Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Kiürítenék az Erzsébetet, költözik az étkeztetés

Csongrád - Áldozatok nélkül nem lehet hasznosítani a csongrádi Erzsébet Szálló épületét. Az önkormányzatnak több tízmillió forintot kellene költenie a Síp utcai iskola konyhájának bővítésére, hogy a diákétkeztetést elköltöztesse a hotelból, illetve a szálló kiszolgálószemélyzete is munka nélkül maradhat, ha a befektetők lecsapnak a 102 éves épületre.
Két iskola tanulóinak ebédeltetésére kell új megoldást találni Csongrádon ahhoz, hogy megkezdődhessen az egykor patinás, de évek óta veszteséggel üzemelő Erzsébet Szálló hasznosítása. Mint arról korábban beszámoltunk, a hozzáértők mellett már a képviselő-testület tagjai is belátták, hogy jelenlegi formájában nem működtethető nyereségesen a városi tulajdonban lévő szálloda, ezért felvetődött: miként lehetne az ingatlant – lehetőleg eredeti rendeltetésének megfelelően – hasznosítani. Vitán felül áll, hogy célszerű lenne egyben kiadni vagy eladni az épületet, de ennek előfeltétele, hogy a földszinten működő konyhát elköltöztessék valahová.

Jelenleg a Kossuth Lajos és az Ének-zenei Általános Iskola 616 tanulója jár az Erzsébetbe ebédelni. Ha a tanulócsoportok ingázását vesszük figyelembe, a két intézmény és a szálló távolsága még éppen elfogadható, de ha – a városvezetés eredeti elképzeléseihez hűen – a Síp utcai iskolába költöztetnék át a konyhát, a Kossuth-iskola diákjainak több időt kellene eltölteniük sétával, mint az evéssel. Ezért a kossuthosoknak a Templom utcai bölcsőde egyik megüresedett pavilonjában alakítanának ki étkezőt, mintegy 400 ezer forint ráfordítással.

Bedő Tamás szerint fejlesztési vagy saját forrásokból teremtenék elő a konyha bővítéséhez szükséges összeget. Fotó: DM/DV
Bedő Tamás szerint fejlesztési vagy saját forrásokból teremtenék elő a konyha bővítéséhez szükséges összeget. Fotó: DM/DV

A nagyobb falatot a Síp utcai iskola konyhájának bővítése jelentené. Ott 250 négyzetméterrel kellene növelni a konyha alapterületét ahhoz, hogy az előkészítő és szociális helyiségek, valamint a raktár is elférjen egy helyen. Ezzel a közel 30 milliós átépítéssel 2000 adag főzésére is alkalmassá válna a konyha. A költségeket azzal lehetne csökkenteni, ha a Gamesz dolgozói végeznék el a kivitelezést, de ez időigényesebb megoldás. Bizottsági véleményként felvetődött, hogy a mezőgazdasági szakközépiskola konyhájának szabad kapacitása is elegendő lenne a feladat ellátására, de lapunk úgy értesült, jelen körülmények között legfeljebb 200 adag ételt tudnának a kisiskolásoknak főzni.

– Fejlesztési vagy saját forrásokból teremtenénk elő a konyha bővítéséhez szükséges összeget, de az átépítés mértéke, így a költségek nagysága is függ attól, hogy az étkeztetést is a Síp utcában oldanák meg vagy esetleg másutt – mondta Bedő Tamás polgármester lapunk érdeklődésére. A polgármester hozzátette, az már bizonyos, hogy a konyhának költöznie kell az Erzsébetből.

Létszámkérdés

Ha a szállodai szolgáltatás megszűnik az Erzsébetben, kérdésként merül fel, mi lesz az Idegenforgalmi Kft. ott foglalkoztatott dolgozóival. Egyes vélemények szerint megszűnhet a munkahelyük. Koór György, a társaság ügyvezetője viszont úgy látja, előbb pontosítani kell, hogy mennyire szűkül a cég tevékenysége, azután lehet erről nyilatkozni. Mivel több kapcsolt munkakör van a társaságon belül, a városvezetés döntésének függvényében kell átgondolni, mekkora legyen a létszám.

Olvasóink írták

 • 12. Down down 2008. április 04. 20:16
  „Most tényleg "megcsinálták"! Készen áll a kormány nagy műbalhéja, hogy Feri is megmaradhasson a bársonyszékében. A sok buta szoci mind megszavazta Fercsit. Gratulálok az elvtársaknak! Csak így tovább, előre a lenini ösvényen a lejtőn lefelé!”
 • 11. Alice 2008. április 02. 10:10
  „Nekik nem az önkormányzatnál, de akiket érint azoknak nagyon.”
 • 10. szemlelodo 2008. április 01. 05:03
  „" Ne féljetek nem fog fájni"”
 • 9. Alice 2008. március 31. 06:26
  „Egyszer már józan ésszel kellene gondolkozni, nem pedig a pártpolitikát nézni! A komcsik is elismerhetnék, hogy nem minden ötletük a fejlődést szolgálja.
  (Van olyan is, de sajnos az utóbbi időben nem ez a mérvadó)”
 • 8. Bamba 2008. március 31. 00:03
  „Ilyen sok kommunista van csongrádon, vagy ennyire nem törődnek az emberek a saját jövőjükkel!”
 • 7. Cimbi 2008. március 30. 13:41
  „A maszoposok és a szadeszeek is költöznek? Itt van az ideje! Elég vót a sz@rkavarásaikból!”
 • 6. Anonym 2008. március 29. 18:28
  „Miért kell ekkora városba 2o képviselő egy polgármester és egy alpolgármester.Felezzük meg őket,mert a fele is tud ekkora káoszt teremteni.Meg bezárni,megszüntetni,némely önkormányzati osztűlyokról nem is beszélve.Azt hiszem mindenki előtt ismerős a félig tájékoztatás problémája,hogy minél többször kelljen visszam,enni,mire el lehet intézni valamit.A jegyző ur hiába védi a mundér becsületét olykor-olykor,az ügyfél mást tapasztal.Tisztelet a kivétel!Tehát ha a volt Belosztályt nem kotya-vetyélik el,akkor a gyerekek étkezdéjét fel lehetett volna ujitani belőle.Vagy azt is el....tották volna már ekkorra.”
 • 5. Szikra 2008. március 28. 08:23
  „A cikkben olvasható, hogy a Kossuth-sok a bölcsőde egyik megüresedett pavilonjába ebédelnének.
  Nem az Erzsébetet kellene megszüntetni (inkább felújítani), hanem munkahelyeket biztosítani, és akkor talán nem a kihalás veszélyeztetné a csongrádi, illetve a magyar nemzetet és nem lenne üres pavilon. Sajnos nincs mire szülni, mert nincs jövedelem amiből felneveljük a gyerekeket. Akkor lehet, hogy a bölcsődében is több gyerek lenne.
  Egyébként nem értem, hogy ha van hely, miért nem mehet minden gyerek bölcsődébe? Miért kell már előtte jóval bejelenteni, hogy be szeretné adni a szülő a csemetéjét.”
 • 4. zolika1 2008. március 28. 01:31
  „TELJESEN IGAZATOK VAN!! NEM A PÖFFESZKEDÖ IRODISTÁKAT KELLENE VÉDENI,AKIK,HA BEMEGYÜNK AZ ÖNKORMÁNYZATRA..JOFORMÁN A KUTYÁJUKAT TÖBBRE NÉZIK,MINT MINKET...(TISZTELET A KIVÉTELNEK) SOKUNK GYEREKEI ,KÖZTÜK AZ ENYÉM IS ,AZ ERZSÉBET BEN EBÉDEL. EL KELL ADNI A PICSÁBA AZ ÖNKORMÁNYZATOT,ÉS VALAMI KIS NÁDTETÖS VISKOBA AZ EGÉSZ ÖNKORMÁNYZATTAL... ITT SEMMIRE SINCS PÉNZ....DE AKKOR MIRE MEGY EL A SOK PÉNZ???? AKI TÖBB CSUSZOPÉNZT KAP A VÁROSATYÁK KÖZÜL,AZ IGENIS AZT CSINÁLJA AMIT MONDANAK NEKI ..DE CSAK ANNAK AKITÖL KAPTA...LESZARJÁK EZEK A VÁROS DOLGAIT,CCSAK A SAJÁTMALMUKAT ÖRLIK... TISZTA SZÉGYEN EZ A VÁROS.... DE VANNAK AKIK JOL ÉLNEK BENNE,DE NEM MI AKI9K DOLGOZUNK BENNE.... TEHÁT VMI JO MEGOLDÁST KERESSENEK,ÉS NE A TESTÜLET HANEM A VÁROS LAKOSSÁGA DÖNTSÖN EBBE A TÉMÁBAN!!MERT NEM 10 EMBER ÉRDEKE EZ AZ EGÉSZ DOLOG,HANEM A CIKK ALAPJÁN KB 600ANYUKA,ÉS 600APUKA DÖNTÉSE IS MÉRVADÓ LENNE....SZTEM!!!”
 • 3. motherboard 2008. március 27. 19:41
  „Nem kellene elgondolkodni azon hogy a cikkben leirt összeget esetleg az Erszébet Szállóra lehetne forditani és a város központban helyreállittani egy "gyönyörü" épületet? Személy szerint nem engedném hogy egyretöbb vendégház nyiljon ebben a kicsiny városban.A már meglévőket -- pl.Centrum Vendégház--- kellene támogatni és nem engedni hogy olyanok kerüljenek ide akinek nincs tul köze Csongrádhoz ---Frank Józsefre céloztam.”
 • 2. szikra 2008. március 27. 14:18
  „Nem biztos, hogy jó ötlet a kiköltöztetés. A Kossuth Ált. Isk.-ban tanuló gyerekeknek még messzebb kell járniuk ebédelni.
  Lehet, hogy jobb megoldás lenne egy felújítás, hogy a csótányt ne lehessen a gyerekek poharában, tányérjában látni.
  Arról nem is beszélve, hogy egyetértek az előttem szólóval. Miért kell mindent eladni ?”
 • 1. Kuci 2008. március 27. 07:29
  „Eladni eladni eladni mindent , ugyan már . Ez lenne a megoldás ( város tv-re meg évi 12m.Ft. ) Dehát ezt látja a kenyéradó gazdájától ! Az is mindent jó helyre ad el . Miért nem az önkormányzat épületét adják el és át költöznének a régi MUNKÁSŐRSÉG épületébe vagy Síp iskolába. Abból is lenne bevétel s egy épülettel kevessebet kellene fenttartani . Majd eldönti ezt a kérdést is egy bizotság , vagy ha nem akkor fizet a város valakinek egy jó kis summát egy olyan tanulmányért amit amúgy is tudunk . Fejlődés reform ....... de amúgy jól megy ugye??!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellebbezett a csongrádi Blázsik Patrik édesanyja

Csongrád - Fellebbezett a Szegedi Ítélőtáblához az a csongrádi anyuka, aki beperelte a szentesi kórházat, miután az intézményben nem vették észre magzatának súlyos fejlődési rendellenességeit. Tovább olvasom