Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nagyhatalom lett az állateledelgyár

Csongrád-Bokros - Egyre nagyobb üzlet kutya- és macskaeledelt gyártani: a Mars bokrosi gyára évi 45 milliárd forintos árbevételt produkál, és az utóbbi évtizedben folyamatosan bővíti a termelést. A siker nagyban köszönhető a környékből bejáró dolgozóknak, akiket pénzjutalommal ösztönöz gyártási újításokra a cég.

Nagyon szigorú biztonsági ellenőrzés után, csak meghívással lehet bejutni a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. területére. A vendég mágneskártyát, köpenyt, sisakot, füldugót kap, cipőjét megtisztítják, fertőtlenítik befelé és kifelé is, többször kezet kell mosni, és csak a sárga csíkok által határolt sávban lehet mozogni. A cégnek közben jó a kapcsolata a közeli településekkel, a belvíz elleni védekezésbe is bekapcsolódott. A kft. tegnap azért hívta meg a sajtót, hogy bemutatkozzon. Bár kutyáknak és macskáknak gyárt ennivalót, ez mégiscsak élelmiszer-ipari vállalat, úgy kell vigyázni a tisztaságra, mintha bébiételt készítenének. Fotózni pedig azért nem lehet akármit, mert így védik a gyártási technológiát az ipari kémkedéstől. A cég vezetése nevében Mayer Zsolt, a vállalati kapcsolatok igazgatója, Urbán Emese személyzeti igazgató, Frajsták Roland környezetvédelmi-biztonsági vezető és Fejes András minőségügyi és termékfejlesztési vezető mondta el, hogy mire kell ennyire vigyázni.

A cég 1993-ban, egy régi takarmánykeverő üzem maradványain kezdte a munkát, 40 fővel – azért Csongrád-Bokroson, mert itt közel volt a száraz-
eledel-gyártáshoz szükséges nyersanyag: gabona, zöldség és hús. Az alapanyagok 80 százaléka ma is hazai. Az üzem fokozatosan fejlődött, mára valójában két gyár működik itt, 760 dolgozóval. Évente 120 ezer tonna szárazeledelt gyárt az egyik egység, 40 ezer tonna jutalomfalatot a másik, és már 2000 tonna madáreleséget is kevernek. Itt készülnek többek között a Chappi, a Pedigree, a Kitekat és a Whiskas eledelei, jutalomfalatjai, valamint csak amerikai piacra a Nutro nevű kutyaétel. A gyárnak 45 milliárd forint az éves árbevétele, a legnagyobb magyarországi exportcégek közé tartozik. Az európai és amerikai államok mellett például Japánba szállít – és a kőkemény állategészségügyi előírásait mániákusan betartató Ausztráliába, ezt pedig jó néhány nyugati eledelgyárnak nem sikerült elérnie. Az utóbbi időben a keleti piac bővül, a 120 ezer tonnából legutóbb például csak Ukrajnába 30 ezer tonna kutya- és macskakaja ment. Az üzem – a vezetés szerint – nem nagyon érezte meg a válságos időszakot, a létszám legalábbis 720–750 között volt mindig.

A 760 dolgozót foglalkoztató üzemben évente 40 ezer tonna jutalomfalat készül a házi kedvenceknek. Fotók: Frank Yvette
A 760 dolgozót foglalkoztató üzemben évente 40 ezer tonna jutalomfalat készül a házi kedvenceknek.
Fotó: Frank Yvette

A siker egyrészt annak köszönhető, hogy a Mars laborja tudományos alapon kutatja a kutyák, macskák ízlését, viselkedését, a piac igényeit. A zömmel csongrádi, szentesi, környékbeli dolgozókon és a magyar menedzsmenten azonban legalább ennyi múlik. Azt nem árulták el, mennyi itt az átlagkereset, de állítják, 20–30 százalékkal több a fizetés, mint általában a környékbeli munkaadóknál, és ez a jelek szerint nagyon sokat számít. Jutalmat kapnak, akiknek valamilyen újítását elfogadják. Az ötlet beadására külön formanyomtatványuk van. Idén – ahogy Frajsták Roland beszámolt – eddig 259 újítással nevezett 150 dolgozó, arcképük, nevük fönn van egy táblán. A verseny az egész mutinacionális cégen belül zajlik, 2009-ben bokrosiak nyerték a vállalatcsoport egyik fődíját, amit Washingtonban adtak át. A nyugat-európai Mars-csoport mint jó munkahely idén 3. helyezett lett a Great Place To Work nevű versenyben, a bokrosi gyár a hazai dolgozói elégedettségi vizsgálatok alapján a legjobb munkahely lett a termelő cégek közül. A Mars Magyarországot pedig – ez a helyi és a pesti gyár együtt – most nevezték a European Business Award díjra az év munkáltatója kategóriában.

A Mars egyébként amerikai családi vállalkozás, csokoládégyártással kezdte a működést 1911-ben. Ma világszerte 67 ezer embernek ad munkát, és 30 milliárd dollár az éves árbevétele.

Olvasóink írták

 • 9. tromi 2011. június 15. 07:08
  „Keletárut megmagyarázom, mert igaza van. Csak egy picit árnyaltabb a dolog.
  Az önkormányzatnál van a 20 köztisztviselő, a többi "más" formában dolgozik (ez is macskakrom) állami pénzen, a Városellátó közalkalmazott. Az Aranysziget és a Fogyatékos otthon szintén közalkalmazott, ahogy az összes szoc intézmény. A rendőrség tűzoltó mentő szintén állami foglalkoztatott. Az össze iskola dolgozója. Ahol meg közmunkás van kiközvetítve szintén állami foglalkoztatott. (magán cégek is pályáztak!!!) És ez általában jellemző az egész országra. Ja és nálunk van Mo. egyik legsikeresebb multija a Mars. Mi van ott ahol még ez sincs? Vajon csak a demagógi zavar meg, és nem is az van amit látunk, és élünk?”
 • 8. gyöngyszem2 2011. június 12. 21:09
  „Bokros már egyszer próbált leválni,sikertelenül."Nem rendelkezik olyan anyagi háttérrel,hogy önállóvá válhasson".Ezzel indokolták.A tápgyár pedig ugy látszik mégis kevés,hogy egy városnyi embert lásson el munkával.
  Az elöttem szóló ha csongrádi szépen vélekedik mit mondjak.Csongrád még igenis város.Egyenlőre még nem dolgoznak többen az önkormányzat alkalmazottjaként (tudtommal),de ha így is lenne,annak is örülnénk,hiszen ez azt jelentené hogy az embereknek van munkahelyük.Mitől lenne ez gond?”
 • 7. keletaru 2011. június 12. 17:59
  „Kac kac azért ne feledjük Csongrádon = Csongrád önkormányzatnak van a legtöbb foglalkoztatottja , tehát akkor igenis a FALU szinje felé haladunk . Mart ahol az önkormányzat a fő" munka" adó az biza FALU .Bokros meg levállik akor mehet a település költségvatése arra amerre nem látjuk. Üdv Kuci”
 • 6. bakosandras 2011. június 12. 12:43
  „Vajon ehhez miért nem szólnak hozzá annyian, mint a pornós kislányhoz?”
 • 5. Cactus 2011. június 10. 17:15
  „kívánom, h minél nagyobbra tudjon terjeszkedni

  munkalehetőség? külsősöknek tudtommal nem lesz nyáron felvétel, belsősöknek meg "nem úgy megy az, kérem szépen!" :D”
 • 4. queenmargareth 2011. június 10. 13:29
  „mit írjak? Gratulálok és remélem a dolgozók jól kesesnek. Nincs felvétel?”
 • 3. IVY 2011. június 10. 13:01
  „A tulaj a 100 leggazdagabb magyar között van. Évek óta.”
 • 2. KamuNeni 2011. június 10. 09:38
  „Nagyon jol snaljak. Gratulalok!!”
 • 1. 4Angel 2011. június 10. 09:37
  „Legalább van munka!!!

  Menyi a fizetés, Egyik ismerősöm azt mondja SZAR !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pornós lett az X-Faktorból kiesett csongrádi lány

Bonny Singer, az X-Faktorból kiesett csongrádi lány a pornózással akar magának hírnevet szerezni, már le is forgatta első filmjét. Tovább olvasom