Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Ujhelyi: Súlyosabb veszteségekre lehetett számítani a turizmusban

"Ha valaki az év elején azt mondta volna, hogy a hazai turizmus az idén 8-10 százalékos visszaesést produkál a válság következtében, azzal sokan kiegyeztünk volna" – fogalmazott.
– Sokkal súlyosabb veszteségekre lehetett számítani az idén a magyar turizmusban, mint amekkora végül bekövetkezett – jelentette ki Ujhelyi István államtitkár, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke egy évzáró szakmai rendezvényen szerdán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűn.

"Ha valaki az év elején azt mondta volna, hogy a hazai turizmus az idén 8-10 százalékos visszaesést produkál a válság következtében, azzal sokan kiegyeztünk volna" – fogalmazott Ujhelyi István az Észak-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága által rendezett találkozón.

Az elnök úgy vélte: a jövő év sem ígér még fellendülést az ágazatban, ám a fejlesztésekre fordítható uniós és állami támogatásoknak érzékelhető változást kell hozniuk. Egy-két év alatt összesen mintegy 300 milliárd forint áramlik a magyar turizmusba, amely biztosítéka annak, hogy Magyarország ezen a területen az európai élmezőny tagja maradjon - jelentette ki.

Az Észak-alföldi régióban összesen félszáz nyertes pályázat nyomán 22 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a közeljövőben. Ehhez hasonló nagyságrendű támogatást évtizedek alatt sem kapott korábban a három megye – húzta alá.

Ujhelyi István szerint a szakma azt jósolja: azok az országok, amelyeket a válság nem sodor magával, 2010 második felére már az idegenforgalom fellendülésére számíthatnak. Addigra azonban a most kezdődő beruházásoknak már készen kell állniuk, az ország idegenforgalmi kínálatának bel- és külföldi reklámjára pedig szükséges volna pluszforrásokat találni – tette hozzá a politikus.
Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: céljuk a visszaesés idején sem elsősorban az árak csökkentése volt, hanem a szolgáltatások minőségének javítása. Ebben a tekintetben pedig az Észak-alföldi régió nagyon szépen teljesített - m ndta.

Kitért arra is, hogy a Magyar Turizmus Zrt. tematikájában a jelenlegi, kulturális turizmusnak szentelt évet jövőre a Fesztiválok Éve követi. Ennek jegyében 2010-ben várhatóan az idei háromezernél is több fesztivált rendeznek majd Magyarországon.

Az eseményen kiosztották az "Alföld turizmusáért" díjakat és az "Észak-alföldi régió ajánlásával" címeket. Előbbit a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, Debrecen városa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tourinform iroda, valamint Godár Ivett, a Magyar Turizmus Zrt. szlovák külképviseletének vezetője, illetve Tóth József, az Észak-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke kapta. Az utóbbit pedig a Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál, a Nádudvari Pásztornap, a Jászok Világtalálkozója és a Nyíracsádi Betlehemes Játékok főszervezői vehették át.

A Központi Statisztikai Hivatal 2009 első kilenc hónapjára vonatkozó statisztikái alapján az Észak-alföldi régióban a múlt év hasonló időszakánál 9,4 százalékkal kevesebb, összesen 448.472 vendéget regisztráltak. Közülük 117.861 volt külföldi. A legtöbb vendégéjszakát továbbra is a németek töltötték el a régió három megyéjében, bár számuk 15,4 százalékkal csökkent. Szembeötlő viszont a szlovák és orosz vendégforgalom – 36, illetve 124,9 százalékos – növekedése.
Januártól szeptemberig 6 milliárd forint volt a régió szállásdíj-bevétele. Ez 5,7 százalékos visszaesés a 2008-as adatokhoz képest. A bevételek 66,8 százaléka belföldi vendégektől származik.

Olvasóink írták

  • 2. achilleus 2009. december 03. 07:33
    „"Ha valaki az év elején azt mondta volna, hogy a hazai turizmus az idén 8-10 százalékos visszaesést produkál a válság következtében, azzal sokan kiegyeztünk volna"

    A fenét! Lehülyéztétek és hisztériakeltéssel vádoltátok volna.”
  • 1. KolompárRómeó 2009. december 02. 22:02
    „Újhülye a bullshit-generátort kapcsolta be az elmúlt napokban? Nem mondott megint semmit.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sofőrjét ütötte el egy elszabadult BKV-busz Budapesten

A férfi az első tengely alá szorult, a tűzoltók szabadították ki. Tovább olvasom