kiknek adja oda ezt a lehetőséget.
A képviselő követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes pályázati kört és az értékelést, továbbá közölte: ha 2014-ben a szocialisták kormányra kerülnek, felülvizsgálják a dohánytermékek kapcsán kiírt koncessziós pályázatot.

Boldvai László szerint a trafikpályázat "pontosan és világosan mutatja a Fidesz területfoglalásának alapvető logikai lépéseit", vagyis a politikai hatalom mellett a gazdaságit is a saját klientúrájuk kezébe próbálják juttatni.

Az ellenzéki képviselő közölte azt is, a trafiktörvény valódi célját először álságosan népegészségügyi szándékkal "álcázták", majd - az érdekeltség miatt - lehetővé tették a dohánytermékek mellett alkohol, üdítő, energiaital, újság árusítását és a szerencsejáték-fogadás lehetőségét is, azt pedig pofátlannak nevezte, hogy a nyertesek ismeretében 4 százalékról 10-re emelnék a nyereség nagyságát.

Olvasóink írták

 • 6. DMagóg 2013. május 01. 09:18
  „5.csergemerge 2013.04.30. 21:44: "... Azaz nem az ő érdekköre kap minden üzleti lehetőséget mint nyolc esztendőn keresztül."
  Bele is buktak! Helyesen!

  "..., mert mostanában egy másik érdekkört kell kielégíteni."
  Csak ennyi a változás? Folytatódhat a mutyizás? Megnyugtató?”
 • 5. csergemerge 2013. április 30. 21:44
  „Az mszmp a mai napig nem tudta földolgozni, hogy most nem ő van kormányon.
  Azaz nem az ő érdekköre kap minden üzleti lehetőséget mint nyolc esztendőn keresztül.
  Bizony sok ilyen "botrány" lesz még, mert mostanában egy másik érdekkört kell kielégíteni.”
 • 4. DMagóg 2013. április 30. 19:21
  „Lázár János -kormányfő esélyes- karizmatikus egyéniség. Senki nem tudná kiütni, kivéve önmagát.
  Megkapta a sajátmaga kiütésének a lehetőségét! Sikerül! Lépre ment! Bukta lesz ez! Látványos -igazságosnak látszó- bukás lesz ez! Szívás!”
 • 3. Qllancs 2013. április 30. 17:18
  „Mit vártok a fantom Németnétől ???
  74 cégnek, vállalkozásnak osztott ki több százmillós EU s pénzeket úgy ..hogy mind OFFSHORT cég !! 1 se Magyaro. bejegyzett !!

  Remélem az EU is közbelép !Ennyi disznóság 1 hét alatt.
  NA emberek ! Ezért volt az a nagy kampány a rezsicsökkentés ért !El akarták vonni a figyelmet erről az égbekiálltó szemétségről !
  Gyanítom VAN még több is a tarsolyukban !”
 • 2. Qllancs 2013. április 30. 17:18
  „Mit vártok a fantom Németnétől ???
  74 cégnek, vállalkozásnak osztott ki több százmillós EU s pénzeket úgy ..hogy mind OFFSHORT cég !! 1 se Magyaro. bejegyzett !!

  Remélem az EU is közbelép !Ennyi disznóság 1 hét alatt.
  NA emberek ! Ezért volt az a nagy kampány a rezsicsökkentés ért !El akarták vonni a figyelmet erről az égbekiálltó szemétségről !
  Gyanítom VAN még több is a tarsolyukban !”
 • 1. Olajfa14 2013. április 30. 13:06
  „Boldvai is megélri a pénzét, de lassan kiderül, hogy ministránsfiúk voltak a mai rezsimhez képest. Ők egy nap alatt nem módosítottak törvényeket, hogy eltüntessék a tarfikpályázat nyomait. Persze ez a törvény sem ér semmit, ha az Alkotmánybíróság nem, majd az Eu elsöpri. Meg vannak számlálva az orbánizmus hónapjai, jön a számonkérés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a Fidesz hajdúsámsoni frakcióvezetője ellen

Máthé Attila ellen vesztegetés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Tovább olvasom