Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Vitázó állatvédőknek nem jár adománytáp

Csongrád - Döntött a Masterfoods: nem támogatja több táppal a csongrádi állatvédő egyesületet a vita miatt, amelyet egy távozó tag és az elnök folytat. A felek kétféleképp ítélik meg azt, hogy a közös tanya alkalmas-e állatmenhelynek.
Döntött a Masterfoods: nem támogatja több táppal a csongrádi állatvédő egyesületet a vita miatt, amelyet egy távozó tag és az elnök folytat. A felek kétféleképp ítélik meg azt, hogy a közös tanya alkalmas-e állatmenhelynek. Ám emiatt nem maradhatnak éhen az állatok: az elnök és a benn maradt tagok most saját pénzből etetik a húsz kutyát.

Ma tartja közgyűlését a csongrádi Fauna Állatvédő és Állatmentő Egyesület. A mintegy száz tagot számláló szervezet tagjai tárgyalni fognak a közelmúlt eseményeiről, így a már kilépett Gyurkó Julianna és az egyesület között folyó vita következményeiről. A távozó állatvédő lapunknak nemrég azt nyilatkozta, hogy az egyesület tanyája nem menhely, engedély nélkül működik, nem megfelelőek a körülmények, hosszú távon nem tudják itt biztosítani a megfelelő állat-egészségügyi körülményeket.

– Valótlanságokat állít Julianna, ezt iratokkal tudom bizonyítani: a földhivatal nem utasította el a menhelykérelmet, mivel oda nem is adtunk be ilyen folyamodványt – mondta lapunknak Lengyel Katalin elnök. – A tanya körüli legelőt tényleg szerettük volna átminősíttetni tanyatelekké, ezt a kérelmünket utasították el, de ez csak azt jelenti, hogy nem építkezhetünk. Ezen a legelőn mi kifutónak lekeríthetünk területet. Ideiglenes menhely létesítésére tényleg kértünk engedélyt másutt, de ezt nem utasították el. Nem működik tehát szabálytalanul a tanyánk, hiszen azt nem tiltja törvény, hogy mi ott kutyákat tartsunk, és vigyázunk rájuk, kapnak eleget enni. Most saját pénzünkből vesszük a tápot.

A viszály miatt ugyanis több támogató – így a Masterfoods is – úgy döntött, nem segít többé. Az elnök azt mondja, Gyurkó Julianna nyilatkozata, és az, hogy több fórumon is följelentette az egyesületet, anyagi és erkölcsi kárt okozott nekik, és több tag azt tervezi, hogy pert indít az ügyben. Az különben sem megengedhető, hogy egy ilyen emberi vita következményeit az állatok szenvedjék meg. A háttérben ott van az is, hogy míg Gyurkó Julianna csongrádi, és jól ismer mindenkit, az elnök itt „bevándorló". A legfontosabb Lengyel Katalin szerint mégis az, hogy azt a feladatot, amire létrejött az egyesület, minél magasabb színvonalon tudják ellátni. Csak hagyják őket dolgozni.

Az egyesület a tanyát kétmillió forintért vette, ebből egymilliót már kifizetett, a hátralévő összeget október végéig adja át. Az állatokat már ott tartják. Építési engedély híján nem fognak hozzá a kennelek elkészítéséhez, de apránként el fognak intézni mindent. Az egyesület tagjai közül öten hatan járnak rendszeresen etetni a jelenleg húsz kutyát. Ennél sokkal többen várhatóan nem is lesznek, mivel a tagok zömmel állateledelboltban dolgoznak – az elnök is –, így napi kapcsolatban állnak az állatszerető emberekkel, és volt olyan nap, hogy hét kutyájuk talált új gazdára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád lenne a borközpont

Csongrád - A csongrádi borászok szeretnék elérni, hogy a Csongrádi Borvidék központja a megye névadó… Tovább olvasom