Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Választás 2010 - Szerdán teszik közszemlére a névjegyzéket

Szerdától öt napra közszemlére kell tenni az októberi önkormányzati választásra készített névjegyzéket a voksolásra jogosultakról; a települési jegyzőnél lehet a névjegyzékből kihagyás, vagy éppen az abba való felvétel miatt kifogást benyújtani.
A jogszabály szerint a névjegyzékeket augusztus 18-a és 22-e között az önkormányzati hivatalokban kell kifüggeszteni. Ebbe az időszakba beleesik ugyan az augusztus 20-ai ünnepi hétvége is, ezért a hivatalok - általában hétköznapi munkaidőben - ekkor is biztosítják a betekintés lehetőségét.

A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak a magyar állampolgároknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az októberi önkormányzati választáson. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választójogosultságát, és az esetleg többször szavazni próbálókat is ennek alapján tudják kiszűrni.

A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze a polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján. Fontos, hogy a közszemlére tett névjegyzék nem tartalmazza a választópolgárok személyi azonosítóját.

Az önkormányzati választáson szavazásra jogosult mintegy 8 millió állampolgárnak augusztus 16-a és 19-e között kell megkapnia az értesítést a névjegyzékbe való felvételről és az ajánlószelvényt. Az értesítő tartalmazza a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, névjegyzékbeli sorszámát, a szavazás helyét és idejét, továbbá a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Azok a választók, akik nem kapják meg a hét első négy napján az értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a választók nyilvántartásában, és kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt.

Ez azért fontos, mert a névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt szintén ezen időszak, azaz augusztus 18-22. között lehet kifogást benyújtani. Az MTI úgy tudja, több településen egy-egy munkatárs várja a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatársat behívhatják a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.

A kifogást a jegyzőhöz kell benyújtani. Ha a jegyző a kifogásnak helyt ad, a névjegyzéket módosítja, ha nem ad helyt a kifogásnak, akkor azt legkésőbb a beérkezését követő napon megküldi a helyi bíróságnak, Budapesten a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak. A bíróság a kifogásról a beérkezését követő három napon belül dönt, és ha a kifogást alaposnak tartja, elrendeli a névjegyzék módosítását, ellenkező esetben a kifogást elutasítja.

A névjegyzéket a jegyző az informatikai rendszerben - a választás napját megelőző második nap - azaz október 1-je - 16 óráig - továbbvezeti, azaz felveszi azokat, akik lakóhelyet létesítenek, házasságkötés révén nagykorúvá - ezáltal választójogosulttá - válnak, illetve visszanyerik választójogukat. Törli azokat, akik elhaláloztak, elköltöztek, illetve azt, aki elveszítette választójogát. Rögzíti továbbá az igazolás kiadását.

A névjegyzékbe történő felvételről a választópolgárt értesítő megküldésével vagy átadásával kell tájékoztatni. A névjegyzékből a választójog elvesztése miatti törlésről, továbbá az igazolással vagy a külképviseleti névjegyzékkel kapcsolatos kérelem elutasításáról a választópolgárt - a jogorvoslati jog biztosítása érdekében - értesíteni kell.

Az a választópolgár, aki június 16-ig tartózkodási helyet létesített, a lakcíme szerint illetékes jegyzőtől igazolást kérhet, és az igazolással bejelentett tartózkodási helyén szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján lehet kérni legkésőbb október 1-jén 16 óráig. Ajánlott levélben pedig úgy kell kérni az igazolást, hogy az legkésőbb szeptember 28-án megérkezzen az illetékes választási irodához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűbb építési szabályok az árvízi területeken

Az építési engedélyt 11 napon belül kell kiadnia a hatóságnak az árvízzel sújtott területek… Tovább olvasom