Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Veres: hozzányúlhat a kormány a családi pótlékhoz

Veres János az ATV reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy adóátrendezésre és nem emelésre készülnek.
Nem zárta ki a családi pótlék jogosultság módosítását a pénzügyminiszter az ATV Reggeli Jam című műsorában pénteken. Veres János hangsúlyozta, hogy adóátrendezésre és nem emelésre készülnek. Több mint 20 tétel, köztük a családi pótlék jogosultság módosítása közül választja ki a kormány azt a módosítási csomagot, amelyet az Országgyűlés január 29-ei rendkívüli ülésére dolgoznak ki - mondta.

"Az IMF nem kérte az ÁFA emelését, a kormány nem tárgyalt erről, de a szakmai közvéleményben szóban van ez a lehetőség is" - így pontosította a pénzügyminiszter egy korábbi nyilatkozatáról megjelent sajtóhíradásokat a műsorban.

A kormány jelenleg nem készül pótköltségvetés kidolgozására, mivel úgy ítéli meg, hogy a fő keretszámoktól való eltérés a 2,5 százalékos szint alatt marad, így saját hatáskörben dönthet a többlethiány pótlásáról. Ennek mértékét Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezetője az ATV-n korábban 200 milliárd forintra becsülte. Veres János nem cáfolta ezt a becslést.

A pénzügyminiszter nem érzi késedelmesnek a kormány reakcióját és a védelmébe vette a költségvetésben szereplő számokat is. Mint mondta, ősszel az akkor rendelkezésre álló adatok alapján egy pesszimista büdzsét készítettek, ám a gyorsan változó külső körülmények - a pénzügyi válság, a gázválság és az exportlehetőségek romlása - miatt a 0,9 százalékos csökkenés ma már nem tartható, a visszaesés elérheti a 3 százalékot is. Erről decemberben is lehetett tudni, ám akkor már a pénzügyminiszter szerint "nem lehetett beavatkozni" a parlamenti ügymenetbe.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. achilleus 2009. január 16. 19:53
  „Magyarország: tényleg az összeomlás jön?
  Csath: Be kellene fejezni a hazudozást
  2009. január 16. 14:54


  Lippai Roland - Forrai Mária Melinda
  Idegesek az IMF bársonyszékeiben, nagy az aggodalom, ha Magyarországról esik szó. Az idei költségvetés már egy fabatkát sem ér, elfogadása pillanatában is elhibázott volt - állítja az MNO-nak Csath Magdolna. A közgazdász rossz lépésnek tartja az áfaemelést, ahogy Bod Péter Ákos is. A volt jegybankelnök szerint nem lesz pótköltségvetés, inkább ,,salátatörvénnyel" operál majd a kormány. Ezt az évet kibekkelheti az ország a gigantikus hitellel - tolmácsolhatnánk Lóránt Károly szavait. Lehetetlen megjósolni, mi következik.
  (.........)MN-online”
 • 31. forgne 2009. január 16. 17:44
  „Hurrááá!! Milyen jó, hogy van a kormányunk. Már éppen elég szoros a nadrágszíj így is, mit akarnak még??? A fizetés az éhenhaláshoz is kevés!!!”
 • 30. Power 2009. január 16. 17:31
  „utopia! A Bokros-csomag teljesen ellehetetlenítette a családot (amely egyébként a társadalom alapja), a családtervezést és családalapítást. Látjuk az elöregedő magyar társadalmat, a demográfiai görbe lefelé ívelését, az okozott károkat.
  Egyetértek a családi adózással, de ehhez ma már munkahelyek is kellenének a szülőknek. Hogyan adózik valaki, ha nincs bevételi forrása, ha nincs állása?”
 • 29. hazaffy 2009. január 16. 16:28
  „Még azt sem tudni mi a terv, de azért a jó édes mamáját a kormánynak?
  Szerintem a teljes szociális rendszert át kellene gondolni. Benne természetesen a családi pótlékkal. Én pl. ilyen címen egy huncut vasat se adnék senkinek. Helyette azt mondanám, hogy ingyenes a gyermekétkeztetés, meg a tömegközlekedés. (Az óvodánál fiatalabbakra meg kitalálnék még valamit.)”
 • 28. utopia 2009. január 16. 16:21
  „Power
  Te említetted, hogy jövedelem határhoz kötötték, a hozzászólásommal arra szeretem volna rámutatni, hogy az sem volt egy tökéletes megoldás! Én jól menő vállalkozóról tettem említést (már Budán tengetik az életüket egy kastélyban) nem állítottam, hogy azért mert valaki vállalkozó nem lehet jogosult a családi pótlékra. Személy szerint a családi adózást tekinteném megoldásnak, gyermekek után járó kedvezménnyel!”
 • 27. paranoid 2009. január 16. 16:12
  „17-es jöl mondod :a"nagy jólét" 3szoba ,4kerék mese világába :)”
 • 26. Power 2009. január 16. 15:35
  „utopia! Ha csak a "rászorulók" kapták, akkor a "nem rászorulók" miért kaptak 13.havi fizetést?”
 • 25. utopia 2009. január 16. 15:29
  „Igen a Bokros csomag alatt is a ,,rászorulók" kapták, kolléganőm és jól menő (minimálbéren bejelentett) vállalkozó férjének járt. A többség, akik csak bérből fizetésből éltünk, sokan nem kaptunk, mert párszáz forinttal túlléptük a határt! Akkor is működött a szociális érzékenység, gondolom most is ilyesmiben gondolkodnak!”
 • 24. Én2 2009. január 16. 15:16
  „Aljasság, mocskosság ha hozzágyúlnak a családi pótlékhoz , meg a nyugdíjhoz különösen ha vesznek el belőle.
  Mit gondolnak ha nincs mhely akkor miből tartja el az ember a gyerekeket. Hol van az eszük, gondolkozzanak már egy kicsit miből élnek meg az emberek. Ők elköltik a pénzt, dúskálnak a gazdagságban és a kisember fizesse meg amit elherdátak. Meddig megy ez még.Nincs ész, hogy mennyiből lehet megélni, próbálják ki, hogy min. bérből éljenek családostól és akkor eszükbe jutna, hogy nem csak kenyeret szeretnénk enni.Meg mi sem szeretünk fázni.
  De igen is sokan dolgoznánk ha lenne hol, régen is dolgozott mindenki az önök által nevezett átkosba. Nekem jó volt mert volt mit enni, inni, nem fáztunk és a pici kis pénzből mindenre futotta. mutassátok meg Ti okosok, hogy ezt hogyan tudnátok Ti is elérni.Hajrá!”
 • 23. Mathiasking 2009. január 16. 14:44
  „2010-ben gondold meg hova teszed az X-et! Csinálj gyereket oszt éhenhal a család! DE miért is? Mert csak a családi pótlékból élők nem is akarnak dolgozni, csak szaporodni! Ugy rémlik ez nem bőrszínhez kötött dolog, hogy kap valaki vagy nem!”
 • 22. gyarmati_nő 2009. január 16. 14:44
  „Power, ez szerintem nem lenne rossz ötlet.
  Még épp gimnáziumba jártam, amikor bevezették a nagycsaládosoknak járó ingyentankönyvet, ingyenebédet. Volt egy osztálytársam, négyen voltak testvérek, és újszegeden volt villájuk, meg országos üzletláncuk. Nekem csak egy testvérem volt, de a szüleimnek kölcsön kellet kérniük a tankönyvekre.
  Ez nem diszkrimináció lenne, hanem szociális alapú támogatás.”
 • 21. Power 2009. január 16. 14:36
  „Horn Gyula idején (Bokros-csomag) is hozzányúltak a családi pótlékhoz, jövedelem határhoz kötötték.
  Már akkor elkezdődött a gyermekek megkülönböztetése.”
 • 20. gyarmati_nő 2009. január 16. 14:22
  „Nornora!
  Gyermeket nevelni nem csak anyagi megfontolás kérdése. Attól, hogy valakinek futja rá, még nem biztos, hogy szeretne, és szíve joga.
  Utánanéztem, a 2008. januári adat a családi pótlékról:
  (http://www.gyerekabc.hu/alanyi-jogon-jaro/62-csaladi-potlek.html)
  - Egy gyermekes család esetén:12.200.- Ft
  - Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén:13.700.- Ft
  - Két gyermekes család esetén (gyermekenként):13.300.- Ft
  - Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként):14.800.- Ft
  - Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként):16.000.- Ft
  - Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként)17.000.- Ft
  - Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23.300.- Ft
  - Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén: 25.900.- Ft
  Ne mondd, hogy a te gyerekeid ennek az összegnek köszönhetik, hogy nem halnak éhen...
  Ez igenis aprópénz, abban az értelemben, hogy nem oldja meg a sokkal összetettebb, mélyebb problémákat, ami miatt nehéz a megélhetés, gyereknevelés Mo-on. Mondjuk a munkanélküliség, alacsony bérek, magas adók, drága megélhetés, egekig érő ingatlanárak... A mai rendszer olyan, mint amikor adsz egy százast a hajléktalannak. Persze, hogy jól jön, de nem változtat a helyzeten.
  Nem is beszélve róla, hogy nagyon sok esetben a családi pótlékból éknek dolgozni nem akaró szülők is, vagy egy fillért sem költenek belőle a gyerekre.”
 • 19. Sziti 2009. január 16. 14:20
  „Én úgy értelmezem, hogy nem a családi pótlékot csökkentenék, hanem a jogosultak számát.
  Nem jól értettem?”
 • 18. Mathiasking 2009. január 16. 14:20
  „Ki hiszi el ezt a blablát? Lárifári, akinek nem tetszik az elmehet!”
 • 17. jurigeller 2009. január 16. 14:13
  „Menjetek csak és szavazzatok továbra is qrcsányékra aztán majd eljő értetek a pannon puma és elvisz "a nagy a jólét"mesebeli világába!”
 • 16. Gazficko 2009. január 16. 14:11
  „Az kéne csinálni a politikusokkal amit ´56-ban is csináltak:
  Felsorakoztatni a Duna-partra és lelőni őket( tisztelet a kivételnek, mert van néhány értelmes honatya)”
 • 15. Nornora 2009. január 16. 13:37
  „Gyarmati nő!

  Örülj neki, hogy ez neked csak aprópénz. Akkor te meg is érdemled, hogy elvegyék tőled. És mégis mit gondolsz, ha elveszik a családit, akkor majd adnak helyette mást?

  Nagyon jó, így kell buzdítani a gyermekvállalásra. Megint a kisgyerekes családokon kell rúgni egyet. Fogyjon a magyar.
  Miért nem vezetnek be különadót azoknak, akik nem nevelnek gyereket?
  Amúgy meg ha normálisan meg lennének fizetve az emberek, úgy, hogy el tudjon belőle tartani 1-2-3 gyereket, akkor felőlem nyugodtan elvehetnék a családi pótlékot, de így....”
 • 14. comet 2009. január 16. 13:31
  „A kormány ebben nagyon jó, megmagyarázni, hogy a dolgok miért nem úgy alakulnak ahogy ők jósolják. A világválságra meg most sok mindent rálehet fogni. Idejön az IMF-től valaki, megmondja a kormánynak mit csináljon, oszt jól van. Ismét sikerült kibújni a felelősség alól.
  Veres úr került már reflektor fénybe védelmi pénz kicsikarásán lebukott fiai, börtönben ülő barátja, lökdösődése és kamera lefejelése kapcsán. Pénzügyi vonalon egyenlőre nem sziporkázik.
  A jelenlegi politikai ingoványban a nyájas felszín alatt lapuló vaddisznó jellem láthatóan jó ajánló levélnek számít.”
 • 13. spiler 2009. január 16. 13:28
  „TALÁN ÁLLAMOSITANI KELLENE!!!!!!!!!!!! NAGYOBB LÓVÉK JÖNNÉNEK BE............VOLT MÁR ERRE PÉLDA!!!!!!!!!DE SZERINTEM KÖVESSÜK INKÁBB A KAPITALISTA NÉMETEK PÉLDÁJÁT.”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénmonoxid mérgezés Győrben

Anya és lánya szenvedett szénmonoxid mérgezést a Győrhöz tartozó Győrszentivánon csütörtök este.… Tovább olvasom