Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szó nélkül lelépett Csongrádról az Energum Kft.

Csongrád - Csak néhány üres üzemcsarnok és egy biztonsági őr maradt a csongrádi Energum Kft.-nél, amelynek telephelyengedélyét is elvitték a polgármesteri hivatalból. A beharangozott létszámbővítés helyett a cég összes dolgozójának felmondtak, a gépsorokat eddig ismeretlen helyre vitték.
A tavaly novemberben még 22 főt foglalkoztató Energum Kft. csongrádi telephelye mára teljesen kiürült, a munkásokat elbocsátották. Csak egy biztonsági őr maradt hírmondónak, aki azt is meg akarta tiltani lapunknak, hogy közterületről fényképet készítsünk az üzem bejáratáról. Miután ezt nem tudta, felírta gépkocsink rendszámát, mondván, neki ezt jelentenie kell munkaadóinak. A gumiabroncs-feldolgozással foglalkozó társaság – amely 2005-ben került a CBp Carbon Hungary tulajdonába – kilenc hónapja még azt hangoztatta, hogy megtriplázza kapacitását, a dolgozói létszámot pedig 30 fővel bővíti. A nagyívű tervekből nem lett semmi, az üzem berendezéseit néhány hete eddig ismeretlen helyre szállították. A költöztetés okairól akkor is, és most is meg kívántuk kérdezni a cég képviselőit, de Csongrádon sem, és a CBp Carbon Hungary fővárosi központjában sem vették föl a telefont.

Pénzügyi manőverek lehettek a háttérben – tudtuk meg az Energum Kft. két korábbi dolgozójától, aki neve elhallgatását kérte. Egyikőjük azt mesélte, hogy amikor a CBp Carbon Hungary felvásárolta a céget, bár fejlesztést ígértek, igazából jelentősen módosították az eredeti, környezetvédelmi engedéllyel rendelkező eljárást, és ahhoz képest, hogy – mint arról lapunknak is nyilatkoztak ősszel – hatmillió eurós beruházásról volt szó, jórészt használt berendezéseket telepítettek Csongrádra. Forrásunk szerint nem igazán működött az új rendszer.

A csongrádi Energum Kft.-nél csak a cégtábla, néhány üres üzemcsarnok és egy biztonsági őr maradt. A szerző felvétele
A csongrádi Energum Kft.-nél csak a cégtábla, néhány üres üzemcsarnok és
egy biztonsági őr maradt. A szerző felvétele

Mindketten elmondták, hogy éveken keresztül egy korábbi szocialista politikus fia vitte a cég gazdasági ügyeit, ő azonban idén júniusban távozott a cégtől. A helyére kinevezett cégvezető június végén két hét szabadságra küldte a megmaradt dolgozói állományt. Úgy tudjuk, már januárban megkezdődtek az elbocsátások a társaságnál, nyárra csupán 3-4 ember maradt állásban az Energumnál. A technológia elköltöztetésének okairól mindketten azt hallották, a tulajdonos CBp Carbon Hungary elégedetlen volt a helyi vezetéssel, ugyanis felmerült, hogy ipari titkok szivárogtak ki Csongrádról. Azzal kapcsolatban, hogy hová kerültek az üzem berendezései, nem sikerült egyértelmű információhoz jutnunk. Egyikőjük szerint a szállítmányt Ciprusra vitték, a másik úgy tudja, Szlovákia volt a végállomás.

Bedő sem tudja az okokat

Személyesen jöttek be a polgármesteri hivatalba, hogy elvigyék a telephelyengedélyt – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A csongrádi polgármestert is meglepte, hogy mindenfajta indoklás nélkül felszámolta üzemét az Energum Kft., hiszen korábban épp ők sürgették a helyi engedélyeztetési és településrendezési eljárások felgyorsítását. A városvezető elmondta, egyszer vagy kétszer járt az Energumnál, és tárgyalt is azzal az emberrel, akiről csak később tudta meg, hogy parlamenti frakciótársának egyik fia.

Olvasóink írták

 • 5. Kuci 2008. augusztus 11. 07:18
  „Ja ilyenkor holvannak azok az emberek akik azt hangoztaták EL LEHET menni . Mert ugye a hiányzó adó forintokat ŐK nem potólják . S mint látszik felelőséget sem válalnak csak hm-g nek . A jó képességüek . Jól megcsinálták !!!!!!De persze mi vagyunk a hibásak amúgy mert megbíztunk bennük/-be !!”
 • 4. SDI 2008. augusztus 08. 09:17
  „Ennyire futja a vársovezetésnek... Innen csak elmenni lehet...

  Drága tamás, gondolod, hogy ezt elhiszem? :
  "tárgyalt is azzal az emberrel, akiről csak később tudta meg, hogy parlamenti frakciótársának egyik fia"”
 • 3. Lusta 2008. augusztus 07. 12:13
  „Nekem aztán oly´ mindegy.

  De azért az mégis dühít, hogy azoknak az embereknek az életét tette tönkre, akik a közeli munkahelyüket hagyták ott a jobb kereset reményében.

  Na ez a kibaszás! ... :@ ...”
 • 2. cicafarok 2008. augusztus 06. 20:13
  „Honnét tudja a sajtó,hogy üres a telep??? Meg mi az, hogy csak egy biztonsági őr van??? A nevüket elhalgató 2 személy bíztos igazat állit??Vagy csak rontani akarnak a KFT.hírnevén??Nem ők voltak véletlenül akik ellopták a technológiát??”
 • 1. cicvarek 2008. augusztus 06. 16:51
  „A kutya megharapta a postást.
  Mi ebben a hír,az érdekesség? Hagyott hátra tartozást? Nem fizette ki a dolgozókat, a számláit, lecsukták az ügyvezetést,a tulajdonost, becsapta a partnereit? Megtudtuk, miért zárták/zárják be a telephelyet,ha egyáltalán bezárják.
  Egy magán vállalkozás hozott egy gazdasági döntést, /amit igaz, nem egyeztetett a sajtóval, sem BD-vel/ oszt jónapot. Ennyire uborkaszezon van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek lepték el a csongrádi Tisza-gát környékét

Csongrád - Minden eddigi csongrádi dzsemborit felülmúlt az idei Körös-toroki napok, ahol esténként több ezer ember szórakozott. Vasárnap tűzijátékkal és féktelen tánccal ért véget a négynapos buli. Tovább olvasom