Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Elhordja az üdülő partját a Tisza

Csongrád - A csongrádi Körös-torok üdülőtulajdonosai szerint egyre fogy a homokos part a népszerű üdülőhelyen.
Murányi László önkormányzati képviselő tolmácsolta tapasztalataikat: a Tisza nagyobb „falatokat" szakít ki a fövenyből, pár száz méterrel lejjebb pedig lerakja azt. A helybeliek szerint ez a jelenség azóta tapasztalható, amióta egy úgynevezett sarkantyú épült a Körös-torok fölött. Elmondásuk szerint ez egy betonépítmény, ami benyúlik a folyóba. Miért került ide? Valóban befolyásolja az áramlást? – kérdeztük az Atiköviziget.

A folyó nagy darabokat harap ki a homokpartból. A szerző felvétele
A folyó nagy darabokat harap ki a homokpartból.
A szerző felvétele

A Hármas-Körös és a Tisza találkozása korábban nem volt ideálisnak mondható; a Körös szinte beleütközött a szőke folyóba, válaszolta Kozák Péter igazgató. A 1980-as évek elejére olyan állapotok alakultak ki, amelyek jelentős beavatkozásokat igényeltek. A kanyarulat rendezését az elmúlt évtizedben két modellvizsgálat is megelőzte. Ekkor többek között azt állapították meg, hogy a strand „porondja" leépül. A szabályozás több lépésben történt, magyarázta Kozák Péter. A legfontosabb létesítmény a lefelé álló terméskő sarkantyú. Ennek a feladata egyrészt olyan áramlási viszonyok kialakítása, amelyek hatására az erózió csökken, másrészt az árvizek, a jég és a hordalék könnyebb átvezetését, valamint a hajóút megfelelő szélességét is biztosítja. A munkálatok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de a lakosság jelzését figyelembe véve az igazgatóság még ebben a hónapban ismét elvégzi a terület geodéziai felmérését – ígérte.

Olvasóink írták

 • 8. nádtető 2012. február 23. 18:53
  „Murányi képviselő minden szabadidejét a vízen tölti,így biztosan igaza van.Csak azt a vizet nem a Tiszának hívják.Na de ezen ne csodálkozzunk,mondani mindig kell valamit.”
 • 7. brown74 2012. február 15. 20:55
  „Ember küzdj és bízva bízzál!!! De akkor is a természet győz!!!!:)”
 • 6. Egyolvasó 2012. február 09. 06:00
  „"Elhordja az üdülő partját a Tisza"

  Fel kell szólítani, hogy vigye vissza, vagy fizesse ki az elhordott homokot.”
 • 5. keletaru 2012. február 08. 16:24
  „??????”
 • 4. azigazitrebitsch 2012. február 08. 13:06
  „A Tisza is rakta oda,most elveszi,helyreáll a világ rendje.”
 • 3. DobóI 2012. február 08. 11:22
  „Meg kell korbácsolni a Tiszát, mint Xerxes tette a tengerrel...”
 • 2. Horthyszobor 2012. február 08. 08:15
  „A Tisza-toi lobbi erősebb. Itt kell keresgélni.”
 • 1. Szercsi 2012. február 08. 07:22
  „Én nem tudom, hogy mióta van ez a sarkantyú, de az tény, hogy érdekes áramlási viszonyok alakulnak ki mostanság. Elég csak annyit említenem, hogy a folyóba szakadt a mindszenti halászkunyhó, valamint a csanyteleki kövezéssel szemközti homokospart is odalett.... Lehet, hogy komolyabban kellene venni a part-menti erdők irtását és az efféle létesítmények engedélyezését???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók, amik télen is közel százzal repesztenek

A csongrádi modellautósok télen is minden lehetőséget kihasználnak, hogy az apró járgányaikat kicsit megdolgoztassák. Tovább olvasom