Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Az 1420 milliárdos vagyon története

Csongrád - A földért folyó harc világszerte zajlik, és most, 22 év után látszik, jó döntés volt hazai magánszemélyek tulajdonába adni a termőtalaj 85 százalékát a rendszerváltáskor – hangzott el Dányi Lászlónak a témáról írott könyvét bemutató csongrádi rendezvényen, amely spontán kisgazda-találkozó is volt egyben.
A magyar termőföld 85 százaléka ma magyar magánszemélyek tulajdona, a többi önkormányzatoké és az államé. Igaz, hogy az elmúlt huszonkét évben tönkrement a feldolgozó- és élelmiszeripar, de a legfontosabb érték a miénk maradt, vigyázni kell rá – mondta Zsíros Géza kunágotai gazdálkodó, egykori rendszerváltó politikus Csongrádon, a városi galériában. Rajta kívül helyi, környékbeli kisgazdák is eljöttek a minap tartott rendezvényre. Az Áchim L. András utcai fiúk című, 650 oldalas, 1870 forrás alapján 4 éven át írt történelmi tanulmány szerzője Dányi László, lapunk korábbi újságírója, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának Gyulán élő munkatársa. A bemutatón ő alig beszélt, inkább a jelenlévők véleményére volt kíváncsi.

Dányi László a könyvét dedikálja, a háttérben Vincze László és Zsíros Géza – egyike az Áchim L. András utcai fiúknak. A szerző felvétele
Dányi László a könyvét dedikálja, a háttérben Vincze László és Zsíros Géza – egyike az Áchim L. András utcai fiúknak.
A szerző felvétele

Munkája a viharsarki parasztpolitikus hagyományt, Áchim L. András örökségét és a magyar történelem eddigi legnagyobb földosztását, a rendszerváltáskori kárpótlást dolgozza föl dokumentumok, visszaemlékezések alapján. Az akkori események egyik főszereplője Zsíros Géza, az Antall- és Boross-kormány mellett végig kitartó „Kisgazda 36-ok" egyike, a mezőgazdasági bizottság elnöke. Arra emlékeztetett, hogy az akkori pártok között akadt, amelyik az önkormányzatok tulajdonába adta volna az összes földet, egy másik azt akarta, a föld legyen azé, aki épp műveli – jelesül a még regnáló szövetkezetek, állami gazdaságok –, ám eredetileg a kisgazdák is többet akartak a kárpótlásnál: a zsidótörvényektől a Kádár-rendszerig elvett tulajdonok visszaadását a jogos tulajdonosoknak, családjaiknak. Az akkor 7400 milliárdos állami vagyonból 1420 milliárd forintot kellett volna szétosztani ahhoz, hogy ha nem is kártalanításnak, de kártérítésnek lehessen nevezni a jóvátételt. Antall József miniszterelnök azonban közölte: 100 milliárd forint jut erre. A szükségmegoldás, a licitálás kompromisszumos javaslat volt, és ahol a parasztemberek meg tudtak egyezni, többé-kevésbé igazságosan jutottak tulajdonhoz. Az akkori, sokak által kárhoztatott intézkedés értékét most lehet megítélni, amikor Európában 4-5 millió forintba kerül egy hektár föld. Sok mindent elő lehet állítani, de termőtalajt nem, a földért pénzügyi, politikai eszközökkel minden országban zajlik a harc.

Az állam által elvett magánvagyonok ügye máig érzékeny téma: a bemutatón Kőrösi Tibor csongrádi polgármester arról beszélt, az ő családjának vagyonát is elvették az előző rendszerben, a minap pedig névtelen, gyalázkodó levelet kapott, a szöveg alapján olyan embertől, aki az egykori padlássöprőkkel szimpatizál. Murányi László csongrádi önkormányzati képviselő költői kérdésére – ha már olyan fontos szerepet töltött be a legújabb kori magyar történelemben, ma miért nincs kisgazdapárt – Zsíros azt válaszolta: ahogyan a rendszerváltáskor számítógép, mobil nélkül is pillanatok alatt megszerveződtek, erre most is sor kerülhet krízishelyzetben. A gazdálkodó nemcsak előadója, szponzora is volt a rendezvénynek: akik végighallgatták a beszélgetést, ajándékba kaptak 1-1 könyvet, amelynek ára egyébként 4000 forint.

Olvasóink írták

  • 2. spityu70 2012. október 23. 13:01
    „Dányi és Zsíros uraknak biztos. De most például egy gazda termőföldjén áll a belvíz meg áll az országúton benéz a területre, és azon gondolkodik mennyi belvíz kárt tudna kicsalni az államtól. Ahelyett, hogy valahogy levezetné a vizet és enyhítené a kárát. Ez a mai magyar mezőgazdaság.”
  • 1. Robinho 2012. október 22. 12:46
    „Jó döntés volt a föld 85 százalékát magánszemélyek tulajdonába adni?!
    Lehet!!
    Az is jó döntés volt Zsíros és Dányi urak, hogy a világ 5-6. legjobb mezőgazdaságát tönkretették???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mars a legjobb munkahely

A Mars csongrád-bokrosi gyára harmadik éve került a legjobbak közé a Legjobb Munkahely felmérésén. Tovább olvasom