Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Csongrádi borfesztivál – barátok közt

Csongrád - Az összes nagyobb helyi pincészet képviseltette magát a tizenegyedik csongrádi borfesztiválon, amelynek vendégei ezúttal a Barátok közt sorozat sztárjai voltak.
Pincehűvös reggelre ébredtek szombaton a csongrádiak, akik fesztiváli külsőségek között tizenegyedik alkalommal verték csapra boroshordóikat a hétvégén. És ha már lefejtették, ahogy a francia mondás tartja, meg is itták a bort, közel negyvenfélét. A bőséges választékot egy bajai borászat kivételével csupa csongrádi és bokrosi pincészet kínálta, ami azért is nagy szó, mert idén végre az összes nagyobb helyi bortermelő képviseltette magát a Dob utcában berendezett borutcában.

A szomszédos kemencés kertben bográcsos sztárfőzőcskére gyülekeztek a Barátok közt televíziós sorozat hírességei. Az egyik Berényi fivért alakító R. Kárpáti Péter, aki szakácsként és műsorvezetőként is meghódította a csongrádi közönséget, azt mondta, munka közben nem iszik, de a nap végén hazavisz néhány palack itteni bort, hogy letesztelhesse őket. A szappanopera női szereplői – Kiss Ramóna és Kardos Eszter – színpadi fecsegéssel és énekléssel próbálták emelni a rendezvény fényét, de ez annak az öreg cigány muzsikusnak jobban sikerült, aki hegedűjével megnótáztatta az egybegyűlteket.

Berényi András megformálója, R. Kárpáti Péter saját főztjével kínálta a csongrádiakat. Fotó: Tésik Attila
Berényi András megformálója, R. Kárpáti Péter saját főztjével kínálta a csongrádiakat. Fotó: Tésik Attila

Amíg az omegás sztárvendég, Benkő László a nagy generációra emlékezett, néhány sorban állót kifaggattunk, mire is esküszik, ha a csongrádi borról van szó. A hölgyek az andalítóan selymes rozét emlegették, amiből több pincészet is készült, a férfiak pedig a testesebb vöröseket favorizálták.

Helytállónak találta reprezentatívnak nem igazán mondható felmérésünket Bodor István, a bokrosi Rubin Borház ügyvezetője, aki szerint a csongrádi kadarka és a cserszegi fűszeres szintén a nagy kedvencek közé tartozik ilyenkor. A borász megjegyezte, még jobbat tenne a borfesztiválnak, ha nemcsak az öt nagy csongrádi pincészet, hanem a kisebb bortermelők is bemutatkozhatnának. Szerinte minél színesebb ízvilággal rukkolnak elő a borászat csongrádi képviselői, annál színvonalasabbnak ígérkezik a borünnep. A lebonyolítás kritikájaként még hozzátette, szellősebb pavilonállítással több hely jutott volna az asztaloknak. Ezt azért hangsúlyozta, mert úgy véli, bort fogyasztani leginkább ülve, asztaltársaságban, barátok közt érdemes.

Olvasóink írták

 • 3. lusta 2008. augusztus 19. 16:42
  „ezt most én sem/nem értem ... az viszont biztos, hogy marha nagy célzás volt ... csak mire ? ... :O ... :S ...

  (az 1. hozzászólóhoz) ...”
 • 2. motherboard 2008. augusztus 19. 14:11
  „Jó lenne ha a kedves hozzászóló figyelni,hogy a megfelelő cikkhez irja-e a véleményét.!”
 • 1. Hozzászólok 2008. augusztus 18. 17:22
  „Mindíg felháborít, ha valaki az elvégzett munkáért nem kapja meg a járandóságát. Még jobban felháborít, ha az elvégzett munkáért az államtól nem kapja meg valaki a járandóságát. Az állampolgárnak kötelessége a törvényt betartania, de az államnak miért nem kell az általa hozott törvényt betartani. Itt a konkrét esetben úgy gondolom, hogy valaki (valakik) mulasztottak - valószínű , hogy határidőt nem tartottak be , de ez még nem azt jelenti, hogy akik a munkát elvégezték, késedelmesen kapják meg a bérüket. Ezt soron kívül kellett volna korrigálni, és nem a munkát elvégzett embereket kellene várakoztatni a pénzükért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfékezték a csongrádi nádastüzet

Csongrád - Pénteken késő estére tudták eloltani a tűzoltók a Csongrád megyei Kajánújfalu és Eperjes… Tovább olvasom