Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Csipkerózsika álma?

Csongrádon Csipkerózsika-álmát alussza a háziipari szövetkezet, amelynek vezetője bízik abban, hogy az önkormányzat adókedvezményt ad nekik.
A csongrádi háziipari szövetkezet nem működik, csak adót fizet a városnak. Fotó: Bálint Gyula György
Jelenleg szünetel a csongrádi háziipar tevékenysége, de mint adóalany létezik, növeli a város bevételét az építményadóval. Hogy ez az állapot meddig tarthat? Justin Imre, a cég tulajdonosa, egyben az ipari és kereskedelmi kamara térségi elnöke máig fájlalja, ami a magyar könnyűiparral történt. Elmondta: a bérterhek és az adók mértéke miatt olyan veszteségessé vált a termelés, hogy föl kellett vele hagyni vele.

– A háziipar tulajdonában lévő épületeket és gépeket csak fillérekért lehetne eladni, ezért úgy döntöttünk, hogy egyelőre bérbe adjuk azokat – mondta Justin Imre. A központi épületben cipőfelsőrészt készítenek, a külső telepen pedig faipari munkákat végeznek. Justin elmondta, hogy a bérleti díjból fizetik be a város kasszájába az építményadót.

Csongrádon az elmúlt 15 évben több nagyüzem szűnt meg, vagy zsugorodott a tizedére. Az újonnan létrejött kisebb vállalkozások pedig a létükért küzdenek. A központi telep bérlője például már azon gondolkodik, hogy felszámolja vállalkozását, mert úgy érzi, nem lesznek versenyképesek, ha terheikkel arányosan árat emelnek.

– A választások alkalmával minden párt új munkahelyeket ígért. Sőt azt is megígérték, hogy a kamara egy embere bekerülhet majd a városgazdasági vagy a pénzügyi bizottságba külsősként, s így közreműködhet a döntés-előkészítésben. Ezt az ígéretüket azonban elfelejtették. A város ügyeit intézők nem hallgatják meg a vállalkozókat. Ez azért elszomorító, mert a város és a vállalkozók közös erővel tudnának újabb munkahelyeket teremteni – magyarázta Justin Imre. A csongrádi háziipari szövetkezet vezetője szerint ők is feltámadnának, ha a város adókedvezményt adna nekik.

– Ismét lehetne kapni csongrádi szőnyeget, kézimunkát, hímzést, fűzvesszővel fonott üvegeket és egyéb ajándéktárgyakat. Vagyis az idegenforgalomra építve elképzelhető az újraélesztés – mondta végül Justin Imre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkát is ad a csongrádi szociális otthon

Egyedülálló módon szociális vállalkozást is folytat a piroskavárosi idősek otthona. A kht. Templom… Tovább olvasom