Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Csendes pénteket ajánlanak a szombati bulikért Csongrádon

Csongrád - A körös-toroki csendes hétvégék ellen tüntettek szombaton Csongrádon. A tiltakozók aláírást is gyűjtöttek annak érdekében, hogy a városvezetés vonja vissza az üdülőterület vendéglátóira vonatkozó rendeletet.
A tiltakozók aláírást is gyűjtöttek annak érdekében, hogy a városvezetés vonja vissza az üdülőterület vendéglátóira vonatkozó rendeletet, egyúttal azt kérték, a pénteki korai zárórákért cserébe az önkormányzat a szezon összes szombatjára engedélyezzen zenés rendezvényt a Torokban. Az ívet több mint 200-an írták alá.

Az esős időjárás és a foci Eb nyitánya miatt lassan verődött össze a tömeg szombat este a csongrádi mozi előtt: az egybegyűltek a körös-toroki csendes hétvégék ellen tüntettek. A megmozdulást Szigeti Szabolcs, az üdülőterület legnagyobb vendéglátó egységének, a Happy Day Hotelnak a tulajdonosa szervezte. Lapunk érdeklődésére elmondta: azért választották a demonstráció eszközét véleményük kifejezésére, mert abban bíznak, ennek lehet foganatja.

– Megengedhetetlennek tartjuk, hogy miután tavaly elfogadtuk a szezononkénti három csendes hétvége bevezetését, a városvezetés önkényesen felrúgta az egyezséget. 2008 nyarára már öt ilyen időpontot jelöltek meg, a mostani hétvége az első a sorban. Attól tartunk, ha ilyen gyakorlatot folytat az önkormányzat, jövőre már teljesen betiltják a zenés rendezvényeket a Torokban – fogalmazott a hoteltulajdonos. Mint ismert, a korai zárórák elrendelése miatt jelentős bevételtől esnek el az üdülőterület büfései is, akik viszont nem képviseltették magukat a tüntetésen. Szigeti Szabolcs szerint azért, mert attól félnek, ha ők is tiltakoznak, hatósági ellenőrzések sorával venne elégtételt rajtuk a polgármesteri hivatal.

A megmozduláson több mint 200 helybeli, szentesi és békésszentandrási szimpatizáns tiltakozott a csendes hétvégék ellen. A szerző felvétele
A megmozduláson több mint 200 helybeli, szentesi és békésszentandrási szimpatizáns tiltakozott a csendes hétvégék ellen. A szerző felvétele

A demonstrálók többnyire fiatalok voltak, de támogatóként megjelent Nagypál Sándor képviselő is. Lapunknak megerősítette, nem ért egyet a csendes hétvégék bevezetésével, hiszen a rendelet nem veszi figyelembe azoknak a vendégeknek az érdekét, akik asztal mellett, társaságban beszélgetnék végig az éjszakát a Körös-torokban. Szerinte elsősorban a randalírozó, hangoskodó fiatalokra kellene hatni, s ha a bulik végén tapasztalható rendzavarások megszűnnének, a zajhatásokat pedig mérsékelnék a rendezvényszervezők, gond nélkül működhetne az üdülőterület.

Beállítanák a hangerőt

A megmozdulás ötletgazdái aláírásgyűjtésbe is fogtak: azt kérik a városvezetéstől, vonja vissza az üdülőterület vendéglátóira vonatkozó rendeletet. Kompromisszumos megoldásként azt vetették fel, hogy a pénteki korai zárórákért cserébe az önkormányzat a szezon összes szombatjára engedélyezzen zenés rendezvényt a Torokban. Emellett azt is vállalnák, hogy a Körös-torokhoz közeli belváros és a Bökény lakóinak visszajelzéseit figyelembe véve állítanák be hangerőt. Az íveket végül több mint 200 helybeli, szentesi és békésszentandrási szimpatizáns írta alá. Úgy tudjuk, az aláírásgyűjtést folytatják: Csongrádon a Rosso Caféban és a Körös-torokban is szignózhatnak az ügy támogatói.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. :( 2008. június 16. 19:46
  „Arról az ominózus szombati éjszakáról pedig annyit:
  - vagy nem volt elég nagy a reklám, hogy mindenkihez eljusson a "tüntető buli" léte v.
  - ennyire tudnak összefogni a környék fiataljai és idősei (az idősek alatt a fiatalokat támgató időseket értem)

  :(”
 • 28. Varga Ádám 2008. június 13. 20:11
  „Beszéltem a polgármester úrral! Igazából az a fő problémája, hogy sokba kerül a bulizásunk, mert több százezer forint a takarítás egy szombati buli után és a vállalkozóktól nem jön rá pénz és még a Wc-t sem hajlandók üzemeltetni. Meg hangosan megyük le és haza és nem tudnak aludni a belvárosban. Kérem szépen, hogy próbáljunk meg halkan hazamenni a gát tetején és csak tényleg az menjen le onnan aki arra lakik és az is csendben.
  Viszont azt mondta, hogyha egy értelmes programot szervezünk bármikor összehívja a rendkívüli testületi ülést és esetleg megmódosítják rá. Mi már egy ismerősömmel gondolkoztunk is rajta mik lehetnének ilyenek, eddig egy ötlet van: Körös-Torok szépe választás.
  Várom még a kreatív ötleteket amivel esetleg tudjuk befolyásolni a testület álláspontját. Lehetőleg mondjuk június 20-a előtt, hogy be tudjuk adni a kérelmet a hivatalnak.
  Előre is köszi és tényleg fontos lenne a sok jó ötlet.
  Holnapra meg jó bulizást mindenkinek.”
 • 27. hank 2008. június 11. 20:22
  „Sziasztok!

  Több dologra is reagálnék:
  "...ha az adóforintjaimon a rendőrség részeg disznókat istápolna... Az én forintjaim is drága forintok, és ti az én adóforintjimon ´szórakoztok´"
  Nos: 1) Úgy hiszem, hogy ez nem a megfelelő hangnem... Egyrészt nem lehet általánosítani. Láttam már 50-60-as embert is a földön hemperegni és botrányt csinálni. A másik hogy én is adózok és bulizok is. Én a fizetésem után. Az egyetemisták, főiskolások stb. megveszik a tejet, kenyeret, tankönyveket stb. stb. Tehát mindenki adózik. Ki többet, ki kevesebbet.
  2) A nyugdíjasokat sem tiltják ki az országból mondván, hogy "az én adóforintjaimon/nyugdíjjárulékomon tartják el őket".

  Szerintem ezeken túl kellene már lépni egyszer.
  Ami a vállalkozók (egy részének) az ajánlata, az teljesen korrekt és ezzel magas szinten is egyetértettek már.

  Ennél jobb kompromisszumot csak akkor találhatnának, ha minden vállalkozó aláírja a papírt...

  Én ezt szerettem volna január óta elérni, de sajnos nem sikerült - megosztottak a vállalkozók. Már régen túl lennénk az egészen és nem az utolsó utáni pillanatban kapkodnak, hogy akkor most mi lesz...

  Mindegy.

  A hangerővel kapcsolatosan:
  Van egy ajánlat a Happydaytől: teljesen korrekt amihez csatlakoztak az udvarból is tudtommal: folyamatosan figyelemmel kísérik a visszajelzéseket és állítanak a hangerőn.
  Szerintem fele akkora hang is elég lenne az udvarban.
  Általában rekedtre ordibálom magam ha társasággal vagyok lent. Ezért sem ülünk oda.
  E mellett a hangfalakat is lehet valamennyire pozícionálni.

  Üdv:
  Hank”
 • 26. Körös rajongó 2008. június 11. 18:52
  „Szerintem nagyon hülyeség a csendes hétvége hiszen még azt a kevés turizmust is rontaná ami csongrádon van. mindenki volt fiattal és tudhatnák hogya a szülök is biztonságosabbnak gondolják ha a gyermekük az adott településen szórakozik vagy nem meszze tőle...........de ezzel azt érik el h még az a kevés fiattal is majd ugy gondolja hogy elmegy szentesre bulizni vagy messzebre...és elköltöznek majd a fitalok.........................szerintem az elfogadható h pénteken csendes és szombaton normális !!!!!! egy 16 éves lány”
 • 25. harminckettő 2008. június 11. 16:48
  „Te fiftytwo !!

  Ne csak vádaskodj hanem mutass tényeket !!

  Nagyon jól értesült és okos vagy ...
  Szerintem politikus is...”
 • 24. körös toroki vendég 2008. június 11. 16:44
  „Azért tegyünk már tisztába valamit !!!

  Nem mindenki tör-zúz, randalírozik részegen vagy piszkít oda ahová nem kellene !!!

  A foci eb-sem tiltják be, mert néhány tucat szurkoló " kicsit fasiszta" hangot üt meg és részeg nácinak edja ki magát.
  Ott van aki vállalja és odafigyel a rendre !!

  Tehát kedves hozzászólók ! Az általánosítás nagy hiba !!

  És figyeljenek oda hol a gyerekük hétvégén ! Meg arra is, hogy hol tudnak olcsón nem kicsi mennyiségű kétes minőségű italokat vásárolni !!

  Én személy szerint a barátaim nevében is kikérem magunknak a csűrhézést és az általánosítást!!”
 • 23. Nikike0001 2008. június 11. 16:11
  „Szüntessék meg a csendeshétvégéket.Nyár van,nehogymár ne le hessen kúltúráltan szórakozni a fiataloknak.Bizonyítani kell,hogy igenis mi vagyunk többségben:akik nem randalíroznak.”
 • 22. MEGERŐSÍTŐ 2008. június 11. 13:06
  „CSAK MEGERŐSÍTÉSKÉNT:

  SEM NAGYPÁL SÁNDORNAK SEM CSALÁDJÁNAK NINCS ÉRDEKELTSÉGE A KÖRÖS-TOROKI ÜDÜLŐTERÜLETEN.

  VOLT.

  4 ÉVVEL EZELŐTT.

  SOK A VÁLLALKOZÓI UDVAR MEGJELÖLÉS MINT A TÚL HANGOS ZENESZOLGÁLTATÁS FORRÁSA. (PL.SZIKSZAI ILONA..)

  A VÁLLALKOZÓI UDVARBAN NINCS EGYMÁST TÚLHARSOGÓ OTROMBA ZENESZOLGÁLTATÁS, MERT 4 ÉVVEL EZELŐTT KITILTOTTÁK A ZENEGÉPEKET A TERÜLETRŐL ÉS EGYETLEN EGY FÉLE-FAJTA ZENE SZÓL A NAP BÁRMELY SZAKASZÁBAN. NAPKÖZBEN RÁDIÓT HALLGATHATNAK A VENDÉGEK, A HÉTVÉGI RENDEZVÉNYEKEN PEDIG A MAI KOR SLÁGEREIT.

  EGYEDÜL NEKIK VAN - TÖBBSZÖR -BEMÉRT RENDSZERÜK, S ÉVEKKEL EZELŐTT KEZDEMÉNYEZTÉK - MOST TAVASSZAL IS - A HANGSZINT ÖNKORMÁNYZATTAL KÖZÖSEN TÖRTÉNŐ BEÁLLÍTÁSÁT.

  KÉT HÉT PIHENÉS A KÖRÖS TOROKBAN ?? EZ KOMOLYAN GONDOLJA ?”
 • 21. laikus 2008. június 11. 12:46
  „Én is azon vagyok, hogy szüntessék meg a csendes hétvégéket. Adni kell lehetőséget a fiataloknak, hogy megmutassák, hogy igenis tudnak kulturáltan szórakozni. De ha nem, akkor a szervezők és az aláírásgyűjtők vállalják érte a felelősséget.”
 • 20. Nagypál Sándor képviselő 2008. június 11. 08:45
  „A Nagypál családnak évek óta nincs érdekeltsége a büfék üzemeltetésében a Körös-torokon, de ha valaki tud róla annak adok
  100. 000Ft jutalmat. Az összegért jelentkezzen nálam.”
 • 19. fiftytwo 2008. június 10. 23:11
  „Én pedig nem szertném ha az adóforintjaimon a rendőrség részeg disznókat istápolna. Jobban szertném ha arra vigyázhatna, hogy ne törjék fel a kocsimat a ház eőtt.Az én forintjaim is drága forintok, és ti az én adóforintjimon "szórakoztok". Aki bulit szervez az szervezze meg a "szemét "eltakarítását is. Hiszen az övé a haszon is. Nem nagyon sikarült nyugtát kapni még este/éjjel az ottani "szórakoztató egységekben" tehát nem is fizet adót!”
 • 18. Varga Ádám 2008. június 10. 20:04
  „Szikszai Ilona hozzászólására válaszolnék: A felvetett problémáira ott van a Magyar rendőrség és a közterület felügyelőség, a drága adóforintjainkból. Ezen felül a Polgárőrség. Kérdezem én! 3 szervezet nem tudja ellátni a feladatát? Akkor minek van? De tényleg. A négyórás bulivégéve az egyik legnagyobb probléma. Az tömeges hazavonulást szül. Ha rendőr lennék (NEM VAGYOK AZ!) az lenne a rémálmom, hogy az éjszaka közepén egy hatalmas tömeget rászabadítanak a városra!”
 • 17. Szikszai Ilona 2008. június 10. 11:40
  „A 13. hozzászóló kulturált, visszafogott hozzászólását tudnám ismételni. Hozzátéve: miért csak a Kőrös-torokra koncentrál a város egész ifjúsága. Mit csináltok télen? Meg kell találni az egyensulyt a korosztályok és az igények között. Az egyre kulturáltabb környezet remélhetőleg magával hozza az egyre kulturáltabb bulizást. Tényleg a gond a vállalkozói udvar egymást otrombán túlharsogó zenéje, és a hajnali vonulás. Szívesen meghívnám a tüntetés egy-két résztvevőjét a gát közelében lévő öregváros házaiba, ill. a nyaralókba hogy meghallgassák a hajnali (sőt már esti kivonulás) vonulás nem kiskoruaknak való dumáit ami tisztán hallatszik a házakba. Ijesztő néha. Számtalanszor menekültek el vendégeink egy-két nem alvós éjszaka után. (Megjegyzem idegenforgalom, kiadni sem lehet a házakat ha egy család évi két hetes pihenése alvás nélkül telik el.) A tüntető fiatalok védelmében egy probléma, amiről nem beszéltünk még. A telep magánházainál vannak a vállalkozói udvarnál sokkal keményebb bulik amit szintén szeretnék meghallgattatni néha illetékesekkel. Ez lesz a nagyobb probléma, mert ezek nincsenek végképp kontrollálva mélynyomóilag és rendészetileg. Merjen valaki szólni a magántulajdon védelmével felruházott 10-20 hullarészeg fiatalnak, volt már 40 fős is (esetleg kábitós) mint szomszéd. A szülők korlátozás nélkül engedik meg a legnagyobb létszámú bulik rendezését a nyaralóházakban. Hívjunk rendőrt? nem foglalkoznak vele. Tavaly nyáron egy kábítós társaság költözött le a torokba, hol a lakatlan házakba törtek be, hol szívességből campingeztek hol itt hol ott. Ezzel sem foglalkozott senki. Kellene a telepnek egy őrző- védő szolgálat, mint ahogy régen a Kamping őrzői ezt a feladatot elvégezték.
  Amúgy nagy örömmel várjuk a csárda megnyitását, ami egy másik rétegnek reméljük kielégít egy régóta hiányzó szolgáltatást”
 • 16. Varga Ádám 2008. június 10. 08:53
  „Sajnos a legközelebbi testületi ülésig lesz még egy csendes hétvége. Remélem az utolsó is lesz egyben. Az előző hibán okulva megpróbálom elintézni, hogy meghívjanak rá és egy pár szóban elmondanám, hogy mit szeretnénk mi fiatalok. Hátha nyílt fülekre találunk. És választ is kapunk arra, hogy mi a probléma velünk fiatalokkal, mert szerintem mi sokan nem tartjuk azt bűnnek hogy szeretünk bulizni a Körösön.”
 • 15. hank 2008. június 09. 23:07
  „Teljesen egyetértek a 13. hozzászólóval. A bulizókon is múlik az, hogy mennyit isznak és kinél mi a határ. Aki pedig nem tud úszni, ne másszon fára, mert elüti a villamos.
  Szóval, szerintem mértékkel lehet inni.
  Nem hiába 21 éves korra akarják felvinni az alkohollal kiszolgálhatók korhatárát, mivel kishazánk valamiben EU első: az egy főre jutó alkoholfogyasztásban!”
 • 14. hank 2008. június 09. 22:41
  „Sziasztok!

  Feldobtam az aláírásgyűjtésen készült képeket a koros-torok.hu oldalra.
  ( http://www.koros-torok.hu/index.php?tartalom=fenykepek )
  Továbbá készítettem pár "buliképet" a vállalkozók udvarában.
  Az udvar kb. olyan volt mint télvíz idején: Kihalt...
  Persze az egész Körös-torok kihalt volt. Egy lélek nem volt lent.
  Lehet, hogy az időjárás? Lehet, hogy a foci?


  Hank”
 • 13. Mi is voltunk fiatalok 2008. június 09. 22:39
  „Kedves Fiatalok!

  Szerintem nem ellenetek született a döntés, inkább a szórakoztatás stílusa ellen. Lehet, hogy Ti bizonyíthatnátok be, hogy nem jó a döntés azzal, hogy a vállalkozókkal egyeztetve csendesebb zenét kérnétek. Olyant, amit Ti jól hallatok, de nem kell hogy remegjenek tőle a bökényi lakások ablakai. Ha a vállalkozók a hangfalak erejével nem egymás műsorát akarnák elnyomni, hanem egységes jó zenét adnának, szerintem még a mi szórakozást és ZENÉT, BULIT ! szerető korosztályunk is szívesen visszamenne akár bulizni, akár egy jó baráti sörözésre. Nem kell, hogy egy - egy korosztály egymásban ellenfelet lásson, de kell mindkét fél részéről a tolerancia.
  Nagyon nehéz a buli utáni vandalizmust leállítani. Biztosan ez nem a többségre jellemző, de akik féltik a kocsijaikat, házaikat, éjszaki üvöltés miatt felriadó kisgyemekeiket nem vígasz nekik az, hogy ez csak a kisebbség műve.

  Próbáljátok bizonyítani, Ti jó hozzállásúak, jó bulisok, JÓ BULIVAL, hogy nem kell csendrendelet.”
 • 12. hank 2008. június 09. 21:20
  „Sziasztok!

  Nem kellene az indulatoknak elszabadulnia ennyire. Amitírtam kb. januárban, az most is adott. A buli és a pihenés igenis megfér egymás mellett! Ha nem üvölt a zene és nem az a cél, hogy "átfordítjuk a hangfalainkat, hogy jó nagyot szóljon és elnyomjon mindent".
  A vállalkozók is egymásra vannak utalva. Én vártam volna, hogy az Udvar részéréől is aláírják ezt mindannyian. Ekkor lett volna egységes az egész. Így kicsit féloldalas, de mindenképpen pozitív, hogy voltak páran akik onnan is aláírták.
  Azt meg őszintén remélem, hogy egy ilyen aláírás gyűjtés nem megtorlásban fog végződni (mint a múlt évben történt a rendeszeres ellenőrzésekkel...)

  A város érdeke is, hogy ne arról legyen hírhedt a város, hogy elmennek a fiatalok, elmennek a vállalkozók.

  És teljesen jogos az egyik lentebbi felvetés: a Balatonon is a szombat a buliról szól.
  A hangerőt meg lehet szabályozni hangfal átmozgatásokkal, zajvédő falakkal stb.

  Ha már a Körös-torokról van szó, akkor megjegyezném, hogy hiányolom a padokat a Torokból, épp azokat, melyek családiassá tennék a Körös-torkot. Továbbá érdekelne, hogy mi az első csendes hétvége statisztikája: pl. hányan jelentettek be bulit a Körös-torokba, hány vendéggel volt több a kempingben, mennyi üdülőtulajdonossal volt lent több. Magyarul: megérte-e ez a döntés? Mekkora bevétele lett ebből a városnak?

  Kíváncsian várom az illetékesek válaszát!

  Üdv:
  Hank”
 • 11. bonbonetti 2008. június 09. 21:11
  „Kedves, itt "vitatkozó" csongrádiak! Úgy érzem nem sokáig kell már azon agonizálnunk, hogy hol és miképpen szórakozzanak a fiatalok. /Megjegyzem, a bulik utáni sáskajárást én is elitélem./ Jelen állás szerint abba az irányba haladunk, hogy hamarosan nem lesz már itt bulizni vágyó fiatal, hiszen aki teheti, az elmegy innen. Majd esetleg visszajön 70 évesen az unalom városába. De kíváncsi vagyok, ha mindenki elmegy, akkor ki fog dolgozni az Aranyszigetben, a Fogyatékosok Otthonában, az Ápolási Otthonban és a kettőnél több öregek otthonában? Mindenesetre megnyugtat, ha megöregszem vagy valami fogyatékosságom lesz /elnézést akinek az van, nem őt akarom bántani/ akkor lesz helyem ebben a városban. Fiatalként meg elmehetek a sunyiba. Köszönjük Emese!”
 • 10. Kuci 2008. június 09. 20:41
  „S a DIRÓ DANI is jobban tenné ha valós Csongrádi dolgokról írna nem pedig lényegtelen maszlagot !!! Üdv KUCI”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 millió kellene a Tüskevár bemutatásához

Csongrád - Matula bácsi szerint Fekete Istvánhoz is méltatlan, hogy a remekművéből készült… Tovább olvasom