Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Megint lehet építkezni a csongrádi Körös-torokban

Csongrád - Megélénkülhet a beruházási kedv a csongrádi Körös-torokban, miután ismét helyileg szabályozzák az üdülőterület beépíthetőségét.
1999 óta üdüléssel összefüggő építményeket nem lehetett hullámtérbe építeni, így a Körös-torokban sem szaporodtak a nyaralóházak. A kormányhatározatban elrendelt tilalmat csak 2006-ban oldották föl, de olyan feltétellel, hogy a helyi építési szabályzatnak kell rendelkeznie az ilyen ügyekben. Meg is kezdődött a szabályozás kidolgozása, de a hivatal munkáját bonyolította, hogy egy másik, ugyancsak érvényben lévő kormányrendelet szerint a Körös-torok nem beépítésre szánt vízgazdálkodási terület. Az utóbbi alóli felmentés a napokban érkezett meg Csongrádra.

Az október végi képviselő-testületi ülésen rendeletben rögzített építési szabályzat szerint az üdülőterület félkész nyaralói újjáépíthetők, a foghíjtelkek beépíthetők, de csak cölöpökön vagy pilléreken álló nyaralók alakíthatók ki, legfeljebb 40 négyzetméteres alapterülettel, az építménymagasság pedig nem haladhatja meg az árvízszinttől számított 4,5 métert.

Az új előírások kedvezően hathatnak az üdülőterület ingatlanforgalmára Fotó: Tésik Attila
Az új előírások kedvezően hathatnak az üdülőterület ingatlanforgalmára Fotó: Tésik Attila

Az új előírások kedvezően hathatnak az üdülőterület ingatlanforgalmára. Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy évről évre egyre több a gondozatlan telek az üdülőterületen, a megvételre kínált, félkész épületek és a beépíthetetlen kisparcellák pedig szinte eladhatatlanok voltak. A 34 hektáros hullámtérben 260 üdülőingatlant alakítottak ki.

Bottyán István, a Körös-torok gondnoka szerint jelenleg ezek 10 százaléka befejezetlen vagy elhanyagolt állapotban van. Mivel a vízügyi szakemberek szerint az árvizek lefolyását a lábakon álló épületek kevésbé akadályozzák, mint a beépíthetőség híján rendezetlen állapotú bozótosodott területek, a fejlesztésekre lehetőséget adó szabályozás árvízvédelmi szempontból is előrelépést jelent Csongrádon.

Olvasóink írták

 • 4. keletaru 2008. november 12. 21:04
  „Ui.: Üdv Kucinak , s jó egészséget !”
 • 3. keletaru 2008. november 12. 15:26
  „Ez a szekér már elment !”
 • 2. zombor 2008. november 11. 20:17
  „Fifty! Korrekt hozzászólás! Igaz.”
 • 1. Fiftytwo 2008. november 11. 10:53
  „Évtizedek óta vitát vált ki, hogy jó helyen vannak e az üdülők ott a mentetlen területen. Meggyőződésem, hogy egy elhibázott elképzelés az egész, ha a mentett oldalon lennének akár egész évbe használhatók lennének és megalapozták volna egy idegenforgalmi látványosság és vonzerő alapjait. Így csak mocsár, nem hoz hanem visz a város kasszájából. Nem csodálom, hogy akik rájöttek erre azok szabadulnának tőle. Minden befektetett forint ablakon kidobott pénz, sokszorosan kidobott!(Van pozitív példa is: Tiszakécske ott volt annyi eszük a helyi vezetőknek, hogy nem engedtek a mentetlen oldalra építkezni! Ma több tucat német tulajdonban lévő egész évben működő üdülő áll a területen és eltartja a termálfürdőt is! )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyő 350 millió forintot költ a Majsai út felújítására

Felgyő - 317 millió forintos támogatást nyert Felgyő a község legforgalmasabb útjának megerősítésére és szélesítésére. A Majsai út - amely a kamionforgalmat is bírni fogja - 3,5 kilométer hosszan újulhat meg jövő tavasszal. Tovább olvasom