Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Vulkánpark épülhet Celldömölkön

Aláírták a támogatási szerződést, így megkezdődhet Celldömök közelében a Kemenes Vulkánpark építése, melynek megvalósítását a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében 430 millió forinttal támogatta az Európai Unió - tájékoztatott pénteken Ratatics Anita, a regionális fejlesztési ügynökség kommunikációs munkatársa.
A Kemenes Vulkánpark egy olyan, térségi összefogással megvalósuló innovatív turisztikai fejlesztés, amely Kemenesalja 4-6 millió éves vulkáni természeti értékeire építve magas szintű, szórakoztató-ismeretterjesztő szolgáltatást nyújt és egyben tudományos-oktatási centrumként is működik majd - mondta.

A több mint félmilliárd forint értékű beruházás keretében megépül a Kemenes Vulkánpark központi fogadóépülete, a "vulkánház", amely egy 913 négyzetméter hasznos területű többszintes, akadálymentesített 11 helyiségből álló interaktív kiállítóhely lesz.

A látogatók kiszolgálására 2500 négyzetméter alapterületű aszfaltozott parkolót alakítanak ki, amely három autóbusz és mintegy harminc személygépkocsi egyidejű fogadását teszi lehetővé.

A parkban kőpark és játszótér is lesz, egy úgynevezett"lemeztektonikai óriáskirakóval" és a Föld legfontosabb tűzhányóit bemutató forgatható tábla oszlopokkal.

A projekt részeként kiépül a Ság-hegy vulkánösvény, mely 12 megállópontot tartalmaz a 400 m hosszú útvonalon. A megállópontokon tájékoztató táblák segítik megérteni a vulkanológiai jelenségeket. A Ság-hegy Múzeum már meglévő épületének és kiállításának felújítását is magában foglalja a projekt - tájékoztatott az ügynökség munkatársa.

A Vulkán Park a tematikus turizmus részeként színes programot kíván nyújtani látogatóinak. Kínálatában együttesen szerepel a természetjárás, a geológiai jelenségek bemutatása (tanösvény, kőpark, borösvény), illetve a földtörténeti események rendkívül látványos, három dimenziós, audiovizuális bemutatása.

A fejlesztés a tervek szerint két ütemben zajlik, először a Vulkánház, a parkoló, a kőpark, és a játszókert épülhet fel, valamint a Ság-hegy múzeum fejlesztése valósulhat meg.

A második ütemben szerepel Vulkánház a kőpark, játszópark és a Ság múzeum összekötése környezetbarát "Dotto" kisvasúttal, valamint a "lávaház" felépítése Kissomlyón, és a Kissomlyó és a Miske közötti vulkánösvény kialakítása - közölte Ratatics Anita.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este 7-től légtérzár Magyarország fölött

Pénteken esete 19 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a… Tovább olvasom