Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Éveken belül betelik a temető

Éveken belül betelhet a tízhektáros csongrádi temető, és akkor szükség lesz a húsz éve lezárt, régi sírkertre, amelynek rendbehozatalára több tízmilliót kell költeni. A jelenleg használt ravatalozó sem felel meg a követelményeknek: nincs benne hűtő, öltöző, vizesblokk és vécé. Az viszont pozitívum, hogy a szeméttelep már csak egy évig ormótlankodik a szomszédban, jövőre rekultiválják.
Ahhoz, hogy minden igényt kielégítő temetőt alakítsanak ki Csongrádon, több tízmillió forintot kellene fordítani a Kéttemető utat övező területekre.

Ez derül ki abból a tájékoztató anyagból, amit az üzemeltető városgondnokság állított össze az önkormányzat számára. A jelenlegi tízhektáros sírkert – ahol évente 300-400 temetést tartanak – az évtized végére megtelhet. Azt, hogy ez pontosan mikor következhet be, egyelőre nem tudják. Bodor János, a városgondnokság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, folyamatban van az újrahasznosítható sírhelyek összeszámolása, abból a számból pedig már következtetni lehet, hogy mennyi idő múlva lesz szükség a 20 éve lezárt régi temető újbóli megnyitására. A gondozatlan terület rekultivációjára 10-15 millió forintot kellene költeni, de költséget jelentene a város számára az ott lévő elhunytak exhumálása, közös sírba helyezése és a hozzátartozók értesítése is.

Rendbe tették az izraelita temetőt

Helyreállították a csongrádi izraelita temető februárban ledőlt kőkerítését. A kétszáz éves sírkertet körülölelő téglafal megrongálódott részét az üzemeltető mazsihisz hozatta rendbe. Tamás Pétertől, a vidéki zsidótemetők gondnokától megtudtuk, egy csongrádi érdekeltséggel is bíró cég vállalta magára az újjáépítés költségeit, illetve arra is adott pénzt, hogy gondozzák a lezárt sírkertet. A városgondnokság pedig arra tett ígéretet, hogy ápolni fogják a temető környékét.  
Egyelőre kérdés, hogy új ravatalozó épüljön-e, vagy a régit újítsák föl Csongrádon. Jelenleg a Faragó családi kriptát használják erre célra, de az semmilyen szempontból sem felel meg a kor követelményeinek. Nincs öltöző, WC, vizesblokk és hűtőhelyiség az épületben, továbbá temetői illemhely sincs a látogatók számára. A fenti dilemmát pedig az indokolja, hogy egyelőre nem tisztázott: a lezárt ótemetőben vagy a mostaniban lenne-e érdemes több tízmillió forintból új ravatalozót építeni, vagy elég lenne a régi, leromlott állagút kicsinosítani. Mindemellett szükség lenne a temetői úthálózat eddig kimaradt szakaszainak leaszfaltozására, illetve fásításra és padok elhelyezésére.

Ezeket a munkákat saját forrásból képtelen elvégeztetni a városgondnokság, hiszen a temetők üzemeltetése évek óta veszteséges. Utoljára – és a kimutatás szerint az ezredforduló óta egyszeri alkalomként – 2003-ban volt több bevétele az intézménynek, mint kiadása. Tavaly például hatmillió forinttal folyt be kevesebb pénz, mint amit a működtetés felemésztett. A bevételek kiegészítése érdekében hamarosan sírhelygondozási szolgáltatást indít a városgondnokság. Pozitívum viszont, hogy a jelenleg használt temető szomszédságában már nem sokáig díszeleg a régi szeméttelep: a tervek szerint hamarosan felszámolják, rekultiválják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajos medencék Csongrádon

Gyógymedencévé minősítették a csongrádi strandfürdő tanmedencéjét, így nem kell hozzá vízforgatót… Tovább olvasom