Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Senki nem kér a zsákbamacskából

Csongrád - Senki sem jelentkezett Csongrádon a Körös-torok és az ifjúsági ház üzemeltetésére. Utóbbi létesítményt tavaly újították fel: még 9 évig működtetnie kell a városnak, különben vissza kell fizetnie az uniós támogatást.
Nem tud szabadulni terheitől a csongrádi önkormányzat. A napokban két felhívásnak is lejárt a határideje: senki sem tett ajánlatot a Körös-torok és az ifjúsági ház működtetésére. Az üdülőterület üzemeltetésének átadása tavaly vetődött fel, egy helyi vállalkozó fejéből pattant ki az ötlet. Kása István fejlesztéseket ígért, és többet meg is valósított, de mindvégig hangoztatta: csak akkor érdekli a feladat, ha teljes egészében megkaphatja a területet és az üzemeltetési jogokat. Hogy miért volt nyitott a felvetésre a városvezetés, arra Csongrád költségvetése lehet a magyarázat. Az utóbbi évek büdzséiből kiderül, hogy többszörösét költötte az önkormányzat a Körös-torokra, mint amekkora bevétele onnan származott. A teher még szembetűnőbb, ha azt nézzük, milyen sok pénzt kellene fordítani az üdülőterületre, hogy visszanyerje régi vonzerejét.

Borítékolni lehetett, hogy nem talál az önkormányzat olyan hazárdőrt, aki 28 milliót áldoz egy zsákbamacskajátékra. A város ugyanis ennyit kért a leendő üzemeltetőtől, cserébe viszont csak kockázatot ígért. Tudniillik a kempingnél felmondta a 2013-ig szóló szerződést a városvezetés, a kiebrudalt vállalkozó viszont perre vitte az ügyet. Ha kártérítést ítélnek meg neki, azt is a leendő működtetővel fizettetné ki a város. Ennél az ügynél lényeges lehet a szerdai bírósági döntés: akkor tárgyalnak először a kemping birtokba adásáról szóló perben.

54 milliós uniós támogatás

Csongrád másik nyűge a tavaly felújított ifjúsági ház, amelynek bérlője néhány hete bedobta a törölközőt, és a berendezések egy részét is magával vitte. A létesítményt még – veszteségesen is – 9 évig kell működtetnie a településnek, különben vissza kell fizetnie az 54 milliós uniós támogatást. Most újra a zsebébe kell nyúlnia a városnak, hogy kifizesse a hátrahagyott fallabdapálya árát, közel 4 millió forintot. Ha nem fizet, elviszik azt is az ifjúsági házból, amit a művelődési központ üzemeltet a jövőben.

Olvasóink írták

 • 16. hank 2009. november 09. 23:03
  „Azt hiszem már elírták előttem a lényeges dolgokat, ezért csak idézgetek:
  "erre lehetett számítani, mert el van szegényedve a csongrádi lakosság. Mindenki segélyből, rokkant nyugdijból,nyugdíjból él" ---> kik járjanak ide? Az általános iskolások? Középiskolások? Mi a vonzereje, miért különleges az IH? Minden sarkon van már egy hasonló ház. Valami újat, valami különlegeset kellene felmutatni, amiért idejönnek még vidékről is! Pár éve valamelyik főiskola akart itt valami intézményt nyitni de valamiért elmaradt. Pedig az hozott volna ide fiatalokat. El kellene gondolkodni, hogy miért megy mindenki el Csongrádról. És Szentes miért fejlődik ennyire? Pedig nekünk van Fideszes és MSZP-s parlamenti képviselőnk is.
  "Az azért örömre ad okot, hogy vannak még olyanok, akik aggódnak a városért és hajlandóak tenni is érte. Talán a magunkfajtáknak létre kellene hozni egy civil egyesületet, vagy csak úgy önszorgalomból, és amikor összejövünk, valamiféle alternatíván gondolkodni a város jövőjét illetően." ---> Igen, ez egy nagyon jó gondolat. Ha már ilyen okosak vagyunk itt, akkor kinek lenne kedve összeülni egy hétvégén (pl. szombat délután) és valamit tenni a városért? Javaslatokat kidolgozni és előterjeszteni a képviselőnknek?
  Én egy Körös-torokos ötletelésben benne lennék- És tudom, hogy lennének még páran, akik önzetlenül segítenének. A város fejlődésével kapcsolatosan is lenne javaslatom. Olyat kellene csinálni, ami máshol nincs, vagy legalább is az ország keleti felében nincs. Amiért ide jönnének pl. nyáron a turisták. Ezt lehetne reklámozni a tavaszi utazás-turizmus kiállításon. Nos? Kik azok, akik ebben benne lennének?

  " Szentes - Harmadszor is nekifut a kalandparkprojekt előkészítésének a szentesi képviselő-testület: október 30-án újra zárt ülésen tárgyalnak a 2,5 milliárdos beruházásról. Az uszodafejlesztésnél is változtak a tervek." 13-Km odébb ilyen gondok vannak !! Jól látják nem 28milla a tét !!! ----> Igen, ezzel a vizes beruházással végső csapást mérnek Csongrádra... Igaz nekünk 1 milliárdért lesz újra felújított városháza előtti terünk stb.

  "Ja tényleg ha nem tudják üzemeltetni az IH.-t , akkor vajon lesz e felelős ???? " ---> az IH nekünk lett átalakítva. (Cirkuszt a népnek...). Lehet a politikusoknak kellene kicsit jobbankikérni a lakosság véleményét és nekünk pedig jobban elmondani a véleményünket és nem beletörődve és csak a magunk dolgával foglalkozva hagyni mindent hadd menjen a saját útján és utólag pedig nagyon okosnak lenni. Nem?

  Végül a kilátót és a fatuskókat illetően talán az egész projectet meg kellene ismerni. A fatuskók esetében úgy tudom, hogy volt tereprendezés is. Az árufuvarozás (homok) elég drága (magas üzemanyag stb.). Szóval lehet az összeg valós, mivel ha áfával legálisan csinálja a vállalkozó, akkor elég sok a járulék stb.
  Szóval látni kellene a teljes, részletes megvalósítást.

  A 40 millás "kilátóhoz" nem tudok hozzászólni, ott nem hallottam arról, hogy tereprendezés kellett volana, de ki tudja.

  A lényeg, hogy ne ítéljünk elsőre, a média is szépen felfújja az ilyen dolgokat és csak egy részét említi a dolgoknak, mert az jól hangzik...

  Hank”
 • 15. faQtya 2009. október 30. 22:56
  „I.: Úgy látszik (pl. a kemping ), hogy aki az önkormányzattal kerül üzleti kapcsolatba, az bármikor pereskedésre számíthat (de legalábbis jó, ha van egy nagyon jó ügyvédje)
  II.: Nem csak gátlástalanok, de még a saját felelősségüket se képesek korrekten vállalni (pervesztés-költség "továbbadása")
  III. Legtöbb helyen a képviselőtestületé a szó, a polgármester csak egy báb. Itt (Csongrádon) nekem valahogy olyan érzésem van, hogy pont fordított a helyzet.
  IV.: KovácsPistike egyenletét pedig pártfüggetlenül, az alábbiakban tudnám örökérvényűen definiálni:
  Demokrácia: A kormánypárt gátlástalanul herdálja az adófizetők pénzét, az ellenzék meg hőzöng, hogy ők kimaradnak belőle (A többi színpadias megszólalásuk meg körítés a "rizsához")”
 • 14. timoboll2 2009. október 30. 17:33
  „Szerintem tartózkodjunk az olyan egyenletektől, amelyeket KovácsPistike írt, nagyon bonyolultak a szálak, ahhoz hogy mindent átlássunk tökéletesen, gondolok itt különösen az állítólagos Jobbik-maszop összefonódásokra.

  erről a 40 centis kilátóról én is hallottam, mo. mintaképe.”
 • 13. KovácsPistike 2009. október 30. 09:51
  „40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."

  "10 tuskó 3 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik
  Korrupció elleni harcot csak az hirdessen, aki nem korrupt!”
 • 12. keletaru 2009. október 29. 15:43
  „Ja tényleg ha nem tudják üzemeltetni az IH.-t , akkor vajon lesz e felelős ???? A rossz pályázatra,mert így visz nem pedig hoz. Ebben remélem egyet értünk ?! S röhej az is a bérlő követel , attól független mit igért mert hamarább bezár ! Tényleg akkor, hogy is írják bent a szerződéseket , vagy kik ? S kinek az érdekeit képviselik ! ( Nem annak örülök ,hogy nem tudta szegény vállalkozó üzemeltetni az IH.-t . Mert tudta volna az lett volna a jó . De ez üzlet nem pedig jótékonysági bál ) Nehogy a végén még mi fizessünk mert nem jöttbe neki !”
 • 11. timoboll2 2009. október 29. 10:01
  „Az adósságra visszatérve, gondolom senki nem tudja, hogy mennyi ma Mo. adósságállománya, hiszen a globális médiabirodalom erről egyrészt nem szeret beszélni, másrészt ha kérdezik tőle, akkor hazudik akkorát, mint gordon az akkor még létező nap-keltében. A valóság körül-belül mindent összevetve kb 40.000 milliárd forint, igen, ennyi. És még a rablóbankokról, meg a tőkejáradékról ezekről nem is beszéltünk. S ha még hozzávesszük azt is, hogy MO. -on minden egyes forint, amit a gyereknek adunk reggel vagy dobunk éppen a játékgépbe, az mind külföldről behozott deviza forinttá alakítva, ugyanis nálunk 2004-ben feles törvénnyel lemondott az országgy. a pénzkibocsátás felségjogáról. Szóval jól állunk, dübörgünk, benne Csongrád is természetesen. Ténylg Hofinak lesz igaza, nevezetesen a külföldi segítségből nem üzemeket, hanem temetőt kell építeni, hogy haladjunk a jövő útján.”
 • 10. szemlelodo 2009. október 28. 21:15
  „Ez a lovon való forditva ülés tipikus esete.
  Ha a polgármester tanácsadói azt csinálnák ami a nagykönyvben megvan irva,akkor ilyen esetekben tanácsot adnának,nem operativ tevékenységet végeznének, de korukból eredően, tapasztalatok hiányában erre alkalmatlanok. Persze ez a pár hónap már elmehet igy is,csak a város lakossága bánja kárát.”
 • 9. KovácsPistike 2009. október 28. 20:49
  „8. hozzászólás keletaru 2009.10.28. 19:53
  "zárt ülésen tárgyalnak a 2,5 milliárdos beruházásról"
  A szentesi 2,5 milliárd a magyar államadósság több mint egy század százaléka. Hány önkormányzat is van Magyarországon?
  2.5 milliárdot elköltenek kalandparkra és szállodára a a lakosság megkérdezése nélkül?

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  Elvették a 13. havi fizetéseket és a nyugdíjakat, a Zuschlag-félék meg élik világukat.”
 • 8. keletaru 2009. október 28. 19:53
  „" Szentes - Harmadszor is nekifut a kalandparkprojekt előkészítésének a szentesi képviselő-testület: október 30-án újra zárt ülésen tárgyalnak a 2,5 milliárdos beruházásról. Az uszodafejlesztésnél is változtak a tervek." 13-Km odébb ilyen gondok vannak !! Jól látják nem 28milla a tét !!! Üdv Kuci”
 • 7. timoboll2 2009. október 28. 09:35
  „Akkor összegezzünk:
  A gyurcsányizmus, vagyis globális-neoliberális osztálypolitikának egy lényege van. Ezt maga Ferenc úgy jellemezte, hogy az ország olyan, mint egy gazdasági vállalkozás. Mára a saját bőrünkön érezzük, mit is jelent ez: aki a haverok között van, az mindent visz, a többiek a körön kívül hoppon maradnak. Egyszóval ne is várjuk, hogy majd itt az ember lesz a középpontban, éppen ellenkezőleg, az okos és egészséges ember nem jó, hiszen gondolkodik. Szóval hitel felvételét értelmes dolgokra ezen szellemi oppozíciónál fogva ne is várjunk. Munkahelyet kellene létesíteni, de erre a mai gazdaságpolitikai felfogás (az egész világban: gondoljunk arra, hogy a nyugati világban gyakorlatilag nincs termelés, csak szolgáltatás van...) nem alkalmas. Az azért örömre ad okot, hogy vannak még olyanok, akik aggódnak a városért és hajlandóak tenni is érte. Talán a magunkfajtáknak létre kellene hozni egy civil egyesületet, vagy csak úgy önszorgalomból, és amikor összejövünk, valamiféle alternatíván gondolkodni a város jövőjét illetően. Ne feledjük, ehhez a politikához hozzá tartozik az is, hogy mindenki náci-fasiszta-antiszemita-soviniszta aki nem ők. Nem számítanak a hagyományos értékek, a vallás, a család ilyesmi. Egy dolog számít: a pénz. S ha ezt kihúzzuk az egész szemétdombunk alól, összedől az egész. Ők mindent az épített környezet milyenségével mérnek: szabadon választott miniszterelnökünk, GB azt mondta, magyaro. elérte a célját a GDP x-százalékkal nagyobb mint stb...a szokásos duma, minden ami pont nem az emberek életét lemérhetné. Aztán jött Romsics Ignác történész, és szöges ellenkezőjét mondta....engedjék meg, én inkább neki hiszek, ő a valóságról beszélt, dehát kiváló történészként nem is beszélhetett volna másról. A sort még hosszasan folytathatnám: a lényeg, nem várjunk tőlük semmi emberközpontút, semmi építő jellegűt a nemzet számára. HIszen a nemzet avítt fogalom, egyenlő a kirekesztéssel stb...

  s az ég mikor szakad már le?”
 • 6. kicsen 2009. október 27. 22:17
  „kicsen 2009.10.09. 13:02
  Körös-torok mostoha gyerek , akihez tartozna nem szereti de pénzt persze hozzon minimum 28.000000 HUF -ot meg még egy kis aprót 4-5 millát.Természetesen nem fog hozni és elrobog mellettünk minden és mindenki.
  Marad minden a régiben , Csongrádon már nincs ember aki aktív és él. Minden kocsma pang ,Ifi ház sportpálya enyészet.Menekülnek a fiatalok meg aki teheti. Ennyi volt.”
 • 5. keletaru 2009. október 27. 19:09
  „képviselősdi , csakis értünk !! Nekem ez jut eszembe . De legalább "Kacsa-bácsi" 20 év után maradandót alkotott a körösben ! Amire ez a bagázs nem volt képes hosszú évek óta !!!! Legalább majd err... emlékezünk !! Jőőő a választás már kezdünk számítani , igaz a "listásoknak" nem !!! Mint úszodában a nemes fém beléptető , oly biztosnak gondolják jövőjüket .......de tudjuk már le írták . Alszik a széken a kabát , szunnyadozik a szakadás , ma már nem hasad tovább , aludj el szépen .....Remélem ebből is fel ébredünk ... nem lesz almás .Üdv kuci

  Ui.: Az előttem lévőkkel egyetértek (tudom nem számít, mint a jobbikban végzett munkám . mint ki derült az a kép is csak kisember ámítás ) Ilyen gondolkodású emberek nem ülnek a testületben ! Mint látjuk papírról is dadogva olvasnak . Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni !”
 • 4. szemlelodo 2009. október 27. 17:42
  „A meggondolatlan pályázatok ide vezetnek. Az egyszerű embert a szakértők arra intik valamit megvenni csak azért,mert akciós,leárazott és feltételezhetően annyira nem is létfontosságú a háztartásban nem kell megvenni főleg hitelre.
  Nem más a nagyobb háztartás müködési mechanizmusa,filozófiája sem.
  Az látszik,hogy városnak nincs pénze,a hitelállomány tulzott mértékű.
  Ha már minden áron a hitelhez nyúl a város az egyes felesleges EU-s pályázatok helyett inkább az egészségügyre és az oktatásra lehetne gondolkodás nélkül hitelt felvenni, mert a legjobban megtérülő beruházás a TANULT EGÉSZSÉGES EMBER.
  Persze ezzel csak hosszú távon lehet hatékony eredményeket elérni, a politikusoknak meg sürgősen most kell a "népszerűség" és a mindenkori voks.”
 • 3. Balotelli 2009. október 27. 16:54
  „Úgy tudom a mozi rekonstrukciójára is nyert a város 60 milliót. (Igaz talán csomagban a központ felújításával). Nosza, bele kell vágni hisz pályázati pénz, ugyanúgy mint az IH-ra nyert 54 millió. Meg az a plusz 50-60 ami még rá lett költve a mi zsebünkből. Aztán meg jön a csérogás nincs rá igény, nem kell a csongrádi népnek stb.
  Mintha nem a mai világban élne a csonrádi vezetés.Olyanok döntögetnek beruházásokról, fejlesztésekről akik Raisión kívü (persze a város pénzén) még az ég világon sehol nem jártak,hogy esetleg valami ismereteket,tapasztalatot szerezzenek hogyan csinálják más vidéken a városvezetők.”
 • 2. woodu 2009. október 27. 12:38
  „De jó, hogy csak úgy dobálja a pénzt az únió. Inkább a közterekre, parkokra, közjátszóterekre pályázna a város, amit nap-mint nap használunk, szembetünő. Az ifjusági házat vállakozónak kellett volna bérbe adni, de ha az senkinek sem kell, az magáért beszél, erre lehetett számítani, mert el van szegényedve a csongrádi lakosság. Mindenki segélyből, rokkant nyugdijból,nyugdíjból él. Akinek jól megy a szekere, az nem itt fog szórakozni Csongrádon, hanem beül a csodajárgány-terepjárójába, felugrik Pestre, Szegedre, mert ott van is kivel szórakozni, az ottani sznobocskákkal.Lepusztult közjásztóterek, szemetes - ápolatlan parkok látványán inkább ezekre kellene nagy mértékben költeni, nem a sznob csongrádi gyerekeket kiszolgálni az ifjusági házzal.
  Mellesleg ezek a lepusztult, lerongyolódott játszóterek veszélyesek is. És az utcák ujraaszfaltozása sem mellékes, mert nem mindenütt javították ki a csatornázás után az utakat, úgy hagyták gödrösen. Ez sokkal fontosabb, mint a Körös-torok, vagy ifjusági ház, amit alig, és csak szezonálisan vesznek igénybe a lakosok.”
 • 1. timoboll2 2009. október 27. 12:06
  „Senki ne aggódjon: jön a jól bevált posztkommunista módszer: vegyünk fel hitelt, majd azzal eltusolunk mindent...és természetesen a lakosságot minderről nem kérdezzük meg. Nem baj, majd a tisztességes demokratikus bal- és jobboldali ideológiák mentén gondolkodó képviselő-testület eldönti, úgyis ért ott mindenki mindenhez. Vagy majd emelnek esetleg egy kis kommunális adót, vagy nem is! Új megoldás szülessék: vezessünk be IH-és Körös-torok adót! Igen, megcsináljuk! Kíváncsi vagyok, a mi drága Ferenc Jóskánk mivel fog majd kampányolni jövőre! Az ég meg majd leszakad....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés

Losonczi Áron a fényáteresztő beton csongrádi feltalálója csütörtökön új találmányát, a pixelbetont mutatja be. Tovább olvasom