Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Vasárnap óraállítás: egy órával többet alhatunk

Vasárnap éjjel 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdetét veszi a téli időszámítás.
A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) ZRt. szerint ezzel hatmilliárd forintot spórol az ország egy év alatt. A Mavir közleménye szerint az óraátállítással évente 120 gigawattóra villamos energia takarítható meg, ez a mennyiség egy városnyi háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni - olvasható a Mavir közleményében.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító vállalat szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Ezekből az látszik, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta másfél-három százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Ez a mennyiség akár egész évre elegendő lenne ezer háztartás számára.

Az őszi óraállítás nem hoz ilyen látványos változást: az emberek többsége sötétben kel, fekszik az óraállítás előtt és után is, a lámpák ugyanannyit égnek. Az energiafogyasztás mértéke sem fog kiugróan megváltozni az új évszak beköszöntével: az elmúlt tíz év adataiból az látszik, hogy a nyári fogyasztás egyre jobban megközelíti a télit, a két csúcsérték különbsége harmadára csökkent.

Az átállás érinti a MÁV és a BKV menetrendjét is érinti. A belföldi vasúti közlekedésben a hajnali 2 és 3 óra között induló személyvonatok az indító állomásokról csak az óraátállítás után indulnak el. Így Lajosmizséről a vonat 2 óra 48 perc helyett már a téli időszámítás szerint indul el a budapesti Nyugati pályaudvarra.

A nemzetközi forgalomban négy személyszállító vonatot érint az óraátállítás. A Bukarestből 14.45-kor Bécsbe induló, Lökösháza állomásra 2.10-kor érkező, valamint a Bécsből Bukarestbe 19.54-kor induló, Lökösháza állomásra 2.15-kor érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat az állomásról már az óraátállítást követően, a téli időszámítás szerint megy tovább.

A Belgrádból 21.25-kor induló Beograd nemzetközi gyorsvonat Kelebia állomásról a téli időszámítás szerint, 2.15-kor indul tovább a budapesti Keleti pályaudvarra. Az onnan 23.30-kor Belgrádba induló nemzetközi szerelvény 2.00 órakor érkezik Kelebia állomásra, és még a nyári időszámítás szerint megy is tovább.

A BKV-nál az éjszakai járatok közlekedése módosul, a járatok indulása a nyári időszámítás szerint történik, érkezésük viszont már a téli időszámításnak megfelelően alakul.

Az órás vagy annál gyakoribb követési idővel, egyenletes taktusban közlekedő járatok éjjel 2 és 3 óra közötti indulási időpontjait mindkét végállomásról megduplázzák. Az órás követésnél ritkább, illetve csak meghatározott időpontokban induló járatok esetében egyedi menetrend lesz érvényben, a járatok vagy duplázva (téli és nyári idő szerint is), vagy csak a téli időszámítás szerint közlekednek.

A Malév járatait nem érinti a változás, de a légitársaság hó végével lépteti életbe téli menetrendjét. Róna Márta szóvivő az MTI-nek elmondta, új desztináció nem került a Malév járathálózatába, de a meglévő hálózaton a téli utazási szokásokhoz igazították a járatok sűrűségét.

Magyarország 1980 óta tér át minden évben a nyári időszámításra, 1996-ig ez szeptember végéig tartott, ekkor igazították egy kormányrendelettel a nyári-téli óraátállítást az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez. Az emberek fejfájásról, rosszkedvről és levertségről számolnak be, ezért van, ahol megszűntették ezt a rendszert. Így történt legutóbb Oroszországban, ahol március utolsó vasárnapján állították át utoljára az órákat, ősszel már nem állnak vissza a téli időszámításra.

Olvasóink írták

 • 10. Queenmargareth 2011. november 02. 16:52
  „8. THK 2011.10.29. 20:53
  pedig hidd el, hogy nem tudtam...........hogy másik időzóna.”
 • 9. VásárhelyiÁgi 2011. október 29. 22:05
  „Nem (csak) kötekedni akarok, de mit takar ez a mindentől független bekezdés: " Az órás vagy annál gyakoribb követési idővel, egyenletes taktusban közlekedő járatok éjjel 2 és 3 óra közötti indulási időpontjait mindkét végállomásról megduplázzák. Az órás követésnél ritkább, illetve csak meghatározott időpontokban induló járatok esetében egyedi menetrend lesz érvényben, a járatok vagy duplázva (téli és nyári idő szerint is), vagy csak a téli időszámítás szerint közlekednek." ? Felteszem, hogy a körülményes a megfogalmazás és mindez ellenére a BKV járataira vonatkozik, de mi köze van Dél-Magyarországhoz és valószínűleg én sem tudok szépen és helyesen fogalmazni magyarul, de egy hiányzó sor után ez biztosan nem Budapestre vonatkozik! Akkor meg mit jelent? Valószínűleg értem, de mégsem...”
 • 8. THK 2011. október 29. 20:53
  „6,
  már miért ne lenne?!

  1933-ban kezdték Romániában a nyári időszámítást, a háború alatt fölhagytak vele, majd 1979 óta ismét van:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time_in_Romania

  (azt föl sem merem tételezni, h egy szomszédos országról ne tudnád, h másik időzónába tartozik, ha ez lenne a félreértés forrása - mert az nagyon szomorú lenne)”
 • 7. VásárhelyiÁgi 2011. október 29. 20:25
  „5. Igrek 2011.10.29. 18:43 ! Ja! Teljesen fölösleges a tél visszaállítása! (Vagy valamit félreértettem, esetleg félreolvastam?)
  Egyébként ma is negyed ötkor keltem, még nyáron sincs ilyenkor túl világos.”
 • 6. Queenmargareth 2011. október 29. 19:07
  „ha ez Uniós előírás akkor a románoknál miért nincs ez meg???”
 • 5. Igrek 2011. október 29. 18:43
  „Teljesen fölösleges a téli visszaállítás, különösen Magyarországon: az időzóna keleti szélén teljesen eltér emiatt az idő a természetes bioritmustól. A legrövidebb napokon már háromnegyed négykor sötét van, reggel viszont már fent van a Nap amikor a legtöbb ember fölkel.
  Persze az átállítás úniós szinten egységes, de nem minden országot érint egyenlő mértékben. Nem véletlen, hogy a spanyolok és a portugálok is hasonló gondban vannak a napszaktól eltérő idő miatt.
  Az óraállítás a klímák elterjedése miatti fogyasztás kiegyenlítődés miatt mára úgyis idejétmúlttá vált.
  Jó lenne, ha szakemberek kezdeményeznék a felülvizsgálatát, már szükségtelen kitenni az embereket az átállással járó kellemetlenségeknek.”
 • 4. qrumpli 2011. október 29. 15:10
  „Szerintem meg akkor kel fel a nap amikortól világít
  Ha nem volna órám akkor is rájönnék ,hogy reggel van.
  Az egész egy nagy marhaság bűvészkedés a számokkal.
  A termosztát is a hőmérsékletre kapcsol be nem a naptár szabályozza.”
 • 3. Cinea 2011. október 29. 14:49
  „"... március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák..."
  akkor miért október végén van az átállítás?
  Tényleg jobb lenne, ha felhagynának már vele. Amit megspórolunk este, elhasználjuk reggel. Üzletekben, irodákban meg úgyis ég egész nap.”
 • 2. Queenmargareth 2011. október 29. 13:52
  „szerintem ez már nem éri meg, bármit írnak.
  Az oroszok meg is szüntették a téli időszámítást, mert sok a depis:mint én:)
  Szerintem most követnünk kellett volna a példájukat.
  Ezt amúgy nyáron tudtam meg a DM egyik cikkéből.”
 • 1. szpirigonzálesz 2011. október 29. 13:16
  „Így jó ahogy most van.
  Nem kéne átállítani.
  Ki örül annak, ha már délután 4 óra körül sötétedik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Urna a kandallón: szigorodnak a szabályok

Tavasszal kerülhet a parlament elé a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény módosítása. Tovább olvasom