Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Tóni bácsi százmilliárdjai

Felgyő - Kötegekben állnak a bankjegyek a felgyői Huszka Antal lakásában. A nyugdíjas multimilliárdos – pengőben.
Mária Terézia egy-egy ezüsttallérját és I. Ferenc számtalan rézpénzét őrzi gyűjteményében a felgyői Huszka Antal (73), akit azonban az aprónál jobban érdekelnek a papírpénzek. Gyűjteménye java része is ezekből áll. A legrégebbiek a Kossuth-bankók, míg a legújabbak a papír kétszázasok. Ezekből csak elvétve van a birtokában, ám százpengős bankóból kötegnyit őriz.

– Az 1960-as évek vége felé a szentesi Kontaktánál dolgoztam, ahol az egyik ipari tanuló lány hozott nekem először régi pénzeket. Annyira megtetszettek, hogy nekiálltam gyűjteni – mondta. Viszonylag könnyű dolga volt, mert ipari tanulói, ismerősei és barátai is meg-megajándékozták bankjegyekkel és érmékkel. Ócskapiacokon és zsibvásárokon nem is böngészgetett utánuk.

Koronában tehetős, pengőben kifejezetten gazdag. A szerző felvétele
Koronában tehetős, pengőben kifejezetten gazdag.
A szerző felvétele

– Az egyik karácsonyra megkaptam a vejemtől A magyar papírpénzek 1848–1992 című könyvet. Ez alapján kezdtem módszeresen gyűjteni és rendszerezni a bankókat, amelyeknek magam készítettem tárolóalbumot, egy házi fóliahegesztő géppel.

Tóni bácsi nemcsak azt írta fel gondosan az album lapjaira, hogy melyik bankjegy mettől meddig volt forgalomban, de azt is tudja, hogy csak azokat érdemes megtartani, amelyeket még sosem hajtottak össze. Különlegességei közt említette és mutatta az 50 filléres bankjegyet vagy az 1912-ben kiadott 1000 koronást, egyik kedvencét. Meg a Tanácsköztársaság bankóit. És olyan koronája is van, amelyre vörössel pecsételték rá, hogy Magyarország, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásakor a két ország elosztotta a jegybankokban őrzött készpénzt.

– Nagyon gazdag lennék, ha pengővel lehetne ma is fizetni. Ez a forint 1946. augusztus 1-jei bevezetésekor annyira értéktelenné vált, hogy az emberek egyszerűen eldobálták az utcán. Bár milliárd és billiárd pengőben beszéltek és számoltak, a kiadott címletekből nincs meg mindegyik – tette hozzá. Tóni bácsi kollekcióját még sehol sem állították ki, ám albumait időnként kölcsönkéri a helyi iskola, hogy bemutassák a gyerekeknek.

Olvasóink írták

 • 8. Gábriel36 2010. december 02. 21:35
  „Gratulálunk Tóni Bácsi a szép gyűjteményéhez, csak vigyázzon, az Önkormányzat nehogy megadóztassa! Ha így lenne, akkor talán ajánlja fel jelentős részét, hátha kihúzza az Ábel-kormányt a bajból!”
 • 7. epityu 2010. december 01. 04:31
  „Én is gyűjtöm a papírpénzt, azaz gyűjtenem. De sajnos mire le tudnám fóliázni, mindig elfogy.”
 • 6. info 2010. november 30. 14:43
  „2. hozzászólás antikos 2010.11.30. 12:37
  Na ennyi a te magyarázatod!, mit nem lehet ezen érteni?- akkor nézegesd a vaterát”
 • 5. tromi 2010. november 30. 13:29
  „Én is ilyen hobbival bírok, és nagyon vigyázzon Tóni bácsi, mert sajnos az újság nem írja az értékét, de a mai betörőket ez cseppet sem érdekli, csak annyi hogy idősek és pénz...egy járőr kocsikázzon arra néha.

  Nálunk a szomszédba fényes nappal mentek be, a néni aludt és arra ijedt fel, hogy 3 nő kutakodik a lakásban. Kiállt kiabált, a segítségére siettünk, és így nem lett nagy baj, de sokkal nagyobb is lehetett volna...”
 • 4. Joda 2010. november 30. 13:24
  „Veled vagyunk Tóni bátyám! :D”
 • 3. Egyolvasó 2010. november 30. 12:45
  „2. antikos 2010.11.30. 12:37

  Én mindig szívesebben olvasom az az ilyen cikkeket, mint az olyanokat pl.: ebben a balesetben X személy halt meg, ezt az illetőt x ft-ért öltek meg,stb stb”
 • 2. antikos 2010. november 30. 12:37
  „Ezt a cikket nem értem... Ilyen gyűjtő százszámra van Szegeden. A vaterán meg ezer számra.”
 • 1. KamuNeni 2010. november 30. 08:08
  „Hajrá Tóni Bá”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a csongrádi garázdákat

A fiatalok a nyomozóknak azt mondták, hogy ittasan követték el a bűncselekményt. Tovább olvasom