Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A csongrádi Jobbik szerint nem kielégítő a rendeletmódosítás

Csongrád - Szigorította a szociális segélyezés helyi szabályozását a csongrádi önkormányzat. Szeptember elseje óta csak átmenetileg bújhat ki a közmunka alól az a kiközvetített rászoruló, aki orvosi igazolással tanúsítja, hogy nem tudja felvenni a munkát. Azoknál is megszűnhet az ellátás, akik nem mennek el a közvetítőlapon megjelölt helyre a megadott időben. A szigorítást kezdeményező csongrádi Jobbik szerint előrelépés a mostani rendeletmódosítás, de nem kielégítő.
A törvényi kereteket betartva próbál szigorítani a rendszeres szociális segélyezés szabályozásán a csongrádi önkormányzat. Erre két oka is volt. Az egyik a csongrádi Jobbik nyári petíciója, amelyben azt kérték a városvezetéstől, hogy csak az kapjon segélyt, aki dolgozik is. A másik a tapasztalat, ami valóban arra enged következtetni, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Figyelmeztető adat, hogy az elmúlt másfél évben 100-zal emelkedett Csongrádon az ellátottak száma, így nyár derekán 317 rászoruló jutott segélyhez. Ami még inkább jelzésértékű, hogy a segélyezettek közül sokan megszegik az együttműködési kötelezettséget. Így például nem fogadják el a felajánlott munkalehetőséget. Idén 16 ellátottnak kellett – hat hónapon át 25 százalékkal – csökkenteni a segélyét együttműködési hiányosságok miatt, 28 fő esetében pedig teljesen megszüntették az ellátást a kötelezettségek súlyos megszegése miatt.

Szeptember elseje óta azoknál is megszűnhet a segélyezés, akik nem mennek el a közvetítőlapon megjelölt helyre a megadott időben. Például avart gereblyézni A szerző felvétele
Szeptember elseje óta azoknál is megszűnhet a segélyezés, akik nem mennek el a közvetítőlapon megjelölt helyre a megadott időben. Például avart gereblyézni. A szerző felvétele

Utóbbi kategóriába tartozik szeptember elseje óta, ha a kiközvetített rászoruló nem megy el közmunkára. Gyakran előfordult ugyanis, hogy nem a közvetítőlapon megjelölt időpontban vagy nem is jelentek meg a munkaadónál a kiközvetítettek. A mulasztást csak orvosi papírral igazolhatják, de mivel azon eddig nem kellett feltüntetni, mennyi időre szól, ezért e hónaptól azt is bevezették, hogy a háziorvosnak pontosan meg kell jelölnie, hogy a munkavégzés akadályoztatása mettől meddig áll fenn.

– Fontos volt, hogy valami történjen, mert azt mindenki látja, hogy lenne mit tenni a városban – nyilatkozta lapunknak Horváth Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom csongrádi szervezetének elnöke. Szerinte szemétszedésre, levélgyűjtésre, parlagfűirtásra szükség van, mint ahogy dolgos kezekre is. Előrelépésnek tartják a mostani rendeletmódosítást, de korántsem kielégítőnek. Horváth Tibor úgy véli, a monoki példát kellene követni Csongrádon is.

15 millió jut közmunkára

A csongrádi önkormányzat a központi költségvetésből közcélú foglalkoztatásra – vagyis közmunkára, közhasznú és közcélú munkára – idén 15 millió 143 ezer forintot kapott. Ez a pénzösszeg – napi 3900 forinttal számolva – 3443 nap foglalkoztatásra elegendő. Az első féléves időszakban ebből 2893 napot használtak fel, ami 84 százalékos felhasználásnak felel meg. Januárban és februárban 5-5, márciusban 11, áprilisban 23, májusban 57, június pedig 79 rászorulónak adott munkát a város, míg a segélyezettek közül 160 főt idén még nem közvetítettek ki munkára.

Olvasóink írták

 • 11. szemlelodo 2008. szeptember 14. 05:16
  „Én egyet értek azokkal Akik kritikai hahgot ütnek meg a hivatallal szemben,mivel elég hosszu kapcsolatban állunk vele a születéstől a halálig.”
 • 10. Bananas 2008. szeptember 13. 22:42
  „Látjátok ez a különbség közöttünk! Összefogás helyett egymást "ütlegelitek" szavakkal! Tényleg banánköztársaságban élünk! A lehullott banánon veszekedtek, a fán ülő majmok meg jót röhögnek a markukban rajtatok!”
 • 9. énis 2008. szeptember 13. 13:01
  „Gyerekek.Most az önkormányzati dolgozók munkáját bíráljuk,vagy a közmunkásokét?Nekem ez most már zavaros.”
 • 8. Kuci 2008. szeptember 13. 12:43
  „Ui. vannak kivételek is , de sajnos még mindig nem ez a jellemző .
  Mint az előző írásomban is írtam , lehet ezt nem olvasta mert az alján volt”
 • 7. Kuci 2008. szeptember 13. 12:18
  „Tisztelt Futó !

  Nem szidtam őket csak az ügyintézés menetét bírálom . Pl. mikor csináltattam a gyerekeknek az utlevelet s ki akartam fizetni az ügyintézőnél a díjjat reggel ( harmadik neki futásra sikerült ), akkor azt mondta az én kledvemért most nemfog pénztárkönyvet vezetni mennyek vissza másnap reggel : vagy cégem túl fizetéssel rendelkezik s elindítotok a vissza igénylést mire a megyei APEH-től azt a vissza jelzést kaptuk , hogy ellenkezőleg ennyi a hiányunk ( Csongrád város önkormányzat adó hivatal vissza jelzése alapján ). Mire a könyvelőm azt a tájékoztatást kapta telefonon keresztűl a hivatalból , hogy más is járt így s nem biztos egyáltalán van most pénze az önkormányzatnak ezen a számlán , s 98-ban eladott gépjármüvünket is minden évben le kell jelenti , hogy aladtuk . Tehát innen csak úgy látszik nekünk adó fizetöknek van kötelezetségük , s kamat fizetési kötelezett ségünk is . Aki meg szól az a rendszer ellensége . ( s mindig ekkor meg akkor menjünk vissza mintha nem lenne más dolgom csak a hivatal . )Tehát szüken ennyi a problámám s a lámpás rendszersem müködik jól mert mint ahogy tapasztalom össze vissza megy be mindeki előre , mert Ő címszó alatt ....... Mintha a másik embernek csak ez lenne a dolga mindenkit maga elé engedni . Szüken ennyi de szerintem evvel mindenki szembesült már ..... Csak nem tette szóvá ...”
 • 6. zweistein 2008. szeptember 13. 10:38
  „2-es, Van, nem is egy párt, amelyik elérte az 5%-ot, és mire mentünk velük?? Van egy probléma, amit meg kellene oldani, szerintem tök mindegy, hogy ki ad megoldást, ha az eredményes! Ahová jutottunk az nem eredmény, hanem csőd. Az adatokból látszik, hogy a helyzet romlik, a hivatkozott prototípus a monoki polgármestertől származik, aki egyébként legutóbb megtiltotta a Jobbiknak és a Magyar Gárdának a Kossuth szobor megkoszorúzását. A megoldásokon kell gondolkodnunk, nem pedig azt nézni, hogy az honnan jön!”
 • 5. magyarock1 2008. szeptember 13. 10:37
  „Nyugodj meg 2.,el fogja érni,már most 8 % körül állnak,csak a média kussol erről.”
 • 4. fáncsi 2008. szeptember 13. 10:15
  „Nagyon helyes!Aki dolgozik pénzt kap érte,aki nem az meg az adófizetők pénzét a semmiért.Tisztelet a kivételnek,sokan a segély kézhezvétele után a kocsmában ütik el az időt.Lásd anno Csongrádon amikor árvíz fenyegette a várost,mennyi munkanélküli volt a kocsmákban,és a tévét nézték hogy mi is történik a városban!Bezzeg nekem ki kellet mennem a gátat ellenőrizni,mert a munkahelyemen azt mondták MENNI KELL nem kérdezték hogy akarok-e vagy sem.Aszt hiszem,lenne ebben a városban annyi munka,meg olyan feladat,amit a munkanélküliek meg tudnának csinálni.Sok feladathoz nem is kell képesítés!Hallassák a hangjukat az önkormányzatok,hátha lesz eredménye!!!Össze kellene fogni a sok léhűtő ellen,akik NEM FOGADJÁK EL A MUNKÁT,MERT NEM IS AKARNAK DOLGOZNI.”
 • 3. futó 2008. szeptember 13. 09:23
  „Szia Kuci
  Mindig az Önkormányzat munkatársait szidod, akkor kérlek nevezd meg azokat az embereket akik nem veszik komolyan a munkájukat(szerinted).”
 • 2. A Jobbik előbb érje el az 5%-ot, utána ossza az észt (ha van) 2008. szeptember 13. 09:16
  „.”
 • 1. Kuci 2008. szeptember 13. 08:49
  „Ha már a rendcsinálásnál tartanak akkor a hivatalban is elkellene kezdeni , egy-két embernek komolyan venni a munkáját . S ott is lehetne szankciókat alkalmazni . S akkor már az ember mikor megy ügyet intézni akkor már nem undorral mennebe , hanem tényleg érezné hogy Ő érte vannak . De jelenleg sokszor az az érzése támad ügyintézés közben ez itt fordítva van ......
  Ui. vannak kivételek is , de sajnos még mindig nem ez a jellemző .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerfelújítás hivatali ukázra Csongrádon

Csongrád - Hivatali ukázra kellett felújítania
a szomszéd védett halászházát egy csongrádi özvegyasszonynak. Varga Dudás Józsefné eddig 2 millió forintot költött a belvárosi nádtetős házrész újjáépítésére, de a munkák befejezéséhez hitelt is kell felvennie. Tovább olvasom