Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Katolikus lehet a csongrádi Kossuth-iskola

Csongrád - Ősztől a római katolikus egyház működtetheti a csongrádi Kossuth általános iskolát, miután a tanárok és a szülők is ezt kérték, 263-an írva alá az erről szóló íveket. Már csak a képviselőknek kell támogatniuk a kérést.
Még Kiss-Rigó László megyés püspök vetette fel a csongrádi Kossuth-iskola fennállásának 150. évfordulóján, hogy milyen jó lenne, ha egyházi iskola működhetne a Nagyboldogasszony templom mellett. Bár Csongrád katolikus városnak számít, egyetlen oktatási intézménye sincs itt az egyházmegyének. A püspöki gondolat nyomán aláírásgyűjtés indult, s a 31 fős nevelőtestület és a szülők kezdeményezték, hogy a város tárgyaljon az iskola átadásáról a Szeged-Csanádi Egyházmegyével. Az önkormányzathoz eljuttatott kérést összesen 263-an írták alá. Az iskolának jelenleg 329 tanulója van.

– Semmiféle kötelezettség nem hárul majd a diákokra, ha a város átadja az iskolánkat az egyházmegyének. Az egyházi jellegű oktatás felmenő rendszerben lép életbe, így ősztől csak az első osztályokban kerül fel a feszület az osztálytermek falára – mondta lapunknak Tarjányiné Csatári Márta tagintézmény-vezető. Hozzátette: a 31 fős tantestületből mindenkinek felajánlják az átlépés lehetőségét. – Teljes vallásszabadság marad az intézményben, valamennyi diák a saját felekezetének megfelelő hittanoktatásban részesül, s a vallástalanokat sem kényszerítjük majd semmire. Viselkedéskultúrára tanítjuk a gyerekeket, amelyre óriási szükség van, azaz a tiszteletadásra, a mások megbecsülésére, a család, a szülők és a nagyszülők tiszteletére. Nem igaz, hogy majd minden reggel 8-kor mindenkinek templomba kell mennie! – cáfolta a városban közszájon forgó vélekedést a tagintézmény-vezető.

Óra az első osztályban. A szerző felvétele
Óra az első osztályban.
A szerző felvétele

Kőrösi Tibor polgármester a hét végén kapta meg a püspökség szándéknyilatkozatát az iskola átvételéről.

– Ezúttal csak az események után kullogtam, hiszen az iskola átvételét a szülők kérték, nem a város kezdeményezte – mondta. Támogatja az ötletet. – Annak idején engem a szentesi Szent Erzsébet-iskola állami korszakában tanítottak még olyan pedagógusok, akik az azt megelőző egyházi időszakban is ott dolgoztak. Azaz jók a személyes tapasztalataim.
A Kossuth-iskola átadásánál másodlagos szempont, hogy a fenntartás költségeinek jelentős részét nem az önkormányzatnak kell állnia. De miután helybeli gyerekek járnak ide ezentúl is, a város mégis átvállalja a költségek egy részét, jó néhány milliót. Így például továbbra is térítésmentesen áll majd az iskola rendelkezésére a pedagógiai szakszolgálat – mondta a polgármester.

A végső szót a helyi képviselő-testület mondja ki.


Az épület a városé marad

A városé marad a Kossuth iskola jól karbantartott épülete, az önkormányzat csak az iskola fenntartói jogát adja át az egyháznak. Mint Kőrösi Tibor polgármestertől megtudtuk, a város jelképes bérleti díjat kér majd az épület használatáért, de annak összegéről és a bérbeadás időtartamáról még nem tárgyaltak. Az esetleges jövőbeli felújítás költségének megosztásáról szintén később döntenek.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. szkata40 2011. május 09. 11:39
  „Hova lett a 49.hozzászólás ,mert ma reggel annyi volt.Valakinek nem tetszett?”
 • 48. Swain 2011. május 04. 19:40
  „a cikket is elolvastad, vagy csak a címig sikerült eljutni?
  Zsombón a fele szavazat volt nemleges, itt egy szülő volt, aki nemmel nyilatkozott
  Zsombón az az egy iskola van, itt több is
  szép sport a trollkodás, ugye? :)”
 • 47. agyhalott 2011. május 04. 15:54
  „Van még mit tenni Csongrádon is:
  http://index.hu/belfold/2011/05/04/az_iskola_egyhazi_fenntartasba_adasa_ellen_tiltakoznak_a_szulok_zsombon/
  Vagy már mi is elértük ezt a szintet?”
 • 46. agyhalott 2011. május 04. 15:52
  „"szövegértés megy-e?"
  Bocs, magyarul próbáltam értelmezni, nem fideszül. De majd igyexem, hogy én is értsem a párt üzeneteit ;)”
 • 45. Swain 2011. május 03. 09:03
  „agyhalott (találó nick...)
  "A város polgármestere egykoron egyházi általános iskolába járt" = A polgármester is olyan általános iskolába járt, amely egykoron egyházi fenntartású volt.
  szövegértés megy-e?”
 • 44. agyhalott 2011. május 02. 23:00
  „"A város polgármestere egykoron egyházi általános iskolába járt, emiatt is támogatja az átalakítási elképzeléseket."
  Csongrádi Hírmondó, 2011. március, M. A.

  Életkora alapján ez a ´70-es években történhetett. Az újságírónak ennyire nincsenek reális történelmi ismeretei a Kádár-féle oktatáspolitikáról? Vagy más oka van, hogy egyértelmű valótlanságot állít?
  A mai 30 alattiak meg simán elhisznek minden ilyesmit a helyett, hogy néha elbeszélgetnének a szüleikkel, nagyszüleikkel, milyen körülmények között is éltek valamikor. Ha már a töriórákon nem jut ilyesmire idő.”
 • 43. gyöngyszem2 2011. május 02. 16:16
  „Az biztos hogy a tanári kar láthatóan "türelmetlenebb" a diákokkal hogy átfogóbban,hatékonyabban tanítsák őket,de az is biztos hogy maga a tananyag is sokkal több és leterhelőbb a diákok számára.A matematikát mérlegelve egyetértek azúrkék hozzászólóval.Gyermekem alsó tagozatban dícséretes ötös volt.Valyon miért végezte el a 8. osztályt alig 2-es osztályzattal?Néhány alkalommal volt szerencsém beszélni a tanárral ezzel kapcsolatban:Válasz helyett visszakérdezett:"Nincs valami otthoni probléma?Családi gondok?...stb.Ez a hárítás szerintem nem épp megfelelő.Voltam egy nyílt órán is hogy lássam mi történik.Az óra végén egy egyszerű +,- összeadás,kivonás,szorzá s és osztás gondot okozott.(teljesen összezavarodtam:röhelyes)Így hogy tanítható meg egy diák?!Persze mindig vannak kivételek,így a tanárok között is.”
 • 42. azúrkék 2011. április 30. 12:06
  „Teljesen mindegy, hogy milyen fentartású az intézmény, ha az igazgatója egy sunyi, rosszindulatú, pökhendi ember, akit a szülők és a kollégái is utálnak. A pedagógusok nagy része depressziós, erősen magánéleti problémákkak küzdő, így az oktatás színvonala továbbra is olyan alacsony, mint volt. KérdezzÉK MEG a középiskolai tanárokat, hogy miért a kossuthosok azok, akik a leggyengébb matematika tudással kezdik a gimit. Ha valaki a Kossuthban végzett, nem biztos, hogy annak köszönheti, ha felvették főiskolára, egyetemre. Sőt, biztos, hogy nem. A leggyengébb iskola, a legfelkészületlenebb pedagógus csapattal. Remélem, hogy az egyház kisepri ezeket az embereket és valóban az egyházi oktatást méltón képviselő pedagógusokat fog felvenni a helyükre.
  Attól, hogy egyházi lett a Kossuth iskola, nem oldódott meg a város gondja. Addig, amíg bokroson 5 elsős gyerekkel kell osztályt indítani, addig amíg Felgyőn 6 gyermekkel kell első osztályt indítani, addig csak kínlódnak a csongrádi iskolák.
  Gyovai alpolgármester ÚR újraválasztási esélyei miatt azonban szívjanak a csongrádi iskolák.
  Ebben kellene lépnisa POLGÁRMESTER úrnak, azt gondolom, hogy nagyon sok pártfogót nyerne, sok pedagógus elismerését vívná ki. Sajnos nem hiszem, hogy meg meri lépni, hogy Bokroson ne indítsanak első osztályt. Ehhez kellene bátorság és gerincesség.”
 • 41. gyöngyszem2 2011. április 28. 15:09
  „Itt elsősorban szerintem inkább a finanszírozás miatt lesz a változás,és nem azért mert a tanári kar nem bír a gyerekekkel.A tanárok nem mennek el.A gyerekek sem fognak megváltozni. Mindig voltak és mindig lesznek tiszteletlen,rossz gyerekek,csak a büntetés változik(változhat a jövőben).Sajnos a mai gyerekeknek mindegy milyen igazgatóit,vagy róvót kap:KINEVETI,NEM ÉRDEKLI.Itt csak az iskola fenntartásáról van szó.Csak az a kérdés mit és mennyit fognak áthárítani a szülőkre.(Mellékesen az évente megrendezett Kossuth-Bálon befolyt összegek nagyon szép eredményt hoztak.Sok fejlesztést értek el,vittek végbe.)”
 • 40. özvMartonné 2011. április 27. 21:14
  „"Viselkedéskultúrára tanítjuk a gyerekeket" Nagyon helyes! A másfajta szemlélettel úgy hiszem jobb lesz tanárok és diákok között a kapcsolat!”
 • 39. danus18 2011. április 27. 21:10
  „Nem hinném hogy sok minden változna ezután az iskolában, viszont az önkormányzat kicsit előnyösebb helyzetbe kerül hiszen a fenntartást egyház finanszírozza (legalábbis a nagy részét). Jó hallani hogy a polgármester nem gördít akadályt az átadás elé .”
 • 38. szkata40 2011. április 27. 17:13
  „Ha valakinek nem tetszik ez a helyzet elviheti a gyerekét másik iskolában. Nincs olyan iskola ahol ne lenne a tanárral gond,de mindig a pedagógus a hibás? Néha a szülő elgondolkozhatna azon milyen háttérrel engedi a gyerekét az iskolába.Nem a pedagógusnak kell ELEVE illedelmességre tanitani a gyereket. Ha a szűlőnek nem tetszik valami a tanárral kapcsolatba,akkor nem a gyereknek kell bemagyarázni hogy "hülye " a tanár ,hanem meg kell beszélni a problémát az illetékessel.
  Egy szónak is száz a vége ,nem halottam még a TV-ben olyan hirt hogy XY nevű egyházi iskolában a gyerek megverte a tanárát,mert az szólni mert valamiért. Az állami iskolában sajnos naponta tőrténnek ilyen esetek.
  Azúrkék: szavaid alapján a te gyereked a Kossuthba jár és sok gondod van a tanárikarral.Beszélj a tanárral vagy vidd másik suliba a gyereket ha nem sikerül közös nevezőre jutni.”
 • 37. agyhalott 2011. április 25. 21:44
  „Csak nem azért kellett lecserélni az előző igazgatót, mert neki ehhez nem volt gyomra?
  (Nem volt elég jó (párt)munkás ember?)

  A munkahelyük védelme érdekében elég sok hülyeséget beszélnek a tanárok ebben a városban is. Meg kell nézni, hogy hol, mit ígértek az előző években. és ezekből mi valósult meg. Az kicsit segíthet az eligazodásban.

  Azért nem annyira rossz az a suli, csak van benne néhány nem tanárnak való ember. Több ismerősöm gyereke végzett a Kossuthban, és szerzett utána piacképes diplomát neves egyetemeken. (Jó, közben volt egy gimi is, ott is megállták a helyüket.) De ezeknek a gyerekeknek az osztálytársai között is van olyan, aki a mai napig nem tud olvasni, pedig némelyiknek már 2 gyermeke is van. Nem egyformán használjuk ki a lehetőségeinket.”
 • 36. azúrkék 2011. április 25. 13:01
  „Bocsánat, de ,mikor fogják felelőségre vonni a felelőtlen kijelentéseiért az intézmény igazgatóját. Szégyenletes, hogy hagyják más oktatási intézmények pedagúgusait azzal vádolni, hogy Ők nem ezekre az értékekekre tanítják a gyermekeket.
  Más! Sajnos nem fog semmi megváltozni azért, mert egy oktatási intézmény katolikus fenntartású lesz. Amennyiben azok a pedagógusok maradnak, akiknek minden fontosabb , csak a gyermek /egy szülőtől idézet/, ahol a pedagógusoknak csak az a fontos, hogy magukat mutogassák egy hihetetlenül gyenge zenés darabnak nevezett förmedvényben és ezért az oktatás sokadrangú az intézményben. Az oktatás színvonala ebben az intézméynben a legalacsonyabb, a gyermekek tudása a nullával egyenlő / ez a középiskolai tanárok véleménye/ , ahol a pedagógusok úgy próbálnak gyermeket szerezni az iskolájuiknak, hogy azt hazudják és híresztelik, hogy egy másik csongrádi oktatási intézményt néhány év múlva bezárják. Hát ez lesz egy vallásos nevelést nyújtó intézmény???????????? Ezekkel a pedagógusokkal továbbra is csak egy gyenge, sokadrangú intézmény lesz, olyan, mint most. Remélem, hogy az egyház sürgősen megszűri az ott tanító pedagógus társadalmat, mert ha nem, akkor nagyon gyorsan elfogynak a gyermekek.”
 • 35. gyöngyszem2 2011. április 22. 19:20
  „"Viselkedéskultúrára tanítjuk a gyerekeket..."Eddig nem volt elvárás hogy a gyerekek tiszteljék a tanárokat?Eddig nem erre tanították őket?Tudtommal a képzésükben a gyerek-pszihologia is szerepel.Mért nem tudták eddig kezelni a gyerekeket?Talán azért mert a világ is,így a gyerekek is ma már mások,mint az előző generációk.És mert elsősorban a szülőnek a feladata arra tanítani a gyermekét hogy tisztelje a felnőtteket,illetve hogy megtanítsák őket hogy nekik is van feladatuk,"munkájuk",amit felelőséggel kell elvégezni...és még lehetne sorolni.Most akkor nem értem mit várnak attól hogy átveszi az egyház a működtetést.Nekem már megint az jön le hogy anyagilag jobb az önkormányzatnak./HOZZÁTESZEM :NEM MONDOM HOGY ÁRT AZ ISKOLÁNAK VAGY A DIÁKOKNAK!!!!/ De ha maradnak a tanárok,mi fog változni a tanrendben? (talán ujra engedni fogják a " körmöst"-egy két gyereknek nem is ártana).Ebböl csak azt tudom következtetni hogy anyagi háttere van a dolognak.És ha így lesz,a szülönek mennyibe fog ez majd kerülni?-Minden rosszindulat nélkül!!!”
 • 34. agyhalott 2011. április 21. 17:20
  „Kedves Swain!
  Mivel arról határoztam, hogy megveszem az Ön ingatlanát, legyen szíves fáradjon be a Földhivatalba, és vezettesse át a nevemre a tulajdonjogot. Mivel az ingatlan átruházásáról én határoztam, ezért az én szavam a döntő. :P”
 • 33. Swain 2011. április 21. 08:59
  „kedves agyhalott! Mivel az átvételről az egyház határozott, így az ő szavuk a döntő - ők pedig már igent mondtak
  5 perc múlva testületi, ők meg igen-igen valószínű, hogy meg fogják szavazni az átadást, és akkor meg lehet nyugodni, életbe lép a jelen idő”
 • 32. agyhalott 2011. április 20. 23:24
  „"Katolikus lehet a csongrádi Kossuth-iskola"
  feltételes mód, delmagyar.hu, elektronikus kiadás, 2011.04.18. 09:48

  "Szeptembertől a Római Katolikus Egyház működteti a Kossuth iskolát"
  kijelentő mód, Csongrádi Hírmondó nyomtatott "vezércikke" - én 2011.04.17-én láttam először...”
 • 31. agyhalott 2011. április 20. 23:20
  „"egy megélhetéséért rettegő pedagógus nem képes olyan színvonalú munkára, mint az, aki mögött biztos a háttér"
  Egy közalkalmazottnak viszonylag biztos a munkahelye, ha csak nem csinál valami emeletes marhaságot.
  Ezzel szemben a Munka Törvénykönyve viszonylag szabad kezet ad a munkáltatónak, hogy megszabaduljon nem megfelelően teljesítő alkalmazottjától. Ez lesz a biztos háttér? ;-)
  Az elmúlt 30 évben Magyarország lakosságának kb. 10%-a eltűnt. Miért lesz több gyerek egy fenttartóváltástól?

  "az új dolgoktól mindig félnek az emberek, "
  Melyik is tekinthető új dolognak? A kaotikus egyház, vagy az, hogy a hatalom (döntéshozók) hülyének nézik a Zembereket és nem tájékozatják őket, nem kérik ki a véleményüket, hanem a saját elképzeléseiket próbálják lenyomni a torkukon, "eszi-nem eszi" alapon? Szeritem egyik sem nagyon új :(”
 • 30. agyhalott 2011. április 20. 23:09
  „"Remélem sikeres lesz az iskola! De azt is remélem, hogy nem most kezdenek el ebben a szellemben tanítani, hanem valamennyien eddig is így tanítottak, tanítottatok!"

  Hogy én mekkora naív hülye vagyok :O
  Meg voltam róla győződve, hogy ilyeneket csak egy gyereket soha nem látott, tapasztalatokkal, tényekkel, mások véleményével mit sem törődő pártkatona képes írni, aki védi a felettese/saját ködösítését, döntéseit. Meg sem fordult a fejemben, hogy önmagát védi, miközben úgy kommunikál, mint egy mindenek felett álló szent, ... vagy egy egyszerű kisvárosi troll ;-)
  Köszönöm bambuska, hogy megvilágítottad az elmém =D”
49 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nem épül tovább a csongrádi Tesco

A multinacionális vállalatnak a mélyen fekvő terület, a gazdasági válság és a hipermarketadó is föladta a leckét. Tovább olvasom