Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Eltűnnek a szeméthegyek

Csongrád - Halottak napjáig fedőréteg kerül a csongrádi temetővel szomszédos, bezárt szeméttelepre. A területet tavasszal füvesítik, de még 10 évig eltart az egykori lerakó utókezelése. Október második felében megnyílhat a Kéttemető úti hulladékudvar.
Éveken keresztül gondot okozott Csongrádon, hogy a köztemetőbe szemetet fújt át a szél a szomszédos lerakóból, de ez a kegyeletsértő állapot idén végre megszűnhet. Már megkezdődött a közel öthektáros, bezárt szeméttelep rekultivációja. A kivitelező Bilfinger–Repét–KÉSZ Konzorcium munkagépei eddig 30 ezer köbméter hulladékot mozgattak meg és tömörítettek. Király Ferenc fő-építésvezetőtől megtudtuk, jelenleg a kiegyenlítő réteget terítik szét, halottak napjáig pedig fedőréteg kerül a területre, vagyis végleg eltűnik a szeméthegy. Ezután résfalat építenek a telep köré, hogy megakadályozzák a szennyes víz szivárgását, a biológiai folyamatok révén képződő gázokat pedig kiszellőztető kutakon keresztül vezetik el. Tavasszal gyepesítik a területet, de a rekultiváció ezzel nem ér véget: 10 éves utókezelés következik, és csak ezután lehet megkezdeni az újbóli hasznosítást.

Innen nem fúj el több szemetet a szél. Fotó: Tésik Attila
Innen nem fúj el több szemetet a szél.
Fotó: Tésik Attila

Másfél éve engedélyre vár a Kéttemető úti hulladékudvar. Információink szerint napokon belül megkapja az üzemeltető a szükséges papírokat, így legkésőbb október második felében megnyílhat a telep. Az 1200 négyzetméteres betonplaccon több különböző tárolóedény és egy konténeres kiszolgálóegység kap majd helyet. Az eddig lomtalanításkor kidobott bútorokat, elektronikai berendezéseket, illetve az akkumulátorokat, elemeket, gumi- és vegyi hulladékot, így például az üres festékesdobozokat is ide hordhatja ki ingyen a lakosság. Amíg a felgyői lerakó nem kapja meg a szükséges engedélyeket, alkalmanként legfeljebb 1 köbméter építési törmeléket is el lehet majd helyezni a hulladékudvarban

Olvasóink írták

 • 3. keletaru 2009. szeptember 28. 20:28
  „Nem, nem, nem és nem !!! A szemét hegyek átrendeződtek! Ott vannak, ahol eddig sosem voltak! így lenne helyes! Meglehet nézni az illegális lerakókat is meg a szelektív gyűjtőket is , hogy néznek ki !!!Na azt kellene fényképezni nem a közterületi illemhelyeket ...... ja az munka mi ????! Persze csak is értünk, mi??? Üdv Kuci”
 • 2. janekjanek 2009. szeptember 25. 09:58
  „Végre valami történik ebben a városban,ami talán elismerést kíván.Fog még tőrténni még valami nagy változás?Ami a lakosság javára írható?Miert fojtsátok meg ezt a kis várost mért nem hadjátok hogy az emberek egy kicsit tudjanak már élni jobban és tudják fejleszteni othonukat hogy ne úgy nézzen ki a házuk mint ha világháború sújtotta volna rá.Mert bizony sok házra ráférne egy kis tatarozás, de saját zsebből nem megy.Ez a város mért nem változtat az élet ritmusán megáltunk a növésben?Tegyük szebbé és kívánatosabbá hogy vidámabban élhessünk amíg lehet,vagy hagynak ha hagynakmég.Ez a város a mienké tegyük tisztábbá varázslatossá hogy jó érzés töltsön el bennünket hogy ezt mi tettük senki más ,hát nem lenne jobb?Kívánom hogy fel ébredjen mindenkiben a hazafias cselekeded és cselekedni tudjon és merjen jót cselekedni.Istán áldjon és óvjon benneteket jó egészséget.
  BÉKE VELETEK.”
 • 1. delvidek 2009. szeptember 24. 16:13
  „Szuper!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sipos Tibor távozásának okairól mindenki hallgat

Új vezető irányíthatja októbertől a csongrádi rendelőintézetet. Tovább olvasom