Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Íme, kiket tippelünk az idei magyarérettségire!

A tételekben eddig nem jelent meg a politikai kurzus ízlése és nem irodalmi évfordulók szerint választottak. De akkor mire készüljünk?

Idei tippünk a magyarérettségire

Műelemzés: Radnóti Miklós (Nem tudhatom) vagy József Attila (Téli éjszaka)

Párhuzamos elemzés
: Krúdy Gyula (Szindbád-történetek: A hídon) és Tömörkény István (Nehéz emberek)

Érvelési tétel:
a technika hatása a műveltségre vagy az ember felelőssége a környezetért.

Ön milyen tételből érettségizne örömmel? Írja meg!

A magyarérettségi tételírói makacsul figyelmen kívül hagyják az irodalmi évfordulókat, de azért az elmúlt 10 év tételeiből lehet következtetéseket levonni.

A magyarérettségi szövegértési tesztfeladatokból és egy szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál 3 típus, az érvelési tétel, a műelemzés és az összehasonlító elemzés közül lehet egyet választani.

Az eddigi tételekben nem tükröződött a hatalmon lévő politikai kurzus társadalomfelfogása, vagyis 2006-ben nem kaptak Váci Mihályt és 2011-ben Wass Albertet sem.

Eddig hiába figyeltük az évfordulós naptárat is. De azért jegyezzük meg, hogy  Mikes Kelemen 325 éve, Dugonics András 275 éve, Kölcsey Ferenc 225, József Attila 110 éve született.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy amikor a műelemzésben vers van, akkor az összehasonlító elemzésbe prózai művek kerülnek, és viszont.

Gyakran előfordult, hogy a műelemzés és az összehasonlító elemzés tétel közül az egyik modern, a másik romantikus vagy klasszicista szerzőre vonatkozott. 

A 2015-ös magyar érettségi tételek és megoldások

Az elmúlt 10 évben nem volt olyan év, amikor középfokon ne lett volna a három között egy egyszerűbb, világosabban megfogható tétel a kevésbé tanulósoknak és a matekeseknek. Nekik eddig mindig jó stratégiának bizonyult az egyes korok jellemzőit megtanulni és valamelyik tételnél felhasználni.

Radnóti Miklós, József Attila, Krúdy Gyula, Tömörkény István.
Radnóti Miklós, József Attila, Krúdy Gyula, Tömörkény István.

A novellák esetében többször kerültek tételbe viszonylag keveset olvasott szerzők (Petelei István, Sánta Ferenc, Gelléri Andor Endre vagy akár Bródy Sándor).

A versek viszont mindig a legnagyobbaktól jöttek.

A novellisták közül az utóbbi 10 évben nem szerepelt még Tömörkény István, Örkény István, Móra Ferenc és nem volt próza Kosztolányi Dezsőtől vagy Krúdy Gyulától. Kétszer is szerepelt viszont Karinthy Frigyes (2010, 2012).

A versek között Petőfi Sándor (2009, 2011), Kosztolányi Dezső (2010, 2007), Arany János (2014, 2012), Csokonai Vitéz Mihály (2011, 2008), Vörösmarty Mihály (2013, 2006) és Berzsenyi Dániel (2014, 2005) szerepelt kétszer.

Régen nem volt már Ady Endre vagy József Attila verse érettségi tétel. És tíz éve egyáltalán nem volt Kölcsey Ferenc, Balassi Bálint, Babits Mihály és Radnóti Miklós.

Tippeink között szerepelt még Babits Mihály Esti kérdés című verse, de ez középfokon nehezen értelmezhetőnek tűnt, Dsida Jenő Hulló hajszálak elégiája című verse vagy Mikes Kelemen Törökországi levele egyik levele (pl. 112.) de ezek meg túlságosan erdélyinek látszottak. Valamint felmerült Örkény István A sátán Füreden című novellája is, de az ördögöt mégse hívjuk önként az érettségire.

A korábbi évek tételei

2014
Érvelési tétel: Márai Sándor: Füveskönyv című művéből származó szövegrészlet alapján kellett érvelni a lassú olvasás mellett és ellen.
Műelemzés: Bródy Sándor: Kaál Samu (novella)
Összehasonlító elemzés: Berzsenyi Dániel: Életfilozófia és Arany János: Visszatekintés című versének összehasonlító elemzése.

2013
Érvelési tétel: Leszek Kolakowski: Kis előadások nagy kérdésekről. Az utazásról c. műve kapcsán az epikai művekben szereplő utazásokról.
Műelemzés: Márai Sándor: Az árva (elbeszélés)
Összehasonlító elemzés: Berzsenyi Dániel: Napoleonhoz és Vörösmarty Mihály: Napoleon versének összehasonlító elemzése.

2012
Érvelési tétel: Albert Camus: A pestis című regénye kapcsán a heroikus életfelfogás mellett vagy ellen.
Műelemzés: Arany János: Tetemre hívás című verse.
Összehasonlító elemzés: Karinthy Frigyes: Tanár úr, kérem című kötetéből "A jó tanuló felel" és "A rossz tanuló felel" című elbeszélések összehasonlító elemzése.

2011
Érvelési tétel: Szophoklész: Antigoné alapján az emberi magatartásformákról.
Műelemzés: Móricz Zsigmond: A világ végén már szép és jó című novellája.
Összehasonlító elemzés: Csokonai Vitéz Mihály: Az álom leírása és Petőfi Sándor: Az álom... című versének összehasonlító elemzése.

2010
Érvelési tétel: Szabó Magda interjúkötet Otthon című írása alapján arról, hogyan hat a tárgyi környezet a személyre.
Műelemzés: Gelléri Andor Endre: Pármai likőr című novellája.
Összehasonlító elemzés: Kosztolányi Dezső: A kis mécs (A szegény kisgyermek panaszai) és Karinthy Frigyes: A kis edény (Így írtok ti) összehasonlító elemzése.

2009
Érvelési tétel: Spiró György véleménye kapcsán arról, hogy a fiatal generáció kevesebbet olvas.
Műelemzés: Lázár Ervin: Csapda című novellája
Összehasonlító elemzés: Vörösmarty Mihály: Keserű pohár (Czilley s a Hunyadiakból) és Petőfi Sándor: Ivás közben című versének összehasonlító elemzése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 jótanács magyarérettségi előtt

Miből érdemes még készülni pár nappal a magyarérettségi előtt? Tanároktól, érettségizőktől… Tovább olvasom