Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kész a csongrádi átmeneti otthon, de a bútorokra várni kell

Bebútorozásra vár a gyermekek új átmeneti otthona Csongrádon: több mint tízmillió forintból alakíttatta ki az önkormányzat a Gróf Széchenyi István Általános Iskola egyik épületében. A 12 férőhelyes intézményt jövőre vehetik birtokba a rászoruló csöppségek. A nemrégiben kinevezett igazgató szerint egyelőre kevesen tudnak a városban arról, hogy ilyen otthon létezik.
A leendő lakók már szívesebben élnének az új épületben. Fotó: Bíró Dániel
Habár a műszaki átadás megtörtént, a hiányzó bútorzat miatt várhatóan csak 2006 elején költözhetnek át új szobáikba a csongrádi gyermekek átmeneti otthonának lakói. A százötven négyzetméteres, tizenkét férőhelyes intézményt – amelyben játékszobát, televízióval és DVD-vel ellátott közösségi helyiséget, valamint nevelői szobát is kialakítottak – a családügyi minisztérium pályázatán nyert összegből, és önkormányzati forrásokból építették meg a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában, több mint tízmillió forintért. A beruházásra egyrészt azért volt szükség, mert a most használt, hat férőhelyes átmeneti szállás 1998 óta ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik.

Korábban a városi gyámhivatal és a helyi szociális intézmények közösen fogalmazták meg azt az igényt, miszerint a férőhelyek megduplázása mellett is maximálisan megtölthető lenne az otthon új épülete. Ezt a – szomorú – tényt az is alátámasztja, hogy a városban elő családok segítésén túl Felgyő és Tömörkény közigazgatási területén is gyermekjóléti szolgálatot lát el a Szociális Ellátások Intézménye, így a községi problémás esetek orvoslása szintén csongrádi megoldásra vár.

– A bútorok legkésőbb januárra meglesznek, de mi szeretnénk, hogy a négy lakónk már karácsony előtt beköltözhessen, hiszen ők is nagyon várják már az áthurcolkodást: minden egyes nap belesnek az ablakokon, hogy milyen lesz az új otthonuk – mondta lapunknak az átmeneti otthon nemrégiben kinevezett igazgatója. Fehér Mónika hozzátette, az örömteli változás ellenére sokan, köztük pedagógusok sem tudják, hogy létezik ilyen intézmény Csongrádon. A tájékozottak többsége leginkább szankciót lát benne, és nem a gyermekelhelyezés problémájának megoldását, ez a negatív hozzáállás pedig rossz fényt vet egy segítségnyújtásra berendezkedett intézményre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábeltévé-fejlesztés két városban

Jövőre ingyen válthatnak kábeltévés szolgáltatót a csongrádiak. A RubiCom Rt. először a Bökényben és… Tovább olvasom