Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Zsidó Világkongresszus - Orbán: zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

A kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben - jelentette ki Orbán Viktor
12:30 - Viviane Reding Twitteren üdvözölte Orbán Viktor beszédét

Üdvözölte hétfőn, a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében Viviane Reding, az Európai Unió alapjogi, igazságügyi és állampolgársági biztosa Orbán Viktor miniszterelnöknek a budapesti Zsidó Világkongresszus (WJC) közgyűlésének megnyitóján elhangzott beszédét.

"Jó látni, hogy Orbán Viktor ma beszédében határozottan kiállt az antiszemitizmus ellen. Remélem, szavait tettek is követik majd" - írta a népszerű internetes mikroblog oldalon a luxemburgi uniós biztos.
A miniszterelnök vasárnap Budapesten kijelentette: a kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben, az ugyanis elfogadhatatlan és eltűrhetetlen.

11:40 - Guido Westerwelle: hallatni fogjuk a hangunkat

"Az antiszemitizmusnak nincs helye sem Berlinben, sem Budapesten, sem sehol máshol Európában vagy a világon", ezért mindig határozottan és egységesen fel kell lépni ellene - mondta a német külügyminiszter hétfőn a Zsidó Világkongresszus közgyűlésén, Budapesten.

Guido Westerwelle kiemelte: Európa több, mint közös piac vagy közös valuta. Értékközösség, amely a demokrácia és a jogállamiság pillérein nyugszik. Minden alkalommal, amikor a közösen vallott európai értékeket fenyegetés éri, "hallatni fogjuk a hangunkat" - közölte.

Hangsúlyozta: országa elkötelezett Izrael biztonságának védelme mellett, és azon az állásponton van, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Németország továbbra is visszautasít minden olyan próbálkozást, amely Izrael jogát a létezéshez megkérdőjelezi - mondta.

A Zsidó Világkongresszus megnyitó vacsorája az InterContinental Budapest Hotelben

Izraelnek fenyegetést jelent az iráni atomprogram, amely az egész régió stabilitását is veszélyezteti, hiszen fegyverkezési versenyt indíthat el - jelentette ki a tárcavezető, aki szerint el kell érni, hogy Irán hagyjon fel a nukleáris fegyverkezéssel. Ez nehéz feladat, a nemzetközi közösségnek erős és egységes állásfoglalást kell kialakítania az ügyben, mert ez a legjobb út Irán meggyőzésére, hogy teljesítse a nemzetközi kötelezettségeit - fogalmazott.

Guido Westerwelle arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben jelentős változások történtek az arab világban, és sokan szkeptikusak, aggódnak amiatt, hogy az új kormányok nem követik "a demokrácia és az egyetemes értékek tisztelete felé vezető ösvényt". Az út minden ország előtt más, és nem lehet kívülről előírni, hogy miként működjenek a társadalmaik - vélekedett. Megjegyezte: Németország elkötelezett a demokrácia és a jogállamiság mellett, és ha az arab országok a demokratikus és gazdasági reformokra építenek, számíthatnak a támogatásukra.

A német miniszter szerint semmi sem garantálhatja Izrael biztonságát jobban, mint ha békében él a szomszédaival és a palesztinokkal, és erre most történelmi lehetőség kínálkozik - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: "de az idő fogy", minél hosszabban elhúzódik egy konfliktus, annál nehezebb rá megoldást találni.

Kérdésre válaszolva a szíriai helyzettel kapcsolatban elmondta: csak azt az ellenzéket lehet támogatni, amely demokrata és toleráns Szíriában szeretne élni, nehogy veszélyes fegyverek rossz kezekbe kerüljenek. Nem szabad alábecsülni azt a fenyegetést, amelyet a szíriai konfliktus jelenthet a régióra - hívta fel a figyelmet, utalva a menekültkérdésre és a térség stabilitására.
Kitért arra is, hogy évszázadokon át Budapest a zsidó élet egyik legélénkebb központja volt Európában. Aztán jött a holokauszt, amely sötét fejezete a történelemnek - emlékeztetett. A politikus egyúttal üdvözölte, hogy a zsidó közösség ismét fontos része az európai társadalmaknak.

Nem szabad elfelejteni a vészkorszak történéseit, meg kell őrizni az emlékét a jövő generációnak, mert "tartozunk ennyivel az áldozatoknak, a túlélőknek és magunknak" - hangoztatta Guido Westerwelle. Úgy látja, az antiszemitizmus elleni harc nemcsak azt jelenti, hogy megvédik a zsidókat a támadásoktól, hanem azt is, hogy nagy hangsúlyt helyeznek az antiszemitizmussal kapcsolatos oktatásra és kutatásra is.

06:00 - WJC: Orbán nem húzott egyértelmű választóvonalat kormánya és a szélsőjobb között

A Zsidó Világkongresszus (WJC) sajnálatát fejezte ki, hogy Orbán Viktor a szervezet budapesti közgyűlésének vasárnapi megnyitóján mondott beszédében "nem adott megfelelő biztosítékot arra, hogy egyértelmű választóvonalat húzott volna kormánya és a szélsőjobboldal közé".

A WJC vasárnap esti közleményében nagyra értékeli, hogy a magyar kormányfő a közgyűlés alkalmából felszólalt a nemzetközi zsidó közösség képviselői előtt. A szervezet örömmel fogadta, hogy Orbán egyértelművé tette, hogy az antiszemitizmust elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja - állt a WJC késő este kiadott közleményében.

A miniszterelnök ugyanakkor nem nézett szembe a probléma valódi természetével, vagyis általában az antiszemitizmus, illetve különösen a szélsőjobboldali Jobbik párt fenyegetésével - közölte a szervezet. A WJC sajnálja, hogy Orbán nem reagált semmilyen közelmúltbeli rasszista, illetve antiszemita indíttatású eseményre, amely az országban történt.

A közlemény szerint ahogy a zsidó emberek a történelem során megtanulhatták: a tettek hangosabbak minden szónál, legyen az bármilyen jó szándékú is. A WJC továbbra is arra kéri a demokratikus erőket Magyarországon és máshol is, hogy határozottabban lépjenek fel az erősödő szélsőséges eszmékkel és az antiszemitizmussal szemben. A szervezet továbbra is figyelemmel követi a magyarországi helyzetet - tette hozzá a WJC szóvivője.

Orbán Viktor a WJC háromnapos közgyűlésének megnyitóján elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az antiszemitizmust, amely ellen zéró toleranciát hirdetett. Beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar alkotmány valódi védelmet, biztonságot, emberi és közösségi méltóságot ad a velünk élő zsidóságnak. Kifejtette: a magyar kormány válasza az erősödő európai és magyarországi antiszemitizmusra "a jó keresztények példájának és hagyományának felidézése és felerősítése".

A magyar kormányfő előtt felszólalt Ronald S. Lauder, a WJC elnöke, aki arra kérte Orbán Viktort, legyen kezdeményező, és tegyen határozott lépéseket a "sötét erőkkel" szemben az intolerancia elleni küzdelemben. "Itt az ideje az erős irányításnak és a még erősebb intézkedéseknek" - hangsúlyozta Lauder.

Korábban:

Izraeli miniszter: szigorúbban kellene büntetni az antiszemita támadásokat

A magyarországi zsidók nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha szigorúbban büntetnék az antiszemita támadásokat, és ha az iskolai tanterveknek is része lenne az antiszemitizmus elítélése - mondta az izraeli kormányt képviselő Szilván Salom energia- és vízügyi miniszter vasárnap Budapesten a Zsidó Világkongresszus (WJC) közgyűlésének nyitó napján.

A miniszter leszögezte: antiszemita cselekedet az, hogy a Jobbik egyik képviselője a zsidó származású köztisztséget viselők "listázását" követelte. Szilván Salom szerint nem lehet kifogás az, hogy a Jobbik hatalmát a gazdasági válság erősítette meg. "Magyarországnak garantálnia kell állampolgárai biztonságát, beleértve a zsidókat is" - mondta.

Orbán: zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

A kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) közgyűlésének megnyitóján, Budapesten.

A Zsidó Világkongresszus megnyitó vacsorája az InterContinental Budapest Hotelben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A mai magyar kereszténydemokrata kormánypolitika erkölcsi kötelességének tartotta azt is, hogy bevezesse a holokauszt áldozatainak emléknapját az iskolákban, hogy megalapítsa a Holokauszt Emlékközpontot, hogy állva és fejet hajtva meghallgassa a kaddist a parlamentben, hogy emlékévet szervezzen Raoul Wallenberg tiszteletére, hogy betiltsa a félkatonai szervezetek működését és a diktatúra szimbólumait, és hogy létrehozza a Holokauszt 2014 Emlékbizottságot - sorolta a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta azt is, hogy a magyar alkotmány valódi védelmet, biztonságot, emberi és közösségi méltóságot ad a velünk élő zsidóságnak és minden más kisebbségnek.

Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy egész Európában, benne Magyarországon is erősödik az antiszemitizmus, majd ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az európai vezetők sikertelen válságkezelése súlyos frusztrációt okoz, felemészti a reményt, így nő a kiábrándultság, a düh, a gyűlölet. Ebben a helyzetben különösen fontosnak tartja világossá tenni: az antiszemitizmus elfogadhatatlan és eltűrhetetlen. A miniszterelnök szavait tapssal fogadta hallgatósága.

A Zsidó Világkongresszus megnyitó vacsorája az InterContinental Budapest Hotelben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

Az antiszemitizmus az az állapot, amikor az emberben a gonosz veszi át az uralmat, "és ez a veszély bennünket, keresztényeket is fenyeget" - fogalmazott, közölve: "tudatában vagyunk annak, hogy voltak a történelemben rossz keresztények és rossz magyarok, akik súlyos bűnöket követtek el".

Mindennek fényében a magyar kormány válasza az erősödő európai és magyarországi antiszemitizmusra "a jó keresztények példájának és hagyományának felidézése és felerősítése" - mondta Orbán Viktor.

Magyarország szabad ország - folytatta -, így a vendégjogba az is beletartozik, ha a látogatók szóvá teszik azt, ami bántja őket, amit helytelennek találnak. "Az önök vezetői azzal indokolták látogatásukat, hogy a Magyarországon erősödő antiszemitizmusra akarják ezzel felhívni a világ figyelmét. Ha így érzik, jól tették, hogy eljöttek hozzánk, hiszen mindenkinek a segítségére és az összefogására szükség van ahhoz, hogy tenni tudjunk a gyűlölet terjedése ellen" - fejtette ki.

Mint mondta, a világ számos pontjáról érkeztek Budapestre zsidó vezetők, olyan helyekről is, ahol az antiszemitizmus iskolás gyermekek életét követeli; ahol egy antiszemita gyermekgyilkosság után nem jön létre konszenzus arról, lehet-e egyperces néma csendet elrendelni az állami iskolákban az áldozatok emlékére; és ahol emberéleteket követelő bombatámadásokat hajtanak végre zsinagógák ellen. "Magyarországon ilyen eddig nem történt, és mi nem akarjuk, hogy Magyarország ilyen országgá váljon, ezért kérem önöket, tapasztalataikkal segítsenek bennünket, hogy itt, Magyarországon ne fajulhasson idáig a gyűlölet" - szólt a több száz résztvevőhöz.

A Zsidó Világkongresszus megnyitó vacsorája az InterContinental Budapest Hotelben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az ország testközelből élte át az antiszemitizmus embertelen pusztítását. "Megtört szívvel hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, ugyanakkor hálát adunk Istennek, hogy a náci és nyilas pusztítás ellenére nálunk autentikus zsidó közösség maradhatott életben" - mondta, hozzátéve: az antiszemitizmus emberek műve, ezért mindenkinek át kell éreznie a saját személyes felelősségét.

"A mi nemzedékünk a szabadság, a szabadságharcosok nemzedéke", és mivel nincs szabadság emberi méltóság nélkül, e nemzedék nem fogja eltűrni, hogy Magyarországon bárkit is származása vagy vallása miatt megsértsenek emberi méltóságában - nyomatékosította.

A kormányfő beszéde végén megköszönte a magyar és a világ zsidóságának, hogy az elmúlt években többször is kiállt Magyarország és a magyarok nemzeti céljai mellett. "Az ő kiállásuk élő biztatás és bátorítás, hogy van értelme a munkánknak. Van remény arra, hogy a gyermekeink megélhessenek egy olyan korszakot, amelyben az antiszemitizmus ugyanolyan elképzelhetetlen lesz, mint azok a korok, amikor még pestisjárványtól szenvedtek az emberek. (...) Tudjuk, hogy a gonosz diadalához nem kell más, csak hogy a jók tétlenek maradjanak. Mi, magyarok nem vagyunk és nem leszünk tétlenek" - zárta szavait Orbán Viktor.

A WJC az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó embereknél.

A háromnapos budapesti rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt.

Lauder: Orbán Viktor tegye egyértelművé, hogy nem tűri az intoleranciát

A magyarországi zsidók azt várják Orbán Viktor kormányfőtől, hogy tegyen határozott lépéseket, és tegye egyértelművé az egész magyar lakosság számára, hogy nem tűri az intoleranciát - mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vasárnap Budapesten, a szervezet közgyűlését megnyitó vacsora után.

A Zsidó Világkongresszus megnyitó vacsorája az InterContinental Budapest Hotelben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A WJC elnöke elmondta: "egy bizonyos parlamenti párt", a Jobbik aggasztja leginkább. "Antiszemitizmusával és a romák elleni gyűlölködésével a Jobbik besározza Magyarország jó hírét" - fogalmazott.

Ronald S. Lauder megköszönte Orbán Viktornak, hogy részt vesz a WJC közgyűlésének megnyitóján, és arra kérte a magyar kormányfőt, tegyen határozott lépéseket az intolerancia elleni küzdelemben.

A WJC elnöke úgy véli, hogy az utóbbi években csorba esett Magyarország hírnevén. "Az ország jó hírét nem a külföldi sajtó mocskolta be, hanem szélsőséges erők" - tette hozzá.

Ronald S. Lauder beszédében szólt a magyarországi zsidóság történetéről, felidézve annak legsötétebb fejezetét, annak a több százezer zsidó embernek a sorsát, akiket a náci haláltáborokban gyilkoltak meg. Kitért arra, hogy Horthy Miklós kormánya az "irracionális gyűlölködés" irányába vitte Magyarországot. Lauder felidézte, hogy Horthy irányítása alatt fogadták el a zsidóellenes törvényeket, és abban az időben - 1941-ben - kezdődtek meg az első deportálások.

"Nem azért utalok ezekre az eseményekre, mert nem vagyunk kellőképpen tisztában velük, hanem azért, mert ma ismét egyre növekvő tudatlanságot, egyre növekvő intoleranciát és egyre növekvő gyűlöletet tapasztalunk. Ismét az antiszemitizmus gyalázatának vagyunk tanúi" - mondta. A WJC elnöke kifejtette: azt látják, hogy egyre többen tagadják a holokausztot, egyre többen vannak abban a régi tévhitben, hogy a zsidók irányítják a világot, és sokan a zsidókat okolják a gazdasági válság miatt is. Hozzátette, hogy ez nem kizárólag Magyarországra jellemző, ilyen tapasztalataik vannak például Görögországban, Ukrajnában és más országokban is.

A Zsidó Világkongresszus megnyitó vacsorája az InterContinental Budapest Hotelben. Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

Ronald S. Lauder a WJC közgyűlés megnyitóján részt vevő több száz vendég előtt beszélt arról, hogy a magyar parlament egyes tagjai "listázni" akarják a köztisztségeket betöltő zsidókat.

A WJC megdöbbenéssel értesült arról, hogy Magyarországon díjat adományoztak egy "antiszemita televíziós műsorvezetőnek". "Örömmel vettük természetesen, hogy a díjat visszavonták, de nagyon aggasztónak találjuk "magát a tényt, hogy egyáltalán odaítélték" - fogalmazott.
Ronald S. Lauder név szerint is idézett Bayer Zsolttól, akinek romaellenes megnyilvánulásai "az európai történelem legsötétebb korszakára" emlékeztetnek.

A WJC elnöke - aki anyai ágon maga is magyar származású - úgy vélte, Magyarországon a zsidók talán azért fontolgatják, hogy elhagyják az országot, mert manapság "olyan antiszemitákat dicsőítenek, mint Horthy Miklós", és magyar tisztviselők a Horthy emlékét ápoló szobrokat lepleznek le.

Beszédében kitért arra is, hogy a WJC azért tartja idei közgyűlését Budapesten, hogy kifejezze tiszteletét a magyarországi zsidó közösség ereje és vitalitása iránt.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. istvang58 2013. május 07. 06:43
  „VÁLASZTÁSOK NEMSOKÁ.”
 • 77. SP 2013. május 07. 06:12
  „""Csalódott vagyok. Egy nagy formátumú politikus beszélt, de nem mondott semmit. A Jobbikot nem is említette. Mit akar konkrétan? - mondta lapunk kérdésére Charlotte Knobloch, a WJC alelnöke.""

  ""Zsidó Világkongresszus hivatalosan is kritizálta a magyar kormányfő egyébként nagy várakozással kísért beszédét.""

  http://nol.hu/kulfold/biraltak_a_masokra_mutogato_orbant_a_zsido_vilagkongresszuson

  Kisujjad adod,
  és a karodat akarja szisztéma?”
 • 76. vélemény 2013. május 06. 23:57
  „A magyarországi zsidók azt várják Orbán Viktor kormányfőtől, hogy tegyen határozott lépéseket, és tegye egyértelművé az egész magyar lakosság számára, hogy nem tűri az intoleranciát - mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke
  - Az nem számít, hogy a magyarországi Magyarok mit várnának el?”
 • 75. vélemény 2013. május 06. 23:51
  „39. jagoda194 2013.05.06. 11:44
  Miért hiszik AWJC képviselői,hogy nincs közöttük:kegyetlen,kapzsi,gyáva,áruló,lusta stb.Ők mind becsületesek,tiszták. ...l Rákosi,Gerő,Kun Béla,Lukács György ,Szamueli, ..
  - Orbán is ezt hangoztatta:
  " magyarok, keresztények is követtek el súlyos bűnöket"”
 • 74. SP 2013. május 06. 22:23
  „Feldmájer
  feketíti Viktort az "Este" műsorban. pl. Viktor ellenőrizze mit beszélnek az emberek a kocsmákban, a sportmérkőzéseken.
  JWC a rendes emberek találkozója.

  Itt inkább már megfélemlítés lehet.”
 • 73. kontrapista 2013. május 06. 21:23
  „Ezek után nyugodtan kijelenthetjük, hogy a JWC megtartása Budapesten egy provokáció a magyarsággal szemben, mi több, az idegen felszólalók kioktatták még a miniszterelnököt is.
  A végeredmény pedig nem marad el, akik eddig nem hittek az olyan kirohanásoknak, amit Simon Perez tett, azok most más szemmel nézik az új gyarmatosítási kísérletet amelyet a JWC tűzött ki célul egyenlőre Magyarország irányába.
  u.i.
  Íratlan szabály, hogy a rendezvénynek hely adó ország zászlóját is kitűzik, de képekből látszik, hogy ezt a minimális gesztust is szándékosan elmulasztották.
  Lehet moderálni !”
 • 72. majzik 2013. május 06. 20:27
  „Eszem áll meg !

  Tényleg kell egy generáció váltás !

  Majd az unokáik rendezik a kérdést !”
 • 71. qrumpli 2013. május 06. 19:11
  „Rendbe van legyen zéró tolarencia.,de !
  A baj csak az hogy a magyarsággal minusz kettő van.”
 • 70. _csutak_ 2013. május 06. 18:26
  „@57. x:
  Akinek céloztam az talán felfogta, hogy neki szól!
  Bár ...”
 • 69. dühös 2013. május 06. 18:23
  „Miért kell eltűrni a magyar embereknek, hogy idegen országból érkező "vendégek" fenyegessenek bennünket a saját hazánkban???
  A vélemény szabadsága pedig mindenkit megillet. A magyarokat is.
  Az a terrorizmus, ha idegenek akarnak parancsolgatni egy szuverén országban!
  Hagyjanak minket békén!!! Senki nem hívta ide őket, rettegjenek otthon.”
 • 68. x 2013. május 06. 18:17
  „66. queenmargareth1 "...mit csináltam volna helyükben? ... nem volt kötelességük nácinak lenni már bocs, ..."
  Jópofa vagy, bagoly mondja verébnek:
  www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szerdai_legesleg_mikor_volt_a_legjobb_kisdiaknak_lenni/2295168/
  1983-1991: Székkutas a legszebb időszak volt az életemben iskolai éveket tekintve. Sajnos fotóm nincs, viszont mekkora élmény volt kisdobosnak lenni, felöltözni, szíj, kendő, egyenruha őrs alapítás, összejövetelek. Papír és fémhulladékgyűjtő versenyek! Úttörőként meg már "nagynak számítottunk". Piros kendő, bizony Zászlófelvonulások, rajokba rendeződések, szeptember 29.: Fegyveres Erők Napja: rengeteg kúszó-mászó verseny, tényleg, mindig voltak versenyek, testnevelésben is, vagy tornában! Énekversenyek, foci-kézilabda meccsek, edzések! Teljesen le voltunk kötve és alig vártuk, hogy másnap legyen és újra nevethessünk. Szép volt. Kedves tanáraink is voltak, egyet-kettőt kivéve, de az élet megdolgoztatta aztán őket is és mások lettek. Ráadásul én az orosz nyelvet is szerettem, főleg az orosz népdalokat...”
 • 67. x 2013. május 06. 18:10
  „65. SP 2013.05.06. 16:41 "... Akinek van pénze, az a jó gyerek, akinek nincs, azt megszálljuk. ..."
  Aki fizetőképes, és még a lelkiismerete is úgy kívánja, az könnyebben és gyorsabban jótékonykodik. Hozzájárult ehhez még, hogy a második világháború után fordult a kocka: az izraeliek lettek a legjobb katonák, a németek a legjobb kereskedők. Az utóbbiak túlnyomó részének semmi kedve sincsen katonáskodni, hanem annál inkább a világot békés úton beutazni, legyen az turizmus vagy kereskedelem: Kecskeméten katonás fegyelem van a Mercedes-gyárban, nem kell ahhoz puska, bátyuska! Mindamellett, miután a kutatás, szervezés, termelés, szolgáltatás útján az életszínvonaluk átlagon felüli, évtizedek óta nincsen szükségük semmiféle "felsőbbrendűségi komplexusra", élik világukat (a legtöbbjük).”
 • 66. queenmargareth1 2013. május 06. 17:57
  „na, vajon, miért lőnek rájuk rakétákat???mindennek van oka!és, ha olyan "békések", akkor oldják meg imádsággal!
  X....mit csináltam volna helyükben?!hülye kérdés?nem volt kötelességük nácinak lenni már bocs, én sem vagyok fidesz hívő, pl, nem leszek sem zsidó, sem római katolikus.
  bezzeg 56 esetében nem voltatok elnézőek, hogy vajon mit csinált volna pl Biszku...pl.
  velük szemben elnézőek, magunkkal meg nem. gratulálok!
  nem olyan rohadtul ártatlan nép a zsidó!lehet ezt szépíteni, de nem érdemes.Azt, hogy mit csinált Hitler és a németek más dolog, én nem irtanám a népet!de továbbra is fenntartom, hogy nem csak! zsidók haltak meg táborokban és "érdekes" módon rengeteg túlélő volt, van 90 és 100 évesek!ez egy világuralomra törő nép és mindent kihasznál, hogy leboruljunk előttük. viszolyogtató.Maradhatnának már csöndben egy kicsit, mert ezért utálják már őket!”
 • 65. SP 2013. május 06. 16:41
  „63. x "azok fizettek, mint a katonatiszt"

  Akkor lefordítom:
  Akinek van pénze az a jó gyerek, akinek nincs az megszálljuk.

  Ezek a fogalmak
  közelítenek "puszta véletlen" az uzsoráshoz, a pénzbehajtóhoz.”
 • 64. x 2013. május 06. 16:12
  „60. queenmargareth1, Te mit csináltál volna a helyükben annak idején?

  Joseph Alois Ratzinger, *1927-04-16: 1941-ben belépett a Hitlerjugendbe, mivel a tagság minden 14 éven felüli német fiúnak kötelező volt 1939 decembere után, így kelletlenül ő is eleget tett ennek, de a gyűléseken való részvételeket megtagadta. 1943-ban besorozták katonának, és Magyarországra küldték, ahol tankcsapdákat kellett felállítania, majd dezertált. 1945-ben az ellenség fogságába esett. Amikor kiengedték, bátyjával együtt belépett a katolikus szemináriumba. ...

  Günter Grass *1927-10-16, Nobel-díjas német író, költő, képzőművész: ... Az író fiatalon a Waffen-SS-t elit egységnek tekintette, ha már nem sikerült a tengeralattjáróknál szolgálnia, büszke volt arra, hogy ahhoz az osztaghoz került, amit Georg von Frundsbergről, a sváb háború kiemelkedő alakjáról neveztek el, aki a szabadságért és felszabadításért harcolt. ...

  Heinrich Böll *1917-12-21, +1985-06-16: Nobel-díjas német író és műfordító: ... Nem rokonszenvezett a nemzetiszocialista politikával, sikerült a Hitlerjugend-tagságot kikerülnie, de 1939-ben behívták a Wehrmachtba: Franciaországban, Romániában, Magyarországon és a Szovjetunióban szolgált, többször meg is sebesült. ... Amerikai hadifogságba esett, ahonnan csak a háború végeztével szabadult. ...

  Idős korában megkérdezték egy interjúban Böll-t, miért nem emigrált(ak)? Azt mondta, hogy úgynevezett "egyszerű család" sarja, nekik eszükbe sem jutott az mint lehetőség, az a képzeletvilágukon kívül volt.”
 • 63. x 2013. május 06. 16:10
  „61. SP, azok fizettek, mint a katonatiszt, megtanulták a helyes viselkedést, mint a külügyminiszterük is mutatja.”
 • 62. macs 2013. május 06. 16:04
  „59. queenmargareth1,
  szerinted nyugodtan tűrniük kellene, hogy a környező országokból rakétákat lőjenek ki rájuk?”
 • 61. SP 2013. május 06. 16:02
  „Mi az oka,
  hogy a németeket nem merik cseszegetni, minket annál jobban viszont?”
 • 60. queenmargareth1 2013. május 06. 15:42
  „ja és rolika, ha jól olvastad volna, akkor feltűnt volna, hogy az ország szégyene, hogy ez megengedhető volt. Amúgy mitől nagyra becsült egy krimisorozat színész?Nagyra becsült az, pl!aki életeket ment, de egy krimi"hős"?na, ez a szánalmas.”
 • 59. queenmargareth1 2013. május 06. 15:33
  „50. Roland1000 2013.05.06. 13:37 lehet közkedvelt! Rolandka, de akkor is az volt!Ennyi erővel, már jöhet Hitler piedesztálra emelése a németek részéről, mellesleg náluk igencsak dúl a neonácizmus!az, hogy színészként megbecsülték nem érdekel.Te megbocsátanál egy gyilkosnak, mert filmben szerepelt?meg.ja, állítólag nem ölt.majd újabb 60 év múlva kiderül, hogy dehogynem.
  szemétség volt, hogy be sem vallotta, és imádtata magát. undorító.
  amúgy a zsidók mikor hagyják abba más népek ölését?”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant kapott a debreceni darabolós gyilkos

A gyilkos miután játékgépen elvesztette minden pénzét - elhatározta, hogy megöli 75 éves… Tovább olvasom