Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Csongrád nem félórás város

Csongrád - A Batsányi János Gimnázium megalakulásának 90. évfordulóján – ami a múlt évben volt-, született meg a gondolat, mely létrehozta a Zöld Csongrád mozgalmat. Erről kérdeztük az ötletgazdát, Kiss Attilát, a Csongrádi Középiskolák igazgatóját.
– A Batsányi 90. éves fennállásának alkalmából megrendezett ünnepségen, egyik volt diákkal, Dr. Pintér Ferenccel folytattunk egy beszélgetést, minek során felmerült egy ötlet, mely szerint népszerűsíteni kellene Csongrád városát. Ferenc akkor elmondta, hogy ő ugyan már jó ideje nem itt él, de ahányszor csak visszatér látogatóba, mindig rácsodálkozik, milyen szép is ez a Tisza parti kisváros. Csongrád a vizek és parkok városa, de ezt sajnos kevesen tudják. Szó szót követett, és nem sokkal később megszületett egy honlap ötlete - magyarázta az igazgató.

Kiss Attilát, a Csongrádi Középiskolák Igazgatóját
Kiss Attila, a Csongrádi Középiskolák igazgatója.

A honlapon minden a környezetvédelemmel, és környezet tudatossággal kapcsolatos dolog megtalálható. Az iskolák jóvoltából a gyerekek már régebben résztvesznek ilyen programokban, de most a felnőtteket is szeretnék bevonni ebbe a munkába, összehozva ezzel több generációt is a közös cél érdekében. 

Az igazgató kezdeményezésére fogtak össze Csongrád iskolái és szaktanárai a mozgalom érekében, aminek bárki tagja lehet. – Már egy éve működünk. Vannak támogatóink, de örömmel látunk újakat is. Csongrádon 3 örökös öko-iskola van, melyekben a tanárok a diákokkal és a szülőkkel együttesen tevékenykednek. Természetesen a természetvédőkkel és a városvezetéssel együttműködve dolgozunk. Vannak programjaink, mint például a „Te szedd", az éves szemétgyűjtési akciónk. Távolabbi célunk az idegenforgalmat kihangsúlyozva iskoláskorú gyermekeknek és családjaiknak többnapos, aktív, tartalmas programlehetőséget tudjunk biztosítani „Erdei Iskola" jelleggel.

A honlapon van egy link, ahol a szabadban végezhető sportokról kaphat bárki tájékoztatást, ezért is lett „zöld sportok" a neve. Minden évszakban jelentkezni fognak fotópályázatokkal is, az „Őszi Csongrád" elnevezésűnek éppen most volt az eredményhirdetése. Gyönyörű felvételeket küldtek be a pályázók. Ezzel is szeretnék segíteni a városmarketinget.

- A honlapunk és a Facebook jelenlétünk – Zöld Csongrád - is egy plusz felület erre a célra. Vendégül fogunk látni hamarosan 7-8 budapesti tanárt, amivel az a szándékunk, hogy általuk fiatalokat csábítsunk városunkba. Megszeretnénk ismertetni velük a Csongrádikumokat, és a város értékeit. Be szeretnénk bizonyítani, hogy „ez nem egy félórás város"- mint ahogy valaki egyszer ezt mondta róla – mesélt terveikről Kiss Attila.

Olvasóink írták

  • 2. pisztolyos 2012. december 17. 20:30
    „Komolyan mondom örülök hogy vannak még optimista emberek!Sajnos szerintem sikerült lezülleszteni az utóbbi 10-12 évben olyan 10 percesre.Ennyi idő alatt haladnak át rajta.”
  • 1. keletaru 2012. december 17. 09:38
    „,,ez nem egy félórás város" Ez igaz !!!! 6,2 perces .......Tényleg jó lenne valami ide DE olyan dolog amit NEM felülről vezényelnek . Számomra érdekes az alulról jövő ÉRTELMES kezdeményezések mindég valahol elvesznek elvéreznek , bizottságok nélkül ! Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűs a háztetőn előadás Csongrádon

A Csongrádi Színtársulat előadásában pénteken 19 órától láthatják a művelődési központban a Hegedűs a háztetőn című musicalfeldolgozást. Tovább olvasom