Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Védelmi pénzt szed a bólogatós zsiráf?

Jeszenszky Zsolt, a dj-szövetség elnöke rendes szakmát akar faragni a lemezlovasságból, és ehhez politikai kapcsolatait is beveti. A politika és a kőkemény bürökrácia már a dj-szakmába is beférkőzött, és itt sem érti a bal, hogy mit akar a jobb.
Felhördült a magyar dj-társadalom, miután februárban az egyik budapesti underground szórakozóhelyen VPOP-sok jelentek meg szombat éjjel a buliban, leállíttatták zenét, és megbüntették a dj-t kétszáznegyvenezer forintra. A dj akkor azt hitte, nem csinált semmi rosszat, hiszen nem lopott zenéket játszott, mégis így tudta meg, hogy ahhoz, hogy bulikon legálisan játszhassa saját írott cd-it, évente kilencvenezer forintot (plusz áfa) kell befizetnie a Mahasznak, és még így is jobban jár, mintha minden egyes írott cd-ért kétezer forintot fizetne, hogy rákerüljön a bólogatós zsiráf. A szerzői jogi törvény alapján valóban a Mahasznak kell fizetniük, azonban ezt a dj-k nagy része sem tudta addig, amíg ez az ügy ki nem robbant.

Van, aki szerint diktatórikus rendszerre hasonlít, hogy azzal legalizálják a dj-knek még akár az illegális letöltéseit is, hogy fizettetnek velük egy viszonylag nagy összeget. A nagy nyilvánosságot kapott dj-razzia után ideiglenesen azt a megoldást találták ki underground körökben, hogy a bulikon csak bakelitről fognak játszani, mert a lemezekre nem kell külön jogdíjat fizetni, de felmerült polgári engedetlenségi akció ötlete is. Mióta viszont kicsit lecsillapodtak a hullámok, a jelenlegi jogdíjfizetési rendszer ellenzői sem tudtak jobb megoldást találni, mint hogy befizetik az átalányt, hogy ne fenyegessék őket nagyobb bírságok.

Káosz

Az underground dj-k az eset után hamar riadót fújtak, de közülük végül egy kivétellel – Erdélyi Zsolt, alias Superman, aki évek óta az SZDSZ-es kampányok agytrösztje – senki sem mert arcát felvállalva nyilatkozni az Indexnek. Féltek, hogy ellenkezésükkel azt a látszatot keltenék, hogy az illegalitást támogatják. Pedig akikkel beszéltünk, inkább azt sérelmezték, hogy nincs a reális igényeknek megfelelően szabályozva ez a terület, és a pénzeket nem azok kapják, akiknek járna.

Főleg az újabb adathordozóknál nem világos a jogi háttér, hiszen manapság a dj-k többsége már nem vesz meg egész cd-ket a Warnertől vagy a Hungarotontól, hanem például az erre kitalált Beatportról tölti le pénzért, legálisan a számokat. A Mahasz szerint ezeket úgy lehetne legalizálni nem magáncélú használatra, hogy kivisznek minden egyes számról egy számlát hozzájuk az irodába, de ez fizikailag lehetetlen.

Beszéltünk olyan dj-vel, is aki azt hitte, amiatt, hogy kizárólag a kiadóktól kapott promó cd-ket játszik, őt nem fenyegeti semmiféle veszély. Ezek szerint ő sem tudta, hogy ez csak akkor legális, ha rendelkezik írásos bizonylattal arról, hogy ezt neki valóban a jogtulajdonos adta, ugyanis Mahasz-matricát (ami régen egy kedves bólogatós zsiráffal akart szimpatikusabbnak tűnni) csak így kaphat rá - írja az Index.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Pengemester 2009. április 03. 07:59
  „Ez egyébként baromi jó,hogy a rocker gyerek képviseli a diszkósokat ( egyébiránt Mekk Mester alisa Jeszenszky Géza gyereke ) . Ami nem derült ki,hogy végül is,mit kapnak azért a százezer forint körüli tagdíjért,mert hogy érdekvédelmet,segítséget a jogi dolgokban - végképp nem. Ha kapnának,akkor kétlem,hogy ilyen tájékozatlanok volnának kismillió mixalbum,remix és saját produkció kiadása után,ilyen-olyan rádiók programigazgatójaként. Döbbenet,hogy egyedül Náksi Attila volt aki elsőre ( nagyjából ) felfogta,miről is hadovált egy órát a Jeszenszky gyerek,mondjuk nála épp fordítva történtek a dolgok,mert volt egy feledhető minőségű,bár kétségkívül sikeres popkarrierje,majd producerként több kiadványa,aztán egyszer csak diszkósként ébredt,míg a többieknél épp fordítva történt a dolog,hogy "naaaa...csinálni kéne egy saját dalt" ,ami abban merült ki,hogy egy általában sikeres popzenész ( Hauber Zsolt,vagy épp Náksi ) elvégezte a piszkos munkát,aztán egyszer azt olvastad: Megjelent Dj. Kutyagumszky első szerzői albuma.
  Bármennyire is tagadják,nagyon azt érzem,hogy itt is kezd előjönni az a rockerszemlélet,miszerint az öregecskedő poticsavarásban megfáradt lemezlovászok szivük szerint nem engednék a húsos kondérhoz az ifjabbakat. Végignézve a megjelenteket,arccal a negyven felé ballag a jelenlévők túlnyomó része. Témaként feljött a vizsga:azt tudni kell,hogy a Jován,Bárány,Newl,Junior már tíz éve is kőkeményen OSZK-s vizsgáztató volt,ezek után gondolom érthető,miért is ragaszkodnak annyira hozzá,bár az is nonszensz,hogy TEÁOR-számmal rendelkeznek,OKJ jegyzékben szerepelnek,de a végzettségről papír nem kell hozzá.
  Trágárság,vulgaritás: Nem szép dolog,de akkor vonatkozzon ugyanez a Tankcsapdára is. Milyen szépen hangzik,amikor Lukács azt énekli, "dugd fel a botodat magadnak hümmhümm..." -mert másként trágár volna. Érezni,hogy baromság az egész ?
  Promo lemezek:azt érdemes tudni,hogy minden hazánkban fellépő külföldi lemezlovasra az itteni törvények vonatkoznak,mit ne mondjak: furcsa lenne,amikor Carl Cox-hoz odalép Kovácskettő főtörzs,és az aznap Ritchie Hawtin-tól kapott promóról kéri,hogy bizonyítsa,azt valóban Plasticman adta neki.”
 • 20. mgabor 2009. április 02. 16:00
  „http://www.origo.hu/zene/20080204-az-elfeledett-legenda-orszaczky-jackie-es-a-syrius-tortenete.html”
 • 19. comet 2009. április 02. 14:02
  „nekem a világszínval azt jelenti, hogy a lemezeket nem csak magyarországon veszik, és úgy rendesen. Az átkos idején a keleti blokkban több magyar együttes is sikereket ért el, (akkor mi voltunk ebben a királyok), de nyugati lemez eladással meg fun klubbal, meg nyugati később befutott elözenekarral az Omegán kívül más nemigen dicsekedhetett. Az Erdős által nyomatott Newton csapatnak voltak még számai, meg a Máré Péternek azt ennyi.
  Ma már persze többet keresnek a régi csibészek mint hajdanán, de ez megint nem csoda hiszen az újak esetleg az akkoriban másodvonalbeli Aradszki László, vagy Kudlik Júlia szintjét üthetik meg. (az utóbbi lehet hogy nem is volt zenész.:)”
 • 18. flexsnake 2009. április 02. 12:45
  „12. a video 4. részében ez a hajléktalan külsejű meg a puszipajtása kifejti: ha így halad minden tovább akkor eltűnnek az előadók meg a szerzők is. Én már nagyon várom ezt. Jó lenne ha eltűnnének mert nem tudnak megélni belőle. Akkor valóban csak az maradna a zeneiparban aki nem azért csinálja hogy két tucc-tuccért megéljen hanem nyújtani is akar valamit.”
 • 17. flexsnake 2009. április 02. 12:31
  „van ezer dj még a sarki fűszeres is dj meg mc :D van 2 aki még ért is hozzá. A többi meg menjen vissza szartlapátólni. Szerzői jog hogyan illeti meg azt a djt aki nem is a saját számait játssza?”
 • 16. flexsnake 2009. április 02. 12:31
  „van ezer dj még a sarki fűszeres is dj meg mc :D van 2 aki még ért is hozzá. A többi meg menjen vissza szartlapátólni. Szerzői jog hogyan illeti meg azt a djt aki nem is a saját számait játssza?”
 • 15. mgabor 2009. április 02. 11:54
  „11. hozzászólás peterslounge 2009.04.02. 11:33

  ne ezek a retkek alapján ítéld meg a DJ-szakmát, ezektől minden jóérzésű DJ elhatárolódik :)”
 • 14. mgabor 2009. április 02. 11:51
  „5. hozzászólás comet 2009.04.02. 09:25
  "Anno csak Erdős Peti kiválasztottjai utazhattak, meg akik tényleg világszínvonalú zenét játszottak, mert ilyen is volt.(Omega)"

  hát... ha világszínvonal kell, akkor ezerszer inkább a Syrius együttes, akikből valóban világsztár lehetett volna. volna, mert g.ci irigységből ellehetetlenítették őket, aztán a fél zenekar inkább disszidált, amerre látott, pl. Orszáczky...”
 • 13. flexsnake 2009. április 02. 11:42
  „10 az a balázs erős volt :D Olvastam a ,,könyvét" a nagy magyar szakácskönyvben több a fordulat és a mondanivaló :D
  Évek óta azért sírnak hogy kevesebb lemez fogy. De tett valamit annak érdekében a mahasz hogy a lemezárak csökkenjenek? 1 lemez a minimálbér 10%át éri el átlagosan....
  Ennyi erővel a kenyér árába is beépíthetnék a biankós adót ami csak úgy van.”
 • 12. peterslounge 2009. április 02. 11:38
  „http://www.xlr.hu/c238/Magyar_Lemezlovas_Egyesulet_talalkozo___1__resz”
 • 11. peterslounge 2009. április 02. 11:33
  „akit méllyebben érint vagy érdekel a téma

  a www.xlr.hu weboldalon egy röpke 4orás videót láthatunk a magyar lemezlovasegyesület nagy gyüléséről ahol kb 30 ember képviselte a "szakmát" és hogy milyen kritikán aluli színvonalon folyt a pár beszéd hazánk top dj i között győzödjön meg rola akit érdekel.

  figyelem a fennt említett video nem kevés trágár szöveget és indulatot tartalmaz amit hazánk nagyjai engedtek el a kamerák elött. Miután megnéztem ezt a videót tudomásul vettem egy életre hogy a djk bunkók!”
 • 10. BK 2009. április 02. 10:59
  „Az egyik legfontosabb rész kimaradt: azaz, hogy a Mahaz olyan kiadókkal van leszerződve óriási tömegben, akiktől soha nem veznek lemezt a jobb dj-k... Ez így elég undorító. Meg az is, hogy Jeszenszky azt hiszi, hogy lehet hiteles vezető, amikor olyanokkal mutatkozik rendszeresen ezeken a szeánszain, mint Voksán Virág (40 literes mellek, Playboy-címlap, jelenelg dj-nek mondja magát), meg mint DJ Spigiboy... Jó ég... Mintha mondjuk a magyar irodalmat Sebestyén Balázs képviselné.”
 • 9. vovozs 2009. április 02. 10:01
  „bocs rossz helyre írtam copyzom át”
 • 8. vovozs 2009. április 02. 09:58
  „igy is a feketekereskedelem virágzik cd-dvd-memoriakártya ügyben ha emelnek: még jobban, csak irok egy két árat és kapaszkodni matrica nélkül sikerült olcson szereznem magamnak 8gb micro sdhc 2,8e 2gb micro sd 1,2e Ft szerintetek ez üzletbe matricával?

  de a saját képeimet ha kiirom dvd-re milyen jogon kérnek tőlem ezért jogdíjat?

  oldják meg máshogy.... dolgozzanak”
 • 7. flexsnake 2009. április 02. 09:40
  „Most is vannak jó zenészek, csapatok de átalakult a zeneipar. Ipar lett. Ahol nigériai figurázhat ki magyar mulatós zenéket nem kell csodálkozni :D Egy időben minden második csapat mulatós zenét játszott, a sok nótamiki... :D

  5. az öregek is eléldegélnek most a jogdíjakból. Ha meg gáz van, megcsinálják az ezredik búcsúkoncertjüket. Kivénhedt kopasz papák rázzák a 60-as évek zenéire. :D”
 • 6. Zs 2009. április 02. 09:28
  „...a sok tehetségtelen magyar zenész?????... a slepp az rendben van!”
 • 5. comet 2009. április 02. 09:25
  „nem tudom mi történne ha a párezer eladott lemezből meg koncert bevételekből kéne megélnie a magyar zenei elitnek. Pedig hát a világ már nyitott, csak jó zene kellene.
  Anno csak Erdős Peti kiválasztottjai utazhattak, meg akik tényleg világszínvonalú zenét játszottak, mert ilyen is volt.(Omega)
  Akkori zenészeink szerényebb körülmények között éltek, pedig hát a jelenlegi lemezeladások többszörösét produkálták. Ők még jók voltak abban amit csináltak.”
 • 4. _Les 2009. április 02. 09:18
  „Olvassátok tovább a cikket az Indexen!”
 • 3. flexsnake 2009. április 02. 09:15
  „-Ön vesz fekete pákó lemezeket?
  -Hát hogyne.
  -Győzike maxit?
  -Rendszeresen.
  -Eljár meghalgatni a mahaszDjzsenit?
  -Mert? Zenél? :D

  barátikörön régóta működik a zenei rész, annyi jogdíjmentes zenét hallgatok amennyit akarok, csak amatőrök de minden második kipicsázná a jelenlegi nagy sztárokat :D Azért haldoklik a magyar zene mert megfojtotta a jogvédelem.”
 • 2. comet 2009. április 02. 08:54
  „valahogy be kell gyűjteni a pénzt ahhoz hogy legyen miből finanszírozni a sok tehetségtelen magyar zenész meg rájuk rakódott slepp jólétét.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alföldi Róbert két méter magasból zuhant a színpadra

Két méter magasból zuhant a színpadra Alföldi Róbert a Bárka Színház kedd esti előadásán. Összezúzódott a mellkasa, a bordái és a lába is. Tovább olvasom