Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Ugyanolyan betegségekben szenvedünk, mint a partnerünk?

A házasság nemcsak közelebb viszi egymáshoz az embereket, hanem olyan hatása is van a párokra, hogy nagy valószínűséggel azonos betegségben fognak szenvedni. A kutatások szerint az adott betegség kockázata megnő az egyik házastársnál, ha a másiknál diagnosztizálták.
A Texas University tanulmánya azt mutatja: annak a kockázata, hogy valaki rákbeteg lesz ötszörösére nő, ha a partnerénél ezt a betegséget diagnosztizálták.

Ami a diabéteszt illeti, a partnerek 70 százaléka lesz jóval veszélyeztetettebb, az asztmánál ez a mutató 69 százalék. Ha pedig valakinek a társa depressziós, akkor kétszeresen nagyobb az esélye annak, hogy ő is ebben a betegségben fog szenvedni.

Hasonló életforma

Például a súlytöbblettel élő emberek a szívbetegségek és a szélhűdés nagyobb kockázatának vannak kitéve. Ami a cukorbeteg embereket illeti, partnereiknek hetven százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy ugyanez a betegség náluk is kialakul, amennyiben házas- illetve élettársuknál a betegségeket már diagnosztizálták. Az asztmánál a kockázati tényező 69 százalék.

Általánosságban véve, a vizsgálati eredmények azt támasztják alá, hogy a párok hasonló betegségekben szenvednek. Erre az a nyilvánvaló magyarázat, hogy a párok ugyanolyan életformát élnek, ugyanolyan diétát tartanak, és egyforma mértékben vannak kitéve a környezeti ártalmaknak és a stressznek.

Megegyező tulajdonság

Ami az ízületi gyulladást illeti, a Texas University munkatársai szerint itt háromszorosára nő a rizikófaktor – a hasonló életmód egyértelműen a kiváltó ok. De amíg ezek a kutatási eredmények segíthetnek abban, hogy számoljunk bizonyos megnövekvő kockázatokkal, addig azt is tudomásul kell venni, hogy a pároknak ugyanolyan egészségmegőrző szokásaik vannak – ez pedig azt jelenti, hogy ha az egyikük beteg, a másik is odafigyel az orvos tanácsaira, és meg is fogadja azokat.

A másik elkápráztató teória szerint a magyarázat az asszertív párválasztás. Vagyis, hogy az embereket egy bizonyos típus vonzza, amikor partnert választanak.

Több kutatócsoport is azt állítja, hogy potenciális partnereink közül azokat találjuk vonzónak, akik hasonló súlyúak, karcsúak, magasak, és hasonlóan néznek ki, mint mi. Ebből pedig következik egyes betegségek alacsony vagy magas kockázata.

Az aberdeen-i Rowett Kutatóintézet azt állapította meg, hogy a párválasztáskor olyan partnert választunk, akinek ugyanakkora a testzsírindexe, mint a miénk. A túlsúlyos emberek túlsúlyos partnert választanak maguknak , ennek következtében gyermekeik génjeiben megkétszereződik a hízásra való hajlam.

– Talán azok a társadalmi tevékenységek, amelyeket az elhízott és kövér emberek végeznek, teszik számukra lehetővé, hogy hasonlóan túlsúlyos emberekkel találkozzanak – mondta John Speakman, az aberdeen-i egyetem kutatást végző professzora. – Párt választunk, később gyermekeink születnek, de az elhízás általában már fiatalabb korban elkezdődik. Talán emiatt lehetséges az, hogy a potenciális partnerek azonos testzsírszázalékú társat választanak maguknak.

Azok, akik dohányoznak vagy isznak, nagy valószínűséggel olyan társat keresnek maguknak, akik hasonló szokásokkal bírnak, olyan szokásokkal, amelyek növelik a tüdőrák, a krónikus bronchitisz vagy a májbetegségek kockázatát.

Növelik az esélyt

A holland Vrije Egyetem tanulmánya arra mutat rá, hogy a kerékpározók vagy más sportágakat űzők hasonló érdeklődésűekkel kötnek házasságot, s ezzel növelik az esélyét annak, hogy egészségesebb életmódot éljenek.

De néhány kockázati faktor ellentmond a magyarázatoknak. Annak az oka még nem tisztázott, hogy egyes partnereknél a köszvény kialakulásának kockázati aránya miért háromszoros.

Daily Mail, Roger Dobson
Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemes segítők, jótékony célok

Félmillió forintos UniCredit-adomány segíti a kórházi ápolásra szoruló kis betegek gyógyulását. A… Tovább olvasom