Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Csongrád hírek > 8,5 milliárd a borágazatnak – sok vagy kevés?

8,5 milliárd a borágazatnak – sok vagy kevés?

Csongrád - Jobban hasznosulna a borágazatnak szánt idei 8,5 milliárdos támogatás, ha nemcsak eszközökre, hanem épületre is lehetne fordítani. A Csongrádi Hegyközség elnöke arra hívja föl a figyelmet, hogy a kis és közepes pincészetek állítják elő a legjobb minőségű borokat, tőlük várható a borturizmus fölfuttatása is. A nagy borászatok másban látnak üzletet.

Bakos András - 2013.02.25. 05:54
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Idén 29 millió euró, azaz mintegy 8,5 milliárd forint támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba – jelentette be Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Magyar Bortelepülések Szövetségének közgyűlése után. Ebből a pénzből több mint 22 millió eurót lehet fölhasználni a szőlőültetvények megújítására, 4 millió euró jut a borászatok beruházásainak támogatására. A politikus emlékeztetett, az utóbbi két évben egyszerűsödött az adminisztráció ebben az ágazatban, a tavaly elfogadott új törvény pedig megújította a hegyközségeket. Erre azért volt szükség, hogy ezek a szervezetek alkalmazkodjanak a piac új körülményeihez. Az egy tag – egy szavazat elvét fölváltotta a korlátozott területalapú rendszer, a nagyobb kockázatot vállaló tagoknak nagyobb lett a befolyásuk az ügyek intézésébe.

Ungerbauer György szerint a kis és közepes borászatokat érdemes segíteni. Nekik tényleg üzlet a minőségi bor. Fotó: DM/DV
Ungerbauer György szerint a kis és közepes borászatokat érdemes segíteni. Nekik üzlet a minőségi bor.

A támogatás hasznát és a változások hatásait firtató kérdéseinkre Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke azt mondta, pozitív és negatív fejleményeket is tapasztaltak. – Tavaly is volt borászati támogatás, nyíltan, egyértelműen címkézve, de olyan néven is, hogy csak azok tudták, ez mire való, akik tájékozottak – mondja a hegyközségi elnök. – Nagy segítség lenne, ha ezt a pénzt nem csak eszközvásárlásra adnák, mert fóliasátorba nem lehet beállítani egy palackozógépet. Épületberuházásra, pinceépítésre is fordítható támogatást várnának a kis és közepes borászatok. Szerintem joggal, mert ez az a része az ágazatnak, amely a legjobb minőségi borokat állítja elő, amely egyre jobbat szeretne kihozni a lehetőségeiből, és amely a borturizmusnak is a kezdeményezője, motorja mindenütt. A nagy borászatok zömét a prémium minőség és a turizmus hidegen hagyja: az érdekli, hogy olcsón vegyen szőlőt, amelyet olasz borral házasítva jó áron adhat el a multiknak.

Az elnök szerint ezek a vállalatok az ágazattól független, önálló életet élnek.
– Az adminisztrációnk nem egyszerűbb lett, csak más. Az valóban pozitívum, hogy a borok bevizsgálásáért most már kevesebbet kell fizetniük a kisebbeknek. Ami a hegyközségekre vonatkozó törvényt illeti, egyéni képviselői indítvánnyal változtatták meg, úgy, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát – amely gyanúm szerint az egyetlen érintett szakmai szervezet – nem kérdezték meg. Pedig mi tényleg alulról építkező szervezet vagyunk, amely érdeket véd és törvényt tartat be. Láttuk a nyomát viszont az indítványban olyan lobbierőnek, amely nem az ágazat fejlődését szolgálja. Szerencse, hogy a mezőgazdasági bizottság – egyébként villamosmérnök végzettségű, de az agráriumot jól ismerő – elnöke, Font Sándor a helyén volt. A hegybírót, aki az adminisztrációt végzi, azért kivették a hegyközség szervezetéből, másnak tartozik felelősséggel – a fizetését azonban jellemző módon nem rendezték.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 12 hozzászólás
Moderálásra küldöm 12. Nadim 2013.03.01. 08:51

8,5 milliárd a borágazatnak - sok vagy kevés?
RENGETEG!!!!!!!!!!! az emberek éhen halnak a kis hazánkban,munka és jó bér kellene, nem szociális segély!!!

Moderálásra küldöm 11. Robinho 2013.02.26. 14:14

Ha nyer, biztos nem a melósaira fogja költeni! Ő is csak egy az undorító, vadkapitalista fajtából!

Moderálásra küldöm 10. deszkás 2013.02.24. 15:53

Intézményesített szélhámosság.

Moderálásra küldöm 9. papika56 2013.02.24. 14:08

8,5 milliárd ft ből --HÁNY új munkahelyet lehetne létrehozni ???????

Moderálásra küldöm 8. Egyolvasó 2013.02.24. 12:52

"8,5 milliárd a borágazatnak - sok vagy kevés?"

Ha megnézzük, hogy ma Magyarországon mennyi gyerek éhezik, akkor ez az összeg rengeteg.

Moderálásra küldöm 7. macs 2013.02.24. 12:43

6. dipe,
ha nem kell cégér, honnan fogod tudni, hogy az a bor jó?
Egyébként az lenne a jó, ha az ágazat klaszteresedne, vagyis más területek is fel tudnának csatlakozni hozzájuk, mint pl. a Kaliforniai Borklaszter esetében.

Moderálásra küldöm 6. dipe 2013.02.24. 11:24

Sok! A jó bornak nem kell cégér. Ez megint a pénzek lenyúlásáról szól, aki viszont ténylegesen dolgozik, az ebből semmit se fog kapni!

Moderálásra küldöm 5. bravó 2013.02.24. 11:03

A borágazatnak ez rengeteg!vegyük figyelembe a nép többsége sört iszik. A bor, ami jó minőségű, <moderálva> drága! és nincs is! Nem azt akarom mondani ezzel, hogy adjanak többet sörágazatra de ezt a pénzt értelmesebb dologra is el lehetne költeni!

Moderálásra küldöm 4. roxper 2013.02.24. 10:36

Tartok tőle, hogy a t kereskedőház kapja a nagy részét, úgy mint 2000 körül...

Moderálásra küldöm 3. acidrain 2013.02.24. 10:30

Máshogy kérdezem:

8,5 milliárd mikro-és kisvállalkozások támogatására?????
Sok vagy kevés?

(Országosan volt 10 milliárd csak azért)

A borászok híresen több ezer alkalmazottat foglalkoztatnak ugye...


12 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...