Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Csongrád-Bokros vagy csak Bokros?

Csongrád - Vasárnap mintegy 840 bokrosi szavazhat arról, hogy önállóvá váljon-e a városrész. A ma 1040 lelkes falut 1977-ben a helybeliek megkérdezése nélkül csatolták Csongrádhoz. A vasárnapi referendum csupán véleménynyilvánítás, végső döntést a köztársasági elnök hozhat egy év múlva.
Vasárnap reggel 6-tól este 7-ig voksolhatnak a bokrosiak a helyi véleménynyilvánító népszavazáson, amelynek kérdése: akarja-e ön, hogy Csongrád-Bokros városrész ismét önálló település legyen? Az 1040 lakos közül mintegy 840 választópolgár jogosult leadni szavazatát. Az egyetlen szavazóhelyiséget a művelődési házban alakítják ki. A vidéken tartózkodó bokrosiak nem voksolhatnak. Mozgóurnát csak írásban lehet igényelni a hivatal kirendeltségén, illetve a szavazás napján a művelődési házban. A szavazatokat először helyben számolják meg, majd beviszik Csongrádra, ahol a választási bizottság teszi hivatalossá az eredményt.

Berkes István csongrádi jegyző lapunknak elmondta: ha minden gördülékenyen fog működni, és semmi nem zavarja meg a népszavazás menetét, vasárnap este fél 8 körül már eredményt tudnak hirdetni. Ami a referendum végkimenetelét illeti: ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás, a választópolgárok több mint felének (50 százalék plusz 1 fő) el kell mennie szavazni. Eredményes pedig akkor lesz, ha az urnához járulók több mint fele (50 százalék plusz 1 fő) egyféleképpen dönt a városrész jövőjéről.

Gyovai szavaz, Bedő nemet vár

Mit vár a népszavazástól, illetve megmérettetné-e magát polgármesterjelöltként 2010-ben az önálló Bokroson? – tettük föl a kérdést Gyovai Gáspár csongrádi alpolgármesternek, a városrész képviselőjének, de ő nem kívánt nyilatkozni, csak annyit árult el, hogy elmegy szavazni. Bedő Tamás csongrádi polgármester azt mondta lapunknak, ha racionálisan gondolkoznak a bokrosiak, és intézményeik működéséhez nyugodt hátteret szeretnének, a nemet választják majd.

Mivel véleménynyilvánító népszavazásról van szó, a leválást támogatók esetleges többsége csupán megnyitja az utat az önállóság felé. A döntés nyomán felterjesztés készül, amit áprilisig a szakminisztérium véleményez, s végül, az év végén a köztársasági elnök dönt a kérdésről. Mindennek figyelembevételével leghamarabb 2009 végén határozhat az államfő Bokros sorsáról, így 2010 őszén rendeznék a helyhatósági választást. A bokrosi önállósodási bizottság számításai szerint önálló településként 185,4 millió forint helyi adóbevételre számíthatna a falu, ennek túlnyomó része a városrész határában működő Mars állateledelgyártól származna. A csongrádi városháza kalkulációi alapján Bokros leválása évi 40-60 milliós bevételkiesést eredményezne a Tisza-parti településen. Azért csak ennyit, mert a városrész, s így az állateledelgyár nélkül csökkenne Csongrád adóerő-képessége, az állam ezért részben kompenzálná a kieső forrásokat.

Olvasóink írták

  • 3. KovácsPistike 2008. december 05. 17:51
    „Tessék már megmondani, akkor most ez a falu, ez város?”
  • 2. izek 2008. december 05. 17:42
    „Miskolc-tapolca is hasonlón gondolkodik... ráadásul szinte ugyanolyan indokok vannak mindkét helyen. Csak Miskolc-tapolcán sztem kicsit komolyabbak a bevételek, mint Bokroson. Ők tudják...”
  • 1. keletaru 2008. december 05. 16:24
    „Mint olvasthatjuk Bedő reálisan nyilatkozik ! De az ideáig vezető utat amiért le akkarnak válni , csak a Csongrád FALU vezetőit terheli , mégha nem is vállalják ! S az említett hiány nem elhanyagolható , hiába kicsinyiti jelentőségét a vezetés . S elgondolkodtató miért nem próbáltak megegyezni ? Miért kell mindig ez a Csongrád duma , hol ott itt már nincs semmi ! Szentesre járunk sürgöségire , Kiskunfégyházára tüdő szürésre . Ha így halad a levelet is küldeményeket is csak ezeken a helyeken adhatjukfel . Nem röhej ! Úszoda részlegesen meg szünik , vonat se jár már lassan erre ! Persze ,hogy le akkarnak válni . Észerű a sülyedő hajót elhagyni ! Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városházi plusz-mínusz Csongrádon

Csongrád - Közel másfélszer annyi jut Csongrádon a képviselő-testületre, mint a sportra, mégis az… Tovább olvasom