Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Vállalati felsővezetőket faggattak a csongrádi diákok

Csongrád - Nincs mitől tartaniuk a hölgyeknek, belőlük is lehetnek felsővezetők – hangzott el egy rendhagyó közgazdaságórán a csongrádi gimnáziumban, ahol a diákok faggathatták hazai nagyvállalatok irányítóit a mai gazdasági helyzetről, pályaválasztásról és a karrierlehetőségekről.
„Sokáig nyugodtak voltunk, de most sem vagyunk idegesek" – ennél frappánsabban nehezen lehetett volna megválaszolni azt a kérdést, hogy miként látják a hazai gazdaság helyzetét a Magyarországon működő multik. Mayer Zsolt, a Bokroson állateledelgyárat működtető Mars külkapcsolatokért felelős igazgatója fogalmazott így azon a csongrádi gimnáziumban rendezett, különleges közgazdaságórán, ahol diákok faggathattak vállalati felsővezetőket. A cél az volt, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek a modern üzleti életbe. Varga István, a Shell Hungary igazgatósági elnöke arról beszélt, hogy a mostani körülmények sem szegik kedvüket a beruházások terén, de ezek célja a hatékonyság, nem pedig az álláshelyek számának növelése lesz.

Pusztai Zsoltot, Varga Istvánt és Mayer Zsoltot a nők üzleti szerepvállalásáról is kérdezték a gimnazisták. Fotó: Bíró Dániel
Pusztai Zsoltot, Varga Istvánt és Mayer Zsoltot a nők üzleti szerepvállalásáról
is kérdezték a gimnazisták. Fotó: Bíró Dániel

A helyzetelemzést követően azután érdeklődtek a tanulók, magasabb beosztásban miként, egyáltalán boldogulhatnak-e a nők. A válasz egyértelmű volt: nincs mitől tartaniuk a hölgyeknek, belőlük is lehetnek felsővezetők. A Mars magyar cégének vezetésében például többségben vannak a gyengébb nem képviselői, és ezt szorgalmuknak, kitartásuknak köszönhetik. Akik viszont ilyen pozíciókra vágynak, azoknál a magánélet sokkal nagyobb kihívást jelent, hiszen olyan társadalmi közgondolkodással kell megbirkózni, melynek egyelőre nem része, hogy az apák maradjanak otthon a pici gyermekkel.

Bár a padból most biztosan nem úgy tűnik, de egy fiatal ma a vártnál sokkal hamarabb szembesül azzal a dilemmával, hogy karrier vagy család – mondta Pusztai Zsolt, aki a vállalkozói szférát képviselte az előadáson. Ezért is fontos tudni, milyen értékeket hordoz a leendő munkaadó. Ha találkoznak az igények és az elvárások, tartóssá válhat a munkahely, mint ahogy az előadók esetében is történt, akik több mint másfél évtizede ugyanannál a cégnél dolgoznak. „Inkább válasszatok ti munkahelyet, mint fordítva" – szólt a jó tanács, amihez csak annyit tettek hozzá, hogy az idegennyelv-tudás még ma is utolérhetetlen helyzeti előny a pályakezdőknél.

Olvasóink írták

  • 1. keletaru 2008. november 18. 15:11
    „Ez is csak egy kép mutatás ! Mint az egész FALU ! Most sem az illetékeseket kérdezték ! Ebben az országbam sajnos minden a korrupcióról szól . Milyen piac gazdaságról beszélünk mikor azt nézik a beszerzők ( tisztelet a kivételnek ) milyen háttér kondiciókat kapnak . TELJESSEN MINDEGY MILYEN NEMŰ , az ILLETŐ ! Felső vezetőink sikeressen gyarmattá tették ezt az Országot FELELŐSÉGRE VONÁS nélkül !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott ásatás Felgyőnél

Felgyő - Vita támadt a beruházó önkormányzatok és a régészek között a felgyői kerékpárút építése miatt. A község polgármestere szerint ott is ásnak a leletmentők, ahol nem kellene. Tovább olvasom