Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Varga Mihály hiány nélküli büdzsét akar

Nagyon várom, hogy a hitelminősítők is lépnek majd - mondta egy interjúban a nemzetgazdasági miniszter.
A nemzetgazdasági miniszter szeretné elérni, hogy ne legyen semmilyen hiány a költségvetésben, s nagyon várja, hogy Brüsszel után a hitelminősítők is lépnek majd - derül ki Varga Mihály Népszabadságnak adott nyilatkozatából.

A miniszter a lap szombati számában közölt interjúban a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szólva kifejtette: a május 10-én meghozott kormányzati döntés döntötte el a kérdést, ha az nincs, vélhetően nem pozitív döntést hoznak.

Ezúttal is hangsúlyozta, hogy a kormány nem tartotta szükségesnek ezeket az intézkedéseket, de elfogadta, hogy az Európai Bizottság dönt arról, Magyarország kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól.

"Nem kockáztathatjuk meg, hogy 500 milliárd forintos uniós támogatást elveszítsünk, erre az országnak szüksége van, ezért egyenlegjavító intézkedésekről döntöttünk. Ezt a bizottság illetékesei elfogadták" - fogalmazott, hozzátéve: más kérdésben a magyar kormány kitart az álláspontja mellett, adott esetben hajlandók elmenni az Európai Bíróságra is.

"Amikor kőkemény milliárdokról, támogatásokról volt szó, akkor a magyar kormány kész volt az álláspontját nem feladva alkalmazkodni. A költségvetés 300 milliárdos + túlhúzása + kényszer hatására, az 500 milliárdról való le nem mondás pedig belátás alapján történt. A kényszer és a belátás nem ugyanaz. Beláttuk, hogy Brüsszelt nem tudjuk meggyőzni az igazunkról" - mondta a miniszter.

Abban, hogy tovább kell csökkenteni az adósságszintet, hogy fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra van szükség, teljes mértékben egyetértenek az Európai Bizottsággal - fejtette ki. A kormány 2013-ban és 2014-ben olyan gazdaságpolitikát kíván folytatni, amely csökkenti az adósság szintjét. Vita a bizottsággal abban van, hogy szükség van-e rezsicsökkentésre vagy bankadóra. Az unió például szeretné, ha az utóbbi szintjét csökkentené Magyarország. "Szívesen mérsékelnénk a jövőben, de nem látom ennek a költségvetési fedezetét" - jelentette ki.

Az egy számjegyű szja-kulcs hosszú távú cél, 600 milliárd forint pótlását nem tudnák most hirtelen megoldani - közölte Varga Mihály. Szerinte a miniszterelnök azt fogalmazta meg, milyen kívánatos irányba kell elmozdulnia az adórendszernek. Sok múlik azon, mikorra mozdul ki a magyar gazdaság számára kulcsfontosságú európai, illetve németországi piac a jelenlegi, recesszióközeli állapotából - válaszolta arra a felvetésre, hogy mikor lesz egy számjegyű az szja.

Arra a kérdésre, hogy ha kormányra kerülnek ismét, maradnak-e a különadók 2015 után, azt válaszolta, erre térjenek vissza 2014 tavaszán.

A lap szerette volna azt is megtudni, mire kell a reklámadóból befolyó bevétel, hiszen a hiány megfelelő szinten van, s a bizottság sem kér többet. A miniszter erre úgy reagált: a pénzügyminiszterek tanácsa egyrészt június 21-én hozza meg a döntést, másrészt nem biztos, hogy az unióban elfogadott vagy az Országgyűlés által meghatározott hiánycél egybeesik az ő szakmai meggyőződésével. "Minél kisebb hiányt szeretnék elérni. Egyszer majd el kell jutni addig, hogy egyensúlyban lévő, hiány nélküli költségvetéssel zárjunk le egy évet" - közölte.

Varga Mihály az interjúban beszélt arról is, nagyon várja, hogy a hitelminősítők is lépnek majd. "Nincs olyan információnk, hogy felülvizsgálat alatt lennénk. De szorgalmaznánk egy ilyen lépést" - mondta.

Olvasóink írták

  • 2. roxper 2013. június 01. 10:01
    „Pont erre vártam, egy 22. megszorításra, a tranzakciós adó megemelésére, a telekom adót is megemelhetnék, szeretnék még 2-3 forinttal többért telefonálni, percenként illetve jó lenne ha az útdíjat a személyautókra is kivetnék és megszüntetnék a 10 napos ill a havi matricát, vegyen mindenki éveset, de ha lehet, akkor emeljünk még az áfán, teljesen mindegy hogy 27%, vagy 30%-kal vagyunk a rekord adófizetők, emelhetnének a vonatjegyeken is, meg a jövedéki adón, csökkenteni kellene a szoc segélyeken, szerintem havi 3000 Ft-ból is meg lehet élni, családi pótlékot csak az 500.000 Ft felett keresők kapjanak, mert akik ez alatt keresnek azok mind adócsalók, adóelkerülők, stb...

    Azt hiszem reggelig lehetne folytatni a 2010-2013 közötti ámokfutásuk ecsetelését!”
  • 1. igazságkereső 2013. június 01. 09:28
    „Egy ilyen lépést -a hitelminősítők lépését! - mi is várnánk, annál is inkább, mert a "devizahiteles" banki károsultak sem tapasztalják azt, hogy a bankok a folyamatosan csökkenő kamatok ellenére csökkentenék kamataikat ügyfeleik felé! A svájci frank 0, és 2 % közötti kamatszázalék tartománya ellenére a magyarországi bankok ....,de ezt már mindenki tudja és ismeri, tehát .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezeken a MÁV-vonalakon olcsóbb a jegy szombattól

Az érintett vonalak hossza összesen 549 kilométer, a szakaszokon tavaly 1,7 millióan utaztak. Tovább olvasom