Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Érettségi 2014: május 5-én kezdődnek a vizsgák

Többen mennek emelt szintre, de több helyre is kérik a felvételin.

Idén 117 800-an (ebből 83 000 végzős középiskolás) érettségiznek a május 5-én, hétfőn kezdődő nappali érettségi szezonban. Az összesen megjelölt érettségi vizsgák számából 388 300 vizsgát középszinten, 41 200 vizsgát pedig emelt szinten tesznek le a diákok.

Az emelt szinten letett vizsgák száma tavalyhoz képest 7 százalékkal növekszik, ami jobbára annak köszönhető, hogy a felvételiken is több helyen várják el az emelt szintet legalább egy tárgyból.

Az érettségi számos jelentkező számára egyben a felsőoktatási felvételit is jelenti. Az itt szerzett pontok jelentik ugyanios a felvételi pontszám alapját. Az érettségi pontok kiszámításakor a felvételihez az adott képzési területen előírt két érettségi vizsgatárgyat veszik figyelembe. Ha a felsőoktatási intézmény kettőnél több érettségi vizsgatárgyat határozott meg, a meghatározott érettségi vizsgatárgyak közül a jelentkező számára a kedvezőbb két érettségi vizsgatárgy eredményeiből számítják az érettségi pontokat. Az érettségi pontok száma egyenlő az érettségi vizsgán elért százalékos eredménnyel.

A 2015-ös magyar érettségi tételek és megoldások

Idén több mint 106 560 felvételiző jelentkezett a felsőoktatásba. Közülük majdnem 70 ezren első helyen alapképzést jelöltek meg.

Tavalyhoz képest leginkább a pedagógusképzésekre jelentkeztek többen: 2013-ban 6136-an, idén 8546, közel 40 százalékkal többen választottak elsőként ilyen képzést.

A Felvi.hu ábrája az első helyes jelentkezések számáról képzési területenként alapképzéseken és osztatlan mesterképzéseken:

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi 2014: az érettségi vizsgák időpontja

Itt vannak az emelt és középszintű érettségi vizsgák időpontjai 2014-ben. Tegye el, nehogy… Tovább olvasom