Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A kimaradt kenyeret eztán is a nagycsaládosoknak adja

Csongrád - Idén első alkalommal ítélték oda Csongrádon a Város Közösségéért Díjat, amit Lakatos János pék vehet majd át augusztus 20-án. Azt mondja, az elismerés nem változtat az életén: a kimaradt kenyeret eztán is a nagycsaládosoknak adja, ahogy eddig.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Nem tudom, mivel érdemeltem ki ezt az elismerést – mondta a 44 éves csongrádi pék, Lakatos János, aki megemlítette: igaz, rendezvényeket többször támogatott – nem tartja számon, kinek, hányszor – termékeivel, de ezért elég neki egy „köszönöm" is. Lakatos ugyanis elsőként kapta meg a helyi önkormányzattól a Város Közösségéért Díjat, amit augusztus 20-án vehet át.

Lakatos János 1969. október 2-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón született, szerény körülmények között élő család negyedik, legfiatalabb gyermekeként. Az általános iskolát és a szakmunkásképzőt követően egy ideig a nyíregyházi kenyérgyárban dolgozott, majd úgynevezett könyvevangélistaként tevékenykedett, több városban árult bibliai és egészségügyi tárgyú könyveket. Az adventista teológiai főiskolai tanulmányaival párhuzamosan végezte a középiskolát, majd Csongrádra került.

Így készül a kalács. Lakatos János szívesen mutatja be a gyerekeknek mestersége szépségeit. Fotó: DM
Így készül a kalács. Lakatos János szívesen mutatja be a gyerekeknek mestersége szépségeit. Fotó: DM

– Amikor a pékszakmát választottam, még nem tudtam, mi vár rám, de a kínálatból ez tűnt a legszimpatikusabbnak. Majd egy nyári tábort Csongrádon töltöttem, itt ismertem és szerettem meg a feleségemet, Mártát, és rajta keresztül a várost – vallott a kezdetekről Lakatos János, aki eleinte a szentesi Hunorban és a csongrádi kenyérgyárban dolgozott.

 Először ítélték oda a díjat

Idén először ítélték oda Csongrádon a Város Közösségéért Díjat, amely azon köztiszteletnek örvendő személyeknek, közösségeknek adományozható, akik, amelyek kimagasló, példaértékű munkát folytatnak, amivel jelentős mértékben hozzájárulnak közösségük, illetve a helyi lakosok életminőségének javításához.

Lakatos évekig az Adventista Segélyszervezet önkéntes munkatársaként ruhát, cipőt, játékokat, használati tárgyakat, élelmiszert juttatott rászorulóknak, jótékonysági hangversenyt szervezett a védőnői szolgálat számára. Aztán ismerősei biztatására elvállalta a Belvárosi Pékség üzemeltetését.

– A 30 esztendeje működő népszerű pékséget a nyugdíjba vonuló Hegedűs Pétertől vettem át 8 éve – mondta Lakatos. Kenyerei kovászosak, különlegességnek számít a paradicsomos és az olívás vekni, és most kísérletezik a legújabb terméken, a kenyérféle rágicsán, amely felében tönkölyös, és többféle ízesítésben – káposztás, aszalt paradicsomos – készül.

– A díj nem változtat az életemen semmit. A kimaradt kenyereket eddig is mindennap szétosztottam a nagycsaládosok között – ez így lesz a jövőben is –, és aki őszintén fordul hozzám támogatásért, annak segítek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 milliót költöttek művelődési házra

– Nem a faluban élek, de mindig szívesen jövök ide. Hétvégenként például horgászni – mondta szombaton a tömörkényi falunapon a dóci Tóth Attila. Tovább olvasom