Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Tüntetéssel ünnepelnek a tanárok

Tüntetéssel „ünnepli" pénteken a Pedagógusok Szakszervezete a pedagógusok napját. A jeles nap keserű: a tanárok, tanítók fizetése 8-10 százalékkal csökkent, a tanév végén pedig 15 ezer körüli álláshely szűnik meg. A szakmai rész sincs rendben: hiányzik a visszajelzés és a továbbképzés.

Szakmai indokok helyett most is a pénz szabja meg a változtatások menetét – így látja legalábbis a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek fővárosi tagozata ezért péntek délután öt órára tüntetésre hívta a tanárokat és tanítókat az Akadémia épülete elé.

Csupán a fővárosban ezer, országosan pedig 15 ezer tanári álláshely szűnik meg ezen a nyáron. Budapesten leginkább a szakközépiskolák pedagógusainak kell tartaniuk munkahelyük elveszítésétől – 19 szakképző intézményt zárnak be –, vidéken viszont az általános iskolák felső tagozatain tanítók félthetik leginkább állásukat. A demográfiai apály ugyanis most éri el a felső tagozatot, ráadásul az intézménytársulások is leginkább ezt a fokozatot érintik (az alsó tagozatok maradnak helyben, a felső tagozatokat összevonják, ha nincs kellő számú diák).

A nyári iskolabezárási szezon azonban csak az egyik oka a létszámleépítésnek: komoly hatással bír a szeptembertől kezdődő heti kétórás kötelező óraszámemelés is. Ha ugyanis egy pedagógusnak több órát kell megtartania, akkor kevesebb tanár is elegendő a tanításhoz.

(MTI, Népszabadság, mno.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varázslatok és boszorkányságok tábora

Tovább olvasom