Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

8,5 milliárd a borágazatnak – sok vagy kevés?

Csongrád - Jobban hasznosulna a borágazatnak szánt idei 8,5 milliárdos támogatás, ha nemcsak eszközökre, hanem épületre is lehetne fordítani. A Csongrádi Hegyközség elnöke arra hívja föl a figyelmet, hogy a kis és közepes pincészetek állítják elő a legjobb minőségű borokat, tőlük várható a borturizmus fölfuttatása is. A nagy borászatok másban látnak üzletet.
Idén 29 millió euró, azaz mintegy 8,5 milliárd forint támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba – jelentette be Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Magyar Bortelepülések Szövetségének közgyűlése után. Ebből a pénzből több mint 22 millió eurót lehet fölhasználni a szőlőültetvények megújítására, 4 millió euró jut a borászatok beruházásainak támogatására. A politikus emlékeztetett, az utóbbi két évben egyszerűsödött az adminisztráció ebben az ágazatban, a tavaly elfogadott új törvény pedig megújította a hegyközségeket. Erre azért volt szükség, hogy ezek a szervezetek alkalmazkodjanak a piac új körülményeihez. Az egy tag – egy szavazat elvét fölváltotta a korlátozott területalapú rendszer, a nagyobb kockázatot vállaló tagoknak nagyobb lett a befolyásuk az ügyek intézésébe.

Ungerbauer György szerint a kis és közepes borászatokat érdemes segíteni. Nekik tényleg üzlet a minőségi bor. Fotó: DM/DV
Ungerbauer György szerint a kis és közepes borászatokat érdemes segíteni. Nekik üzlet a minőségi bor.

A támogatás hasznát és a változások hatásait firtató kérdéseinkre Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke azt mondta, pozitív és negatív fejleményeket is tapasztaltak. – Tavaly is volt borászati támogatás, nyíltan, egyértelműen címkézve, de olyan néven is, hogy csak azok tudták, ez mire való, akik tájékozottak – mondja a hegyközségi elnök. – Nagy segítség lenne, ha ezt a pénzt nem csak eszközvásárlásra adnák, mert fóliasátorba nem lehet beállítani egy palackozógépet. Épületberuházásra, pinceépítésre is fordítható támogatást várnának a kis és közepes borászatok. Szerintem joggal, mert ez az a része az ágazatnak, amely a legjobb minőségi borokat állítja elő, amely egyre jobbat szeretne kihozni a lehetőségeiből, és amely a borturizmusnak is a kezdeményezője, motorja mindenütt. A nagy borászatok zömét a prémium minőség és a turizmus hidegen hagyja: az érdekli, hogy olcsón vegyen szőlőt, amelyet olasz borral házasítva jó áron adhat el a multiknak.

Az elnök szerint ezek a vállalatok az ágazattól független, önálló életet élnek.
– Az adminisztrációnk nem egyszerűbb lett, csak más. Az valóban pozitívum, hogy a borok bevizsgálásáért most már kevesebbet kell fizetniük a kisebbeknek. Ami a hegyközségekre vonatkozó törvényt illeti, egyéni képviselői indítvánnyal változtatták meg, úgy, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát – amely gyanúm szerint az egyetlen érintett szakmai szervezet – nem kérdezték meg. Pedig mi tényleg alulról építkező szervezet vagyunk, amely érdeket véd és törvényt tartat be. Láttuk a nyomát viszont az indítványban olyan lobbierőnek, amely nem az ágazat fejlődését szolgálja. Szerencse, hogy a mezőgazdasági bizottság – egyébként villamosmérnök végzettségű, de az agráriumot jól ismerő – elnöke, Font Sándor a helyén volt. A hegybírót, aki az adminisztrációt végzi, azért kivették a hegyközség szervezetéből, másnak tartozik felelősséggel – a fizetését azonban jellemző módon nem rendezték.

Olvasóink írták

 • 12. Nadim 2013. március 01. 08:51
  „8,5 milliárd a borágazatnak - sok vagy kevés?
  RENGETEG!!!!!!!!!!! az emberek éhen halnak a kis hazánkban,munka és jó bér kellene, nem szociális segély!!!”
 • 11. Robinho 2013. február 26. 14:14
  „Ha nyer, biztos nem a melósaira fogja költeni! Ő is csak egy az undorító, vadkapitalista fajtából!”
 • 10. deszkás 2013. február 24. 15:53
  „Intézményesített szélhámosság.”
 • 9. papika56 2013. február 24. 14:08
  „8,5 milliárd ft ből --HÁNY új munkahelyet lehetne létrehozni ???????”
 • 8. Egyolvasó 2013. február 24. 12:52
  „"8,5 milliárd a borágazatnak - sok vagy kevés?"

  Ha megnézzük, hogy ma Magyarországon mennyi gyerek éhezik, akkor ez az összeg rengeteg.”
 • 7. macs 2013. február 24. 12:43
  „6. dipe,
  ha nem kell cégér, honnan fogod tudni, hogy az a bor jó?
  Egyébként az lenne a jó, ha az ágazat klaszteresedne, vagyis más területek is fel tudnának csatlakozni hozzájuk, mint pl. a Kaliforniai Borklaszter esetében.”
 • 6. dipe 2013. február 24. 11:24
  „Sok! A jó bornak nem kell cégér. Ez megint a pénzek lenyúlásáról szól, aki viszont ténylegesen dolgozik, az ebből semmit se fog kapni!”
 • 5. bravó 2013. február 24. 11:03
  „A borágazatnak ez rengeteg!vegyük figyelembe a nép többsége sört iszik. A bor, ami jó minőségű, <moderálva> drága! és nincs is! Nem azt akarom mondani ezzel, hogy adjanak többet sörágazatra de ezt a pénzt értelmesebb dologra is el lehetne költeni!”
 • 4. roxper 2013. február 24. 10:36
  „Tartok tőle, hogy a t kereskedőház kapja a nagy részét, úgy mint 2000 körül...”
 • 3. acidrain 2013. február 24. 10:30
  „Máshogy kérdezem:

  8,5 milliárd mikro-és kisvállalkozások támogatására?????
  Sok vagy kevés?

  (Országosan volt 10 milliárd csak azért)

  A borászok híresen több ezer alkalmazottat foglalkoztatnak ugye...”
 • 2. papika56 2013. február 24. 10:15
  „Nem a kis borászt fogják támogatni ..hanem pl. Seremlyei Huba milliárdost, A Tokaji zrt. --orbánné , meg a Badacsony hegyi gazdát ..simicska 1 cégét ! A kicsik esetleg kapnak egy kis morzsát !”
 • 1. keletaru 2013. február 24. 09:35
  „Gondolom akkor a napszámosokra is RENDES jut majd...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi diákok a tűzoltóságon

A Batsányi János Gimnázium tanulói a napokban megkezdték önkéntes közösségi szolgálatukat a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. Tovább olvasom