Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Francia diákok tanulják az asztalos szakmát Csongrádon

Csongrád - Szakoktatójuk kíséretében 16 dél-franciaországi diák érkezett Csongrádra a Leonardo program keretében, hogy a magyar asztalos szakmai oktatás módszereit tanulmányozzák.
Egy volt Sághy-s diák, Szekeres Zsolt vette fel: miért is ne tanulhatnának Csongrádon francia dákok? Zsolt faipari technikusként végzett a Sághyban, majd egy pályázat útján Franciaországba került, ahol elvégezte a Compagnons Du Devion asztalos, majd technikusi képzését. Sok helyen dolgozott Franciaországban és Angliában. Munkája elismeréseként felajánlották neki a belgiumi központ vezetését, amelynek jelenleg is igazgatója.

Francia diákok tanulják az asztalos szakmát Csongrádon - GALÉRIA

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
- Egykori diákunk egy beszélgetés során vetette fel, hogy a Leonardo program keretében a marseille-i diákoknak fogadó intézményt keresnek – árulta el a Sághy Mihály Szakképző Iskola, Középiskola és Kollégium tanára, Száraz András. A franciák magyarországi kapcsolata nem új keletű, mert a korábbi években Nyíregyházán tanulhattak, de az idén már nem tudták fogadni őket. Több egyeztető beszélgetést követően, néhány héttel ezelőtt Zsolt és a marseille-i központ vezetője látogatást tettek a Sághyban. Lenyűgözte őket, amit láttak. Az új csarnok, a gépek, és a rajzterem – ami nekik a mai napig sincsen -, mély benyomást tett rájuk. Közös programtervet dolgoztak ki 3 hétre, hogy a diákok itt tartózkodása tartalmas legyen, és a pályázati kiírásoknak is megfeleljen.

– A 16 francia diák szakoktatójukkal, Tomasini Florent kíséretével érkezett meg hozzánk. Igyekeztünk színessé, s tartalmassá tenni az itt tartózkodásukat. Az első héten magyar órákat is jártak, hogy megtanulhassanak néhány szót, mondatot, ami segítheti kommunikációjukat a csongrádi oktatókkal, diákokkal, és kirándulni is voltak. A tanulók nem csak az iskolánk tanműhelyében, de a Gregus-Holz Kft.-nél is gyakorlati képzésben részesülnek, rotációban 4-es csoportokra osztva – mondta Száraz András.

Francia diákok tanulják az asztalos szakmát Csongrádon - GALÉRIA

A tanműhelyben Csató József szakoktató segíti őket a munkában. - Franciaországban 2 évig tanulják a diákok az asztalos szakmát, a vizsga után pedig plusz 2 év továbbtanulással technikusok lehetnek. A képzés egynegyed részben elméleti, míg háromnegyed részt gyakorlatból áll, melyet különböző vállalkozásoknál töltenek. Nálunk rendszerint ahol elkezdik a gyakorlatot, ott is fejezik be. Franciaországban nagyobb hangsúlyt fektetünk a gyakorlati képzésre.

Csodálatos dolgokat lehet tenni a fával, ezt volt szerencsénk látni Sprok Antal bemutató előadásán. Fantasztikusak az alkotásai, és óriási a tudása. Hazánkban nagyon ritka az ilyen művész – mondta Tomasini Florent szakoktató. Az egyik francia diák családi indíttatása révén került a famegmunkálás közelébe: – Nagybátyám ács, az unokatestvérem pedig asztalos. Miattuk szeretem meg, és kezdtem el tanulni az asztalos szakmát. Először egyetemre jártam, de az első év után inkább a szakmatanulás mellet döntöttem, és pontosan azt kaptam, amit vártam. A gyakorlati helyemen asztalos, és ács-állványozó munkát is végzek, attól függően, mire van szükség. Így több részét is megtanulom a famegmunkálásnak. Mi az Alpokban élünk, és ott sokan faházat építtetnek maguknak az emberek. A szakmunkás bizonyítvány megszerzése után még nem döntöttem el, hogy tovább megyek-e a technikusira, vagy elhelyezkedem dolgozni - árulta el Michael Vedrines másodéves tanuló. Elárulta, hazájában egy Csongrád nagyságú városban 20 cég is tudná famunkásként foglalkoztatni.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2013. március 04. 11:30
    „20 cég? Nálunk a megyébe nincs annyi.A hazai képzéssel tulajdonkép ez a baj. Kinek és minek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Blues Bell Csongrádon zenél

„A zene mindenkié!" rendezvénysorozat a szegedi Blues Bell együttes koncertjével folytatódik. Tovább olvasom