Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Csanytelek: belvíz után romok

Csanytelek - A belvíz túlnyomórészt eltűnt Csanytelekről, de a pusztítás nyomai csak most kezdenek látszani.
Eltűnt a víz a csanyteleki utcákról, de nem ülhetnek babérjaikon a falubeliek, mert a veszély továbbra sem múlt el, ráadásul néhány lakóingatlanban jelentős kárt okozott a községet elöntő belvíz. Tegnap összesen 15 szivattyú dolgozott a település különböző pontjain. Forgó Henrik polgármester lapunknak elmondta, most a lefolyástalan területek víztelenítésén dolgoznak, ezért volt szükség a paksi tűzoltóság 47 tömlőjére, amiért ezúton is köszönet jár. – Az elmúlt héten minden segítséget megkapott a település a csongrádi tűzoltóságtól, a csongrádi vízgazdálkodási társulattól, a vízügytől, de magánszemélyek is tettek felajánlást, így például Jéri Ferencnek és több kertésznek is hálával tartozunk, akik gépeiket üzemanyaggal feltöltve bocsátották rendelkezésünkre – hangsúlyozta a falu első embere. A védekezést egyébként eddig saját zsebből állta az önkormányzat, mintegy 3 millió forintot fordított erre a célra.

A falu központjában csak néhány mélyen fekvő portán maradt meg a víz, a legtöbb utcában normalizálódott a helyzet. A peremterületen viszont komoly károkat voltak kénytelenek elkönyvelni az ingatlantulajdonosok. A Szegedi úton élő Kása János például árokásással azt el tudta érni, hogy a házát elkerülje a víz, de a hozzájuk vezető aszfaltút, amit maguk építtettek, úgy megsüllyedt és megrepedezett, hogy egy nagyobb jármű alatt ripityára fog törni. A 62 éves férfi nem emlékszik hasonló vizes időszakra az elmúlt évtizedekből. Szerinte annyira telítődött a talaj vízzel, hogy olyan a föld, mintha ingoványon járnánk.

Csanádpalotáról visszavonul a belvíz

Továbbra is harmadfokú készültségben védekezik a megye másik leginkább veszélyeztetett települése, Csanádpalota, de a helyzet az elmúlt napokban sokat javult. Ha nem lesz újabb esőzés, várhatóan már ma egy fokozattal lejjebb veszik a készültségi szintet – mondta el lapunknak Kovács Sándor polgármester. Jelenleg is 25 ember, 5 szivattyú és 1 kotrógép bevetésével küzdenek a belvíz ellen. Az eddigi erőfeszítéseknek köszönhetően a városban lakóépületet már nem veszélyeztet a víz, eltűnt a kertekből, udvarokból is – hogy milyen károk keletkeztek a házakban, az a tavaszi olvadást követően derül ki. A belvíz most már csak a külterületi földeket borítja. Itt a befogadó csatornákat igyekszik kotorni az Atikövizig.

Olvasóink írták

 • 4. magor63 2010. december 14. 09:13
  „Igen, kedves sbert jó helyen kaparod a tapaszt a szemünkről. Sajnos nagyon kevés ember képes felfogni és
  elfogadni pláne, hogy a háttérhatalomnak semmi és senki sem drága, hogy beáldozzák annak érdekében
  hogy a Kárpát-medencét megszerezzék a kazárok számára. Jeles szószólójuk már kinyilvánította, hogy aki
  uralja a Föld szívcsakráját ,ami a Pilisben van (ld.Dobogókő) az uralja Európát és vele az egész világot.
  Ezeknek a sátánfattyaknak már nem pénz kell, hiszen azt is ők állítják elő a levegőből, hanem a totális hatalom
  és az egész emberiség rabszolgasorba taszítása.
  A New World Order apostolai és a hazaáruló politikai elit már érzik a vesztük és megpróbálnak vízbeveszejteni embert, állatot és termőföldet egyaránt. Egész nyáron chemtrail-eztek repülőkkel és olyan esőket generáltak a HAARP-al és egyéb időjárás fegyverekkel amilyet a világ még korábban nem látott.
  Ezekkel a Tesla által megálmodott szerkezetekkel sajnos megint nem az emberiség hasznára történnek a folyamatok (ld. a korlátlan energia megcsapolása) , mivel abban nics "biznic".Még egy ilyen év és és az agráriumunk keresztre lesz feszítve, és éhséglázadásokra lehet számítani. Lehet , hogy könyörögni fogunk
  a GMO-s élelmiszerekért, hogy ne füvet legeljünk és már egy tojásért is odaadnánk a földjeinket amiket inkább halastavaknak lehetne hasznosítani manapság. Ébresztő emberek!!!! Na vajon kinek az érdeke mindez???”
 • 3. történész 2010. december 11. 18:07
  „Egy kolléga mesélte,hogy pl Ferencszálláson az önkormányzat pár éve saját költségén kiásatta a porták végén a belvíz elvezető csatornát.A következő nyáron egy pár nagy törvényű kisgazda azonnal beszántotta, most meg hőbörögnek,hogy az állam nem tesz semmiit a belvíz ellen. Való igaz csak,ha Makón nézem az árkokat, hát a ház tulajdonos még nem éri fel ésszel,hogy annak mi a szerepe.
  A tavaszi belvízkor pl.Mórahalmon volt olyan tulajdonos aki anyázva szidta azokat akik a háza előtt levezették a vizet az árokból,nem hogy ő is közreműködő lett volna.”
 • 2. Vörcsi 2010. december 11. 09:24
  „"......például árokásással azt el tudta érni, hogy a házát elkerülje a víz,...."

  Erről beszéltünk,ásóra kapára magyar, "segíts magadon, az Isten is megsegít!"
  Nem a kártalanításra kell apellálni, az állami csatornák karbatartását pedig a kormánynál kell követelni! Az állam takarítsa ki a csatornákat, és ha még továbbra is ez lenne a helyzet, akkor jöhet a kártalanítás! Addig azonban ne herdáljuk az adófizetők pénzét!”
 • 1. sbert 2010. december 11. 08:44
  „Ezúton is köszönöm szépen a Magyar Nép Nevében H.A.A.R.P. Project!
  Akit esetleg érdekel, keressen rá nyugodtan, és mindent érteni fog majd, mi, miért történik....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárig Kiss Attila marad a CSOK élén

Csongrád - Csak 2011 augusztusától lesz új igazgatója a csongrádi középiskolákat tömörítő Csongrádi… Tovább olvasom