Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Élete derekán kapott kedvet a hímzéshez

Csanytelek - Már elmúlt ötvenéves, amikor beleszeretett a gobelinhímzésbe a csanyteleki Gémes Istvánné, aki munkáinak többségét elajándékozta.
– Már elmúltam 50 éves, amikor elkezdtem a gobelinhímzést. Egy véletlennek köszönhetem, hogy megtaláltam ezt a számomra hatalmas örömöt nyújtó elfoglaltságot. Rendszeresen árusítottam zöldséget és gyümölcsöt a szegedi Mars téri piacon, s egy alkalommal, miután végeztem, elindultam a városba. Útközben az egyik kirakatban megpillantottam egy pipacsos, búzavirágos gobelint – 7800 forintért. Annyira megtetszett, hogy elhatároztam, megveszem, s kihímzem. Gyorsan megnéztem a pénztárcámat, hogy kiárultam-e a zöldségből ennyi pénzt. Szerencsére volt a pénztárcámban ekkora összeg – mesélte Gémes Istvánné.

Az asszony egy ismerős asztalossal készíttetett egy hímzőkeretet, s nekiállt a munkának. – Mindig akkor dolgoztam, amikor más munka nem volt idehaza, így leginkább telente, amikor a férjemmel a kályha mellett üldögélve beszélgettünk.

Gémes Istvánné egyik kedvenc hímzésével. A szerző felvétele
Gémes Istvánné egyik kedvenc hímzésével.
A szerző felvétele

Gémesné nagy élvezetet talált az aprólékos munkában. Az első gobelinje a legemlékezetesebb számára, de szívéhez nőtt az is, amelyik egy gémeskutas tanyaudvart ábrázol. – Halvány emlékezetemben él egy hasonló tanyaudvar. A csongrádi tanyavilágban születtem, s még kislány voltam, amikor édesapám szülei meghaltak, s szétosztották az egy tagban lévő huszonvalahány hold földjüket. Miután édesapám öccse meghalt a háborúban, háromgyermekes özvegye kapta meg a tanyát. Erre emlékeztet kedvenc gobelinem, amelyet ezért nagy szeretettel hímeztem, és semmi pénzért sem válnék meg tőle – mesélte.
Gémesné több mint 30 gobelinjéből csak néhány darabot tartott meg, a többit elajándékozta. Munkáiból nagy sikerű kiállítást rendeztek néhány évvel ezelőtt a helyi művelődési házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októbertől használható a csongrádi elkerülő

Csongrád - Csak októbertől vehetik birtokba az autósok a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszát.… Tovább olvasom