Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt

Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője szerdán.

Nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal.

Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz hangoztatta, hogy a bizottság nagy fontosságot tulajdonít a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságnak és a médiapluralizmusnak.

A bizottságnak emellett intézményes feladata, hogy folyamatosan figyelje, végrehajtják-e a tagországok az uniós előírásokat. Ha ebben fennakadást tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket - fejtette ki.

"Közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából" - tette hozzá.

Hangoztatta, a bizottság csakis az uniós jog szempontjából vizsgálja a törvényeket, azok nemzeti vonatkozásaival nem foglalkozik.

További kommentárt nem kívánt fűzni a témához, így azokhoz a bírálatokhoz sem, amelyek a törvényt az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban érték. Utóbbival kapcsolatban számos újságírói kérdés hangzott el a bizottság szerdai - idei utolsó - sajtótájékoztatóján, de a szóvivő ezekre nem kívánt érdemben reagálni.

Nem óhajtott részletesebb tájékoztatást adni a bizottsági értékeléssel kapcsolatban sem.

A médiatörvényre vonatkozóan az elmúlt napokban számos nemzetközi nyilatkozat látott napvilágot.

Ezek egyikében Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen, amely szerinte "egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét".

Ulzurrun de Asanza y Munoz nem tudta megmondani, mennyi időt vehet igénybe a médiatörvény elemzése.

A médiatörvény elfogadásáról szóló parlamenti tudósításunkért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

 • 19. Lutetia 2010. december 23. 08:40
  „17. A legjobb védekezés állítólag a támadás, bár személy szerint szánalmasnak tartom. Ugyanezt előadhatná a fehérorosz elnök is, hisz őt is nem kevés kritika éri mostanában. Akkor automatikusan neki is igaza van, csak mert közfelháborodást keltenek a ténykedései? Elég érdekes érvelés.
  Mint ahogy az is szánalmas érvelés, hogy a luxemburgi külügyminiszter a Munkáspárt tagja, és ezért nem hiteles, amit mond. Ezt a munkások nevében is kikérem magamnak. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz éppen eleget hangoztatta, hogy Magyarországon a szocialisták (azaz az MSZP-sek) már egyáltalán nem is baloldali módon cselekszenek, hanem a gaz imperialistákat támogatják, szemben a Fidesszel, aki valódi szociális érzékenységről ad tanúbizonyságot (hahaha!). Most akkor a luxemburgi szocialistákat is Gyurcsány irányítja? Európa össze szocialista pártját meg kell bélyegezni, csak azért, mert az MSZP - Orbánék retorikája szerint - imperialista-barát párt? A Fidesz és a kormány érvelése tele van logikai bukfenccel, ellentmondással, ami éppen Szíjjártó betanult és gépiesen eldarált nyilatkozataiban érhető a legjobban tetten.”
 • 18. keiner 2010. december 22. 19:39
  „17. achilleus, hm, akora vihárt vert ez a dolog a világban, hogy nem léteszik nincs valami ebbe. ;-)”
 • 17. achilleus 2010. december 22. 19:08
  „16. hozzászólás keiner 2010.12.22. 18:58
  A filo-(bármik) és az anti-(bármik) módszerei nagyon hasonlóak. Legfontosabb eszközük a kirekesztés és a gyűlöletkeltés (és persze ezzel vádolják EGYMÁST).”
 • 16. keiner 2010. december 22. 18:58
  „10. Na ne achilleus, ez gyenge. Ezt most nem vartam töled. Ne mondd, hogy csodálkoztam vételkedö képeségedben?!”
 • 15. achilleus 2010. december 22. 18:53
  „"Ezek egyikében Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen, amely szerinte "egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét"."

  Utoljára frissítve: 2010. december 22., 17:17
  Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó - közölte a magyar kormányfő szóvivője szerdán újságírókkal. Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja.”
 • 14. nemecsekerno_007 2010. december 22. 18:47
  „13. realtime 2010.12.22. 18:38

  Ha nem tud az állam nyugdíjat fizetni, vagy mondjuk 20%-kal kevesebbet tud csak azt hogy a véreres, tekervényes l*****ba lehet JÓL kommunikálni? Most őszintén? : )

  Ki mondja meg az osztályvezető főorvosnak, hogy nincs maszekolás munkaidőben a korház infrastruktúráján? Mondjuk ha mellette megduplázzá a fizut mint Észtországban? Vagy háromszorosára emelik, DE akit maszekoláson v. borítékozáson kapnak azt úgy kirúgják, hogy a lába nem éri a földet, mindegy mekkora szaktekintély.

  És ki mondja el a rezidenseknek, hogy itt bizony melózni kell 7-8 évig, mert nem volt ingyen az oktatásotok? Illetve nem kell, ha leperkálják a 7-8 milkát amibe kerültek. Ez se egyszerű kommunikálni, nyílván azért se ezt forszírozták eddig drágalátós politikusaink, hanem az avatást : ) díszburkolat a dán meg holland adófizetők pénzéből, így mulat a magyar : )”
 • 13. realtime 2010. december 22. 18:38
  „nemecsekerno_007:

  teljesen egyetértek, ez a törvény előkészíti a terepet a jövőre bejelntendő valódi "reformokhoz". A helyzet az , hogy a 2 millio fidesz fanatikusnak valahogyan kommunikálni kell a fekete levest. gyurcsótány esetéből tanultak, vagy így csinálják vagy elbuknak. Nem lehet muníciót adni egy valódi ellenzéknek. A cél mint olysokszor Orbán Viktor eddigi karrierje során, szentesíti az eszközt.”
 • 12. nemecsekerno_007 2010. december 22. 18:17
  „Asszem inkább a jövőre beinduló reformok fognak odab****i, nem a médiatörvény :( Már ha jól csinálják.
  Félmillió rokkanttal, párhuzamosan működő állami hivatalokkal, az aktívak által fizetett nyugdíjakkal meg a tandíjmentes oktatással nem tud globálisan versenyezni. Ha nem tud versenyezni, akkor még kevesebb lesz az elosztható pénzt és ugye az eltartottak meg egyre többen lesznek. Nem nehéz megjósólni mi fog történni.
  A szocializmus drága mulatság és nincs aki finanszírozza. "Temessük már el Kádár Jánost, lehetőleg arccal lefelé."
  bocs a nyers fogalmazásért :( de ez a médiatörvény esetleg segíthet a "járni jár, csak nem jut" helyzetben kommunikálni, hogy véget ért a poszt-kádári kábítás : (”
 • 11. achilleus 2010. december 22. 18:13
  „Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó - közölte a magyar kormányfő szóvivője szerdán újságírókkal.
  Utoljára frissítve: 2010. december 22., 17:17

  Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja. A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatóak más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.”
 • 10. achilleus 2010. december 22. 18:10
  „9. hozzászólás keiner 2010.12.22. 17:21
  8. hozzászólás Lutetia 2010.12.22. 17:09

  Ez valami antiszemitizmus mintájára kitalált forgatókönyv, csak éppen most a magyarok vannak a célkeresztben??

  Tessék mondani, készítik már a magyaroknak a lágereket? Lesznek magyarégető gázkamrák is?
  A propaganda, amivel Magyarországnak esnek, lényegében nem különbözik a 30-as évek goebbelszi náci propagandájától.

  Kápókból legalább nem lesz hiány!”
 • 9. keiner 2010. december 22. 17:21
  „A cikk címe:
  Magyarország szégyen az EUnak!

  http://www.welt.de/debatte/article11783509/Ungarn-Eine-Schande-fuer-die-Europaeische-Union.html”
 • 8. Lutetia 2010. december 22. 17:09
  „A konzervatív Die Welt címoldalán közölt, Magyarország mint vezéri állam (Führerstaat Ungarn) című írásában Michael Stürmer, a konzervatív újság egyik vezető publicistája megállapítja: "Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből. Olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene."
  "Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados (többséggel bíró) Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon ott." - írta a Frankfurter Rundschau.
  "Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon... Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára" - írta a német üzleti körök vezető lapja.
  "Orbán Viktor a szabadságért küzdő demokratikus ellenzék aktivistája volt. Ma kormányfőként elnyomja ezt a szabadságot egy olyan törvénnyel, amely szájkosarat tesz a független sajtóra. Orbán Magyarországa Lukasenka Fehéroroszországának az útjára lép. A szájkosár-törvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat -írja a lengyel Gazeta Wyborcza.
  És még sorolhatnám a bírálatokat, amelyek jobb- és baloldali lapoktól egyaránt tömegével érkeznek.”
 • 7. Lutetia 2010. december 22. 16:55
  „Ez egy 175 oldalas törvény. Vannak benne jó dolgok, de van néhány olyan passzusa is, amelyek szégyent hoznak Magyarországra. Remélem, ezért még alaposan megbűnhődnek egyszer azok, akik megszavazták.”
 • 6. galuska 2010. december 22. 16:54
  „de most már tényleg valaki elmondaná nekem mi is van ebben a törvényben? most ez kinek jó ? és kinek nem jó? köszönöm a válaszokat :-)”
 • 5. Nórikám 2010. december 22. 16:43
  „Jaj, de jó, és akkor ugye nem lesz való világ sem?”
 • 4. niagara 2010. december 22. 16:12
  „Én minden kedves embert óvnék az örömtől aki diktatúrát vízionál. Ez a vizsgálat meg fog állapítani pár dolgot, maximum azt mondja, hogy apróbb változtatásokra van szükség. Így volt ez a magyarellenes felvidéki nyelvtörvény esetében is. A lényegen ez nem fog változtatni. Én eddig csak jó dolgokat olvastam a törvényben, például ne lehessen gyereknek úgy reklámozni hogy a szüleikkel vetessenek valamit stb.stb.”
 • 3. magyarock1 2010. december 22. 15:39
  „Valóban szörnyű, hogy január 1-től
  - nem lehet mocskolódni a sajtóban
  - nem lehet pofátlanul hazudozni
  - nem lehet 80-90%-ban amerikai hülyeségeket nézni, hallgatni, olvasni
  - nem lehet megkerülni a magyar zenét, filmeket
  - nem lehet főműsoridőben erőszakos műsorokat sugározni
  - nem lehet a kereskedelmi tévéknek előnyt biztosítani a közszolgálatiakkal szemben
  - nem lehet mindent mindenkor reklámozni
  - stb.
  Valóban olyan szörnyű ez az új médiatörvény? Szerintem nem, már éppen ideje volt megzabolázni a szabados magyar sajtót!”
 • 2. keiner 2010. december 22. 14:51
  „A német kormány:
  http://de.news.yahoo.com/2/20101222/tts-bundesregierung-beurteilt-ungarische-c1b2fc3.html

  "Közvetett elvárja a német kormány, hogy változtatnak, illevetre leváltjak ezt a törvényt."
  "Die Bundesregierung sprach sich damit indirekt für eine Änderung oder Abschaffung des umstrittenen Gesetzes aus, ....."

  Kezet csókolom! :-))))”
 • 1. novaklaszlo56 2010. december 22. 14:04
  „Na, végre! Jó reggelt, Európa!
  Üdv, Alejandro, Ale- Alejandro! :) Munkára! Ne hagyjatok nyakig a saját... bennünket! Peluscserét kérünk! Gyorsan, mert csípi a popsinkat! Nagyon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klasszikus zselés-gyümölcsös lett Magyarország kedvenc szaloncukra

A második a marcipános, a harmadik a karamellás ízű szaloncukor lett. Tovább olvasom