Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Nem zárják be a Széchenyit

A 2011/2012-es tanévben nem indult első osztály a csongrádi Gróf Széchenyi István Általános iskolában. A városban terjedtek a pletykák az iskola esetleges bezárásáról, ezért a tantestület és a szülői munkaközösség, a beiratkozások megkezdése előtt a városvezetés álláspontját kérte.
Az Oktatási Bizottság tagjain kívül a beszélgetésen részt vett dr. Kőrösi Tibor polgármester, dr. Nagy Rusztem jegyző, valamint a körzet két önkormányzati képviselője, Murányi László és Nagypál Sándor is.

Az ülést Gyöngyi Alexandra az önkormányzat oktatási referense nyitotta meg, aki ismertette a beiratkozás menetét. Bartókné Vincze Zsuzsa, az Oktatási Bizottság elnöke szerint ez egy jó lehetőség a félreértések tisztázására és a tévhitek eloszlatására. A jelenlegi gyereklétszám azt indokolja, hogy a városban – ugyanúgy ahogy tavaly – összesen hét osztály indulhat, ebből kettő a Nagyboldogasszony Katolikus Iskolában, vagyis a Csongrádi Kistérség Egyesített Alapfokú Oktatási Intézményeiben öt első osztály indul 2012-ben.

Kőrösi Tibor polgármester költségvetési összefoglalót tartott, elmondta az egybegyűlteknek hogyan áll össze a normatíva, vagyis az állami normatívához az önkormányzatnak még hozzá kell tenni, hogy fenn tudja tartani intézményeit. A város a gyerekek érdekeit szem előtt tartva hozzátesz a normatívához, valamint továbbra is biztosítja a napi háromszori étkezést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő általános iskolásoknak. Ahhoz, hogy ezeket a feladatait el tudja látni a város, szükséges hogy a most induló osztályok létszáma elérje a 23 főt. „Mindenkinek, minden iskolának megvan a lehetősége az első osztály indítására, amennyiben a 23 fős osztálylétszámot elérik a beiratkozáskor" – nyugtatta meg jelenlévőket a polgármester.

A Bizottság és a jelen lévő képviselők egyöntetűen elismerték, hogy ezért idén mindent megtett az iskola. Elindította az iskolakert programot, valamint kidolgozott 3 úgynevezett jó gyakorlatot. Ez utóbbi egy olyan innováció, újító pedagógiai program, amelyet a kompetencia alapú oktatáshoz szervesen kapcsolódva a nevelőtestület dolgozott ki. Az iskolának lehetősége van akkreditáltatni a programot és kiajánlhatja más intézményeknek, amely akár bevételi forrást is jelenthet az intézmény számára.

A fórum végén a szülök reményüket fejezték ki, hogy a most vagy korábban odajáró gyermekeik kistestvérei is itt kezdhetik meg iskolás éveiket. Erre a reményre jó alapot ad a körzethatárok módosítása, amelynek értelmében a két szegregátum terület közül csak az egyik maradt a Széchenyi körzetében, ugyanakkor sűrűbben lakott utcák kerültek az iskola vonzáskörzetébe.

„A tantestület mindent megtett az iskoláért, a városvezetés az osztályindítás lehetőségét idén is felajánlja, a döntés a szülök, kezében van" – összegzett Bartókné Vincze Zsuzsanna. – „A szakbizottság idéntől azonban - az eddig gyakorlattal ellentétben – aktívan, maximális odafigyeléssel részt kíván venni a beiratkozás két napján a technikai és döntés-előkészítő háttérfolyamatokban is."- tette hozzá az Oktatási Bizottság elnöke.

Olvasóink írták

 • 6. Okostojás 2012. február 13. 15:57
  „végre nem csinálják ezt az iskolával!”
 • 5. lapszemle 2012. január 30. 21:06
  „Tisztában vagyok vele,hogy nagyon fontos a szövegértés,bizonyára ezért nem tudom felfogni,hogy Norbi56,hogyan érti azt a kritikai megjegyzését,hogy "viszont van(marad) hat rosszul működő általános iskola a városban!".
  Ez már a város alsófokú oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusoknak a megalázása. Szerény szövegértésem szerint itt összekeveredik a financiális helyzet a szakmai munka helyzetének az egy kalap alá való vételével,igaz ezek kölcsönhatásban vannak,de ilyen erős alaptalan kritikát a pedagógiai munka a városban még nem kapott.”
 • 4. Norbi56 2012. január 30. 11:51
  „Ó tromi ! ez azt jelenti, hogy olyan dolgokat kell mondani amit a többség nem ért és nem is érdekli, viszont marad minden a régi módon, rövid távra tervezve! Csak azt nem mondják el, hogy ennek az "alapos" és évtizedes munkának az eredménye az a 2,7 milliárd adósság amiből egy milliárd költségvetési hiányként halmozódott fel, s ez sem csökken csak a növekedés üteme lassul, hiszen, ha az idén is úgy tervezik, hogy lesz 50 millió költségvetési hiány,( az az év végére általában 150) akkor ez kumulálódva tovább növeli a város adóssághegyét!
  Persze most lehet arra spekulálni, és politikai tőkét kovácsolni mondván, hogy "mi mindent megtettünk" de az a csúnya "állambácsi" ( szomszéd, cigányok, zsidók, bankok, tőkések tetszés szerint behelyettesíthető )már megint elbánt szegény Csongráddal. Addig sem oldódott meg semmi ameddig a döntés a kezünkben volt, sőt akkor romlott el igazán!
  Sokkal jellemzőbb, hogy a mai napon Csongrádon egyetlen állásajánlat fut az interneten a Marsnál, illetve még kettő az egyik a Városkép KFT ügyvezetői, a másik egy adminisztrátori állás a polgármesteri hivatalban! Tehát nincs munka, nincs jövő, nincsenek gyerekek, viszont van(marad) hat rosszul működő általános iskola a városban!”
 • 3. tromi 2012. január 30. 06:51
  „"A Bizottság és a jelen lévő képviselők egyöntetűen elismerték, hogy ezért idén mindent megtett az iskola. Elindította az iskolakert programot, valamint kidolgozott 3 úgynevezett jó gyakorlatot. Ez utóbbi egy olyan innováció, újító pedagógiai program, amelyet a kompetencia alapú oktatáshoz szervesen kapcsolódva a nevelőtestület dolgozott ki. Az iskolának lehetősége van akkreditáltatni a programot és kiajánlhatja más intézményeknek, amely akár bevételi forrást is jelenthet az intézmény számára."

  Valaki segítsen! Mi az a "jó gyakorlat"? Mi az az innováció, újító pedagógiai program, amelyik kompetencia alapú? Hogyan működik, ha már akkreditálni is lehet?”
 • 2. Balotelli 2012. január 29. 18:50
  „Nem a tényeket kellene megerőszakolni,hanem a .....................a lényeg: nem születik elég gyerek.”
 • 1. nádtető 2012. január 29. 11:53
  „Jó döntésnek tartom ha minden iskolának megadják a lehetőséget elsős osztály indításának.Teljesen új időszak kezdődik az oktatásban.Senki ne gondolja,hogy az iskolák állami kezelésbe kerülése után,majd népszavazást tartanak arról,hogy Csongrádon mennyi elsős osztály fog indulni. A város vezetésnek számolni kell azzal,ha most nem indul minden iskolában első osztály,akkor feladjuk a labdát az új fenntartónak. INDÍTANI KELL MINDENÜTT!!!Számolni kell azzal is, könnyen bekövetkezhet,hogy a kistérség iskoláiban az alacsony létszám miatt a felső tagozatot összevonják,megszüntetik.Ezért is ,még az indítható létszám csökkentést is újra kellene gondolni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Batsányis siker a szépkiejtési versenyen

A csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskolában rendezték meg a Kazinczy szépkiejtési… Tovább olvasom