Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

VDSZ: Döbbenetes közöny az új Mt. körül

Belföld - Parlamenti képviselőknek szóló viselkedési kézikönyv összeállítását fontolgatja a vegyipari ágazat (VDSZ), hogy elmagyarázza, mit várnak a munkavállalók a képviselőktől
Parlamenti képviselőknek szóló viselkedési kézikönyv összeállítását fontolgatja a vegyipari ágazat (VDSZ), hogy elmagyarázza, mit várnak a munkavállalók a képviselőktől jelentette be az érdekképviselet elnöke. A szakszervezetet ugyanis felháborítja, sőt egyenesen a dolgozók arcul köpésének tartja, hogy gyakorlatilag üres teremben, esetenként nagyon gyenge szakmai hozzászólással kezdődött meg az egyik legfontosabb alapszabály, a Munka törvénykönyve (Mt.) vitája. Már az első napon kiderült, a jogalkotóknak fogalmuk sincs arról, mi a tétje az Mt.-ben tervezett változtatásoknak.

Most egyértelműen kiderült az, amit a szakszervezetek jó ideje sejtenek: a parlamentben ülő képviselőknek fogalmuk sincs arról, milyen hatással lesz az emberekre a szakmai hibáktól hemzsegő új Munka törvénykönyve elfogadása írta közleményében a Vegyipari, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ). Székely Tamás elnök megdöbbentőnek tartja a közönyt, ahogy a képviselők bánnak a dolgozókkal, ezért az ágazat egy olyan kézikönyv összeállítását fontolgatja, amelyben elmagyaráznák, hogyan illik viselkedniük a képviselőknek a munkavállalókkal.

A címe is az lenne, Hogyan viselkedjünk a munkavállalókkal. Felháborító ugyanis véli Székely -, hogy miközben az elmúlt hetekben tízezrek fagyoskodtak a félpályás útlezárásokon, amellyel éppen az öncélú döntéshozói gyakorlat és az új Mt. tartalma ellen tiltakoztak, a képviselők azzal sem tisztelték meg őket, hogy beüljenek a fűtött ülésterembe, amikor a sorsukat meghatározó alapszabályról döntenek. Annak ellenére, hogy az érdekképviselők hónapok óta kérik, vegyék komolyan és építsék be a tervezetbe a szakmai javaslatukat, félő, hogy végül olyan Munka törvénykönyve születik, amely nemcsak ellenkezik a nemzetközi normákkal, de a mostaninál is rosszabb helyzetbe hozza a munkavállalókat.

Bércsökkenést, a munkahelyek tömeges megszüntetését és totális kiszolgáltatottságot eredményezhet a jelenlegi változat hatálybalépése szögezi le Székely. A VDSZ továbbra is kész segíteni a törvénykönyv módosításához szükséges munkát, szívesen felvilágosítja a tájékozatlan képviselőket a szakmai részletekről, amennyiben érdekli őket.

Olvasóink írták

  • 2. vélemény 2011. november 10. 14:12
    „Lázár Jani úgyis bekiabálja a többségnek, hogy melyik gombot nyomják meg.”
  • 1. kilo 2011. november 10. 14:04
    „Welcome to Orbanland :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már jól vannak a buszon rosszul lett gyerekek

A gyerekek rosszullétét feltételezések szerint az autóbusz utasterébe beszivárgó kipufogógáz… Tovább olvasom