Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

5000 mázsa szőlőt vesz idén a csongrádi pince

Csongrád - 20–22 ezer mázsa szőlő terem most Csongrád környékén, ebből a Csongrádbor pincéje 5000 mázsát vesz. Meg is állapodott az érintett tulajdonosokkal. A cég ügyvezetője leszögezi: többet nem vesznek, és nem rosszindulatból, hanem mert nem tudnák földolgozni és megfelelően eladni.
A Csongrádi borvidék legnagyobb pincéjét működteti a szentesi Árpád-Agrár Zrt. érdekeltségébe tartozó Csongrádbor Kft. Az üzem létrejöttét – mint oly sok helyi vívmányt – a Piroska János polgármester vezette helyhatóság kezdeményezte. Borközraktárnak készült 1938-ban. Az ötvenes–hatvanas évektől – mondja Pálfi György ügyvezető – hozzászoktak a csongrádiak, hogy ide bármikor hozhatják a szőlőjüket, bármilyen mennyiségben. Így járt el a Csongrádbor is a kétezres évekig. A kft. most is vesz szőlőt, és még egy gazdának sem maradt adós – amivel egyedülálló a térségben –, továbbá csak 2009-ben fordult elő, hogy „méltánytalanul alacsony árat" fizetett. A piaci körülmények most úgy alakultak, hogy a tervezett mennyiségen túl nem érdemes többet átvennie.

Ez azért fontos hír, mert múlt héten, a fehér szőlő szedésével megkezdődő szüret kapcsán Ungerbauer György, a hegyközség elnöke lapunknak nyilatkozva szóvá tette: a csongrádi és a bokrosi pince sem közli, mennyiért vesz szőlőt, ezért kell máshová vinni a termést. Pálfi György azt mondta, nem híve a sajtóban való üzengetésnek, kérésünkre végül mégis elmondta a szempontjait.

Rozé, kékfrankos és cabernet a Csongrádbor bemutatótermében. Most csak a vöröset adó szőlőfajták termését vásárolják. Fotó: DM/DV
Rozé, kékfrankos és cabernet a Csongrádbor bemutatótermében. Most csak a vöröset adó szőlőfajták termését vásárolják.
Fotó: DM/DV

– Nem akarunk 15–20 ezer hektoliter bort, csak ha látjuk, hogy biztosan el is tudjuk adni. A „20 ezer hektoliteres időszakban" 16–17 ezer hektó kamionban hagyta el a pincét. Ilyen üzletet most is lehet kötni, de mivel az Olaszországból behozott bor miatt literenként e piacon 85 és 95 forint között mozognak az árak, könnyű kiszámítani, hogyha 80 forintért veszek szőlőt kilónként, veszteséget termelünk, ezt nem vállaljuk föl – mondja az ügyvezető. – Annyi szőlőt veszünk, amennyi nekünk elég. Csak kékfrankos és cabernet fajtát, fehéret nem, mert még van tavalyelőtti, eladandó fehér borunk. Ezt az 5000 mázsát, amelyből minőségi bor készül, már összeszedtük, olyan termelőktől, akik régóta ide szállítanak, ha rossz az év, ha jó.

Pálfi hozzátette: tényleg drága elszállíttatni a szőlőt húsz–harminc kilométerre, de ez csak Csongrádon szokatlan. – Tudom, hogy sokan Kiskőrösről elviszik Kiskunhalasra, és ha úgy adódik, Soltvadkertről Kiskőrösre. Jobb lenne mindent helyben eladni, de ezt a mostani helyzetet nem mi idéztük elő. Ha ott jobban fizetnek, mert a szlovák felvásárló továbbra is elviszi a szőlőt, akkor oda érdemes vinni.

A pince és a hegyközség vezetése két ponton ért egyet: abban, hogy a szőlész és a borász szakma sajnos eltávolodott egymástól, pedig együtt kellene működni – és abban, hogy az olasz bor behozatala ellen jó lenne kitalálni valamit.

– A miniszter csütörtök reggel a rádióban megígérte, szigorúan ellenőrizni fogják ezt a behozatalt. Ilyen fogadalmakat már hallottunk – véli Pálfi. – Biztosan rend lesz előbb-utóbb, mert enélkül az ágazat nem fejlődhet. Ebbe a térségbe nem jön olasz bor, de más helyekre igen. Akik foglalkoznak vele, azt mondják, hogy sok ellenőrzést kaptak már, és a 32–34 eurocentért idehozott 9,5–10 fokos vörösbort megfelelőnek találják. Hozzáadnak valamennyi magyar szőlőt, és árulják: kétliteres petpalackban, 180–190 forintért, mindenki keres vele. Nem vagyok politikus, hogy az érdekeket keressem az üzlet mögött, de a mi szőlőtermelőink a német, olasz, francia társaik támogatásának harmadával-negyedével kénytelenek boldogulni ugyanazon a piacon. Az osztrákok a 86-os etilén-glikolos botrány óta Európa élvonalába küzdötték föl borászatukat, szigorú, következetes munkával. Hozzájuk nem megy olasz bor. Talán meg kellene nézni, miért. Nem a feldolgozókon és nem a termelőkön múlik, hogy így alakul a szőlő, a búza, vagy a többi mezőgazdasági termék piaca: kizárt, hogy minden agrárszakember egyszerre hülyült volna meg ebben az országban.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. szeptember 11. 11:54
    „A .kömnek kell a rozé.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebilincselő dallamok: börtönudvaron a Fivérek

A Fivérek zenekar vasárnap a Nyírség fővárosában tartanak koncertet a Magyar Dal Napja alkalmából a börtön külső udvarán. Tovább olvasom