Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Sportszállót álmodtak - Több szervezetnek kell új telephelyet keresni Csongrádon

Csongrád - Teljesen kiüríti, hogy később diák- és sportszállóvá alakíttassa át a Síp utca iskolaépületet a csongrádi önkormányzat. A háttérben a fürdőfejlesztés áll, amelyre biztatást kapott a városvezetés.
Utoljára 2007 tavaszán folyt oktatás Csongrádon, a Síp utcai iskolában: az intézményt abban az évben bezárták, majd néhány szervezet foglalta el a diákok és a pedagógusok helyét. A nemrég elfogadott 2011-es költségvetési koncepció szerint az önkormányzat teljesen kiürítené az épületet, hogy turisztikai célokra hasznosíthassa. Az elképzelések szerint az itt székelő nevelési tanácsadó, az iskolák igazgatósága, a fúvószenekar, a Múzsa Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, az Adj Esélyt Alapítvány és a Csipi ifjúsági iroda más-más épületbe, így a Szentháromság téren megüresedő volt rendelőbe, az ifjúsági házba, a művelődési központba, a moziba vagy két Fő utcai ingatlanba költözne át.

A Síp utcai iskolát 2007-ben zárták be – diák- vagy sportszálló lehet belőle. Archív fotó: Tésik Attila
A Síp utcai iskolát 2007-ben zárták be – diák- vagy sportszálló lehet belőle.
Archív fotó: Tésik Attila

– Nagyon magasak a fenntartási költségek, ezért olyan helyiségekbe költöztetnénk át a szervezeteket, ahol gazdaságosabban működhetnek, és az önkormányzat terhei is csökkenek. A megüresedett épületet átalakítanánk, hogy diák- vagy sportszállóként kapcsolódhasson a fürdőfejlesztéshez – nyilatkozta lapunknak Kőrösi Tibor. A polgármester szerint a város szégyenfoltja jelenleg a fürdő, ezért mielőbb lépni kell, hiszen gyógyászati és sportcentrummá is válhatna a létesítmény, ha fejlesztenék. Hozzátette, biztatást is kaptak arra, hogy ebbe az irányba mozduljanak el.

Az elfogadott 2011-es koncepció három kiemelt fejlesztési célkitűzése közül az egyik – a legnagyobb – fürdő modernizálása. Az elképzelések szerint több medence szolgálná ki az igényeket, amelyek közül a legfontosabb, hogy a kistérségben élők rendezett körülmények között sportolhassanak és gyógyulhassanak. A polgármester megjegyezte: olyan konstrukcióban gondolkoznak, amivel hosszú távon fenn is tudják tartani az új fürdőt. Ez a munkahelyek megőrzését is szolgálná a helyi vendéglátásban.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. hajdan61 2011. február 15. 15:17
  „Minek? Itt van egy szép Erzsébet hotel.”
 • 79. csucsu2 2011. január 05. 08:25
  „78. Hank "A kérdés, hogy ki fog majd ide járni, lesz-e igazi kereslet rá."
  Szerintem keresletet több dolog határozza meg. Most jelenleg két fő jellemzőt tudok említeni:
  1. van-e rá pénze a közönségnek
  2. van-e rá valós érdeklődése, olyan szempontból, hogy nyugodtan tudja élvezni az előadást, mert az élethelyzete megengedi ezt.
  Különben marad a kocsma és a kannás bor. "Neked sincs munkád, nekem se gyere igyunk egyet és sírjunk együtt."

  De valóban, ha már felújították a mozit, akkor esetleg egy ilyen kis városban (?) és ilyen szabadon elérhető home médiakiszolgálás mellett egy multifunkciós előadó terem lehetne, néha film, néha koncert, és előadás. Akár a fúvószenekarnak, a néptáncegyüttesnek és zeneiskolás gyerekeknek.”
 • 78. hank 2011. január 04. 23:14
  „"Mozi Ha már rá lett dobva az a .....sok pénz, legalább lenne jó valamire! (moziként nem hiszem, hogy különösebben prosperáló lenne, kocsmaként meg kár lenne érte)" ---> szerencsére a sokat kritizált kocsma jellege az változik. Szerintem jó koncertek vannak bent és van rá kereslet.
  A mozi nézőtere és a beázás csak egy dolog. A fűtés talán még jó is. Azonban mozigép jelenleg - úgy tudom - nincs. A régi múzeumi darab volt, az új ára meg nagyon magas lenne. Alternatívák mindig vannak, döntés meg csak lesz...

  Szerintem a nézőteret és a filmkínálatot valamint az otthoni filmeket tekintve itt egy 3D mozi lehetne nyerő, de csak ideig-óráig, hiszen most már lassan minden sarkon lehet kapni 3D TV-t, 3D digitális fényképezőt, 3D videokamerát.
  Tehát ez nagyon meg sem térülne.

  Lassan a mozi kezd kimenni a divatból (a kisebb városokban)

  Ha szinháznak lenne használva, az nem is olyan rossz, de a szinpaod talán ki kellene picit bővíteni (hely van hozzá mondjuk).

  A kérdés, hogy ki fog majd ide járni, lesz-e igazi kereslet rá.”
 • 77. hank 2011. január 04. 23:05
  „..mármint nem akarok senkit sem megsérteni, csak a hozzászólások alapján gondoltam, hogy Norbi56 aki közelebb van a tűzhoz, mint mi. :-)
  Ettől bárkinek lehet jó ötlete és 2-3 vicces felvetésből is lehet egy komoly ötlet, ami akár nyerő is lehet.”
 • 76. hank 2011. január 04. 23:03
  „"+ Szerintem ami előre vihet: ötletek, ötletek....+ötletek (persze nem kell mindegyiket megvalósítani)!" ---> nem tudom, hogy a döntéshozók olvassák-e ezt a fórumot? Vagy valaki aki továbbadja a döntéshozók felé.

  Egyébként ötletelhetünk, ha senkit sem érdekel.

  (Bocs, csak Norbi56-ról gondolom, hogy valamiféle nagyobb rálátása van a város ügyeire, hiszen ahogy írta, javaslatival bizottságokat támogatott ill. segítette a véleményével a munkát).

  Hank”
 • 75. Medvealfi 2011. január 04. 20:44
  „Üdv.
  Köszönöm az építő gondolatokat, és hiszem, hogy nem hiába tesszük az ábrándozást!

  --- nem az a kérdés, hogy hová költsük el a jelentős "talpra állás költségvetésében" rejlő "forrásokat"
  így igaz! ebből indult az ötletelés: ne gyökerestől forgassunk ki mindent a helyéről és alkossuk meg új helyen a gyönge másolatát, hanem inkább azt próbáljuk hasznosítani, amire már ráköltöttek sok-sok milliót.
  vagy másképpen megvilágítva: ne új kutat ássunk amibe lehet pénzt dobálni a bizonytalan vízhozam reményében (pl. vízi-sport-szálló), hanem 1-1 keveset dobjunk a meglévőkbe, amitől emelkedik a vízszintjük, azzal együtt, hogy a "kilakoltatottak sem érdemlik az utcán sátrazást".

  ---Mozi:
  Ha már rá lett dobva az a .....sok pénz, legalább lenne jó valamire! (moziként nem hiszem, hogy különösebben prosperáló lenne, kocsmaként meg kár lenne érte)

  -nézőtér:
  --- a lépcsőzetes elrendezésére gondoltam előnyként, szembeállítva a Magyar Király "nézzük egymás tarkóját" kiépítésével.
  --- minőségét tekintve szerintem lehet olyan mint egy sportcsarnok nézőtere, (beázós) tetőszigetelése,
  vagy másik oldalról: ha színháznak, koncertteremnek nem alkalmasak a nézőtér és a tetőszigetelés, valószínű mozinak sem jó. Ugyanez a véleményem a klimatizálásról is (amelynél tényleg felmerülhet elektromos hálózat kapacitása).
  --- fény: a ki- és bevonuló fényt és az esetleges sötétítést (mint nagy színházaknál) korrektnek gondolom, sőt előnyös (ne egymást nézze a közönség), a színpadi résznél felmerülhetnek plusz igények, viszont az egészet nézve nem hiszem, hogy jelentős költség, áramellátását ellenreteszelve a filmvetítővel (vagy egyik megy, vagy a másik) még lehet, hogy a kapacitás problematikája sem lenne kérdés.

  + Szerintem ami előre vihet: ötletek, ötletek....+ötletek (persze nem kell mindegyiket megvalósítani)!

  Üdv.: M.A.”
 • 74. csucsu2 2011. január 04. 20:17
  „Jaj egy kicsit lemaradtam. Teljesen beleszoktam a város töltelékhíreibe, és nem olvastam, pedig ha időben veszem a lapot és is beszálltam volna.
  Átolvastam az egészet és egész szép kis olvasmány lett, még hasznos is. Remélem tényleg olvassák ezt a városvezetők, és nem előző ciklusbeli képviselőtársnőjük szavai alapján döntik, miszerint névtelenségbe burkolózott emberek mocskolódnak itt.
  Érdemes megfontolni az itt leír egyszerű és közgazdasági tudással is alátámasztott mondatokat is.
  Mint műszaki ember, gyorsan modellt alkottam a leírtakból és, mint ilyen modellnél illik egyszerűsítettem és Lapszemlét kihagyva egész normális - bár Ő a mozgatórugó :). Amúgy sem érdemeljük meg Őt, kár belénk az okossága, de megvallom az egyik hozzászólása ilyen a másik olyan. És van köztük 60-as 70-es retorika is szépen.
  Na mindegy, mint "újszülött", akinek minden vicc új.: Szerintem - saját önző szempont, tudom - kell egy sportuszoda! A fiataloknak a jövőnknek is. Nem fog hasznot hozni! Legalább is nem közvetlenül, ahogy Norbi által említett könyvtár sem, de kell. Kell a zenekar is és kell nekik hely is.
  Amikor ez a cikk született éppen a szomszédos külhoni országban voltam. Egy diákszállón voltam elkvártélyozva. Két ágyas szoba, saját zuhanyzóval vécével. Hogy fognak ilyet csinálni egy beton iskolaépületből. Mert ugye nem gondolják, hogy manapság egy sportszálló két nagy hodály udvari budival, tisztálkodni meg szemben van az uszoda. Persze fejlődni kell, és ha lehet mindenbe bele fognak szólni. De érdemi tettet még nem láttam, és kérdem megint ismételten meddig és kire kell várnom, kinek adjak még elég időt, hogy megmutassa. Csókolom ha már nekem nem is, de a gyerekeimnek élni kellene valahol.”
 • 73. deszka 2011. január 04. 19:36
  „Az élet megy tovább,ha álmodozunk, ha nem.Az adósságot vissza kell fizetni, ha tetszik,ha nem.Nagy kérdés most az,hogy lehetne elérni az adósság szinten tartását.Ehhez kellene nekünk javaslatainkkal jó irányba befolyásolni a döntéshozókat.”
 • 72. bambuska 2011. január 04. 15:20
  „Kedveskéim!
  Ha jól értem nem az a kérdés, hogy hová költsük el a jelentős "talpra állás költségvetésében" rejlő "forrásokat"(lapszemle) ,hanem ha jól olvastam a(Norbi56 által ) a feltett költségvetési rendeletből, miből fizessük ki azt az 1milliárd 850 milliónyi adósságunkat. Vagyis a további álmodozásból felébredve azt mondaná meg valaki, hogy annak hol van a forrása és ha a jövő évben még növekedik 250 millióval (koncepció) akkor mi lesz a várossal. Valamelyik másik cikkhez -azt hiszem - szintén Ő írta , lehet, hogy önkormányzati csődgondnok? Tehát csak álmodozzatok Kedveskéim a mozi hasznosításáról !”
 • 71. deszka 2011. január 04. 12:50
  „A moziból sokkal többet ki lehetne hozni.Ehhez mindenképpen szakértőt kellene igénybe venni ,és hosszútávú megoldással rentábilissá lehetne tenni a működtetését.”
 • 70. hank 2011. január 04. 01:37
  „"Nem lehetne pl. a nagyon szuper mozi (volt filmszínház) színpadát alkalmassá tenni Fúvószenekari fellépésre, színházi előadásra?? A nézőtér adott, az "audiovizuális" technika alkalmas lehet..." ---> Nézőtér még a felújítás előtti (állítólag), mert az nem lett felújítva (beleértve a tető szigetelését).
  Szerintem egy picit sötét és nincs megfelelő fénytechnika felszerelve, hiszen nem fellépésekre készükt hanem filmvetítésekre. Fényt vinni kellene, a kérdés, hogy pl. az elektromos hálózat bírja-e.
  Mellesleg a felújított részben nincs semmiféle légkondicionáló (pl. elszívó/befúvó) berendezés.”
 • 69. deszka 2011. január 03. 20:43
  „Elgondoztató ötlet az iskola gyógyászati célú átalakítása.Nagy valószínűséggel töredékébe kerülne mint ha sportszállót csinálnának belőle.Arról nem beszélve hogy az elöregedő városunknak nagy szüksége lenne rá és egyúttal üzleti célra is használható. Gazdaságos üzemeltetése garantálható lenne.”
 • 68. Medvealfi 2011. január 03. 19:20
  „Üdvözlök Mindenkit!
  Boldog Új Évet Kívánok!

  Ezidáig csupán olvasgattam a hozzászólásokat, viszont a megválaszolás igénye nélkül felmerült bennem néhány kérdés, - természetesen az új (és esetlegesen a jobbítás szándékával is születő) ötlet sem minden szempontból jó biztosan - amelyeket vitára ajánlok.

  - Alapkérdés, ugye az uszoda + sportszálló
  Az uszodán nyilván lehetne jobbítani, az esetlegesen növekvő igények fényében(??) "téli üzemmódban" és Kőrös-torok "mentes" nyarakon, viszont szerintem a turisták özönléséhez nagy és költséges villantás kellene.
  A "vízisportszállóban" lehetne fantázia esetleg, bár nem hiszem, hogy megérdemelne egy horribilis beruházást azaz évi néhány alkalom, tetézve az egész éves FENNTARTÁSsal.
  3 percre van egy Tisza Hotel, persze ha étkezési lehetőség is kell 10 percre egy Erzsébet Szálloda (így hívják) arányaiban szerintem kisebb ráfordítással működővé tehető, mint egy iskola. Sőt lehet, hogy a toldozás-foltozás árából a Dózsa György tér Erzsébet u. sarki (uszodából átjárható) placcra akár futná egy új épület is, kertvendéglővel együtt, vagy önállóan is akár.
  Az egyéb "szárazföldi" sportpályához köthető igényeket pedig az IH-zal tudom csupán megoldhatónak összekötni, nem csupán a földrajzi okok miatt.
  Amennyiben a koncepció a gyógyturizmus felé módosulna, abban esetben felhasználhatóbbnak tűnik az iskola építményrendszere egy "rendelőintésetsor" (reumatológia ... és hasonlók) és pl. gyógytornász és egyéb rehabilitációs tevékenységek gyűjtőintézményének kialakítására.
  Természetesen a tulajdonviszonyokat nem ismerem, ami boríthatja az egészet, ha nincs megegyezés.

  -Érintőlegesen megemlítésre került néhány kulturális kérdés amelyek talán vonzanak hasonlóan nagy tömeget mint a sport, nem is feltétlenül nagyobb költség ellenében.
  Biztosan a Sághy sportcsarnoka a legalkalmasabb hely a "kilakoltatásra váró" Fúvószenekarok koncerttermének?? Nem csupán a szemet és a fület bántják a negatívumok, amellett, hogy a "szakmaiságuk" megkérdőjelezhetetlen színvonalú. Mondjuk a Magyar Király is inkább táncterem mint színház vagy koncertterem. (Nem saját ötlet, de:) Nem lehetne pl. a nagyon szuper mozi (volt filmszínház) színpadát alkalmassá tenni Fúvószenekari fellépésre, színházi előadásra?? A nézőtér adott, az "audiovizuális" technika alkalmas lehet...

  A személyi és szentimentális kérdésekről nem is szeretnék véleményt alkotni!
  Ezzel együtt üdvözlettel: inkognitóban: Medve Alfonz”
 • 67. Balotelli 2011. január 03. 18:46
  „Boldog Új Évet minden kedves fórumozónak, párthovatartozástól függetlenül!
  Már kezdtem megijedni,hogy az új médiatörvény a mi kis fórumunkat is megszüntette!Látom már működik és tovább eszelhetünk a városért, pár soros kritikáinkkal, ötleteinkel.”
 • 66. keletaru 2011. január 03. 12:56
  „kékfrankos:-) Na... na.... nem is az én helyes írásomtól ment tönkre a település. Viszont jóóóó elterelésnek a fórumon . Hisz a mai napig " e " (bagázs) szellemi vezetők nem veszik a kritikát, értünk csak is miattunk ! Kíváncsi lennék a saját vállalkozásukat így vezetnék miből élnének ??!!! Állítólag azzzzzzzt valahogy máááááásképppppeeeeeennnn csinálják, valami kis támogatás hátulról be esik ??? . De lehet jó pénzért füvet kaszálnak , amit mi nem tudunk .....??? Lényeg elszámoltatás bedugult még ilyen kis településen is , meg állt a lendület ..... Így van ahol saját maguk szavazzák meg jövedelmüket. Mert én ha elmennék dolgozni csak nem mondhatom meg a kenyéradó gazdámnak nekem innentől ennyi jár, s ha elmék mindegy hogy dolgozom ,még jutalom is jááááár . Mellesleg érdekes a saját pénzemből működtettet vállalkozásba használt gépkocsiról menet levelet kell vezetnem, amivel el kell számolnom , aki meg közpénzből csinálja annak meg nincs rá ideje, s elszámoltatási kötelezettsége !!!! A mi adó forintjaink így úsznak el , ez nem zavar csak a helyes írásom ????? Üdv Kuci”
 • 65. Norbi56 2010. december 31. 18:55
  „báránykám! ebben lapszemle az illetékes, de addig is míg megválaszolja a kérdést B.U.É.K minden tisztelt olvasónak és írónak!”
 • 64. báránykám 2010. december 31. 16:50
  „Kedveskéim!
  Csak arra lennék kíváncsi, hogy kik a tanácsadói a Polgármester Úrnak. Tudja valaki?”
 • 63. lapszemle 2010. december 31. 16:03
  „Kedves Juccus B.U.É.K. .,de nagyon ibolya illatot érzek.
  A Kacsabá toroki dolgai meg jó téliesitve vannak.”
 • 62. Juccus 2010. december 31. 11:23
  „lapszemle, ejnye-ejnye, milyen hozzáállás ez "aki nem velünk van az ellenünk"? A lokálpatriotizmusról az "új" városvezetés pedig jobban teszi, ha inkább mélyen (nagyon mélyen) hallgat. 1000x nagyobb lokálpatrióták fórumoznak itt, mint az "új" vezetés 99%-a, és az újonnan kinevezett "szakemberek" bármelyike.”
 • 61. Kamcsatka 2010. december 31. 10:16
  „Tudtommal, nem az egész fürdőértékesítéséről lehet szó,hanem annak csak egy részéről, ami a Kertvendéglőt foglalja magába egy jelentős területtel.Ha minden igaz akkor Kacsabá. a befektető aki a Körös-torokban is jelentős beruházásokat csinált(strandfocipálya, tengópálya, játszótér,beléptetőrendszer)”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonul a közélettől Felgyő lemondott polgármestere, Ábel István

Felgyő - Mint már megírtuk, december 17-én lemondott Felgyő polgármestere, Ábel István. A közélettől… Tovább olvasom