Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Érettségi 2015 - érettségi feladatok, megoldások > Magyar érettségi 2009: Mikszáth, Spiró, Petőfi, Vörösmarty

Magyar érettségi 2009: Mikszáth, Spiró, Petőfi, Vörösmarty

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött el hétfő reggel 8 órakor az idei érettségi időszak.

2009.05.04. 06:44
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A vizsga középszinten 240 percig tartott. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk; a szövegértési részre 60, a szövegalkotási részre 180 perc állt rendelkezésükre. A szövegértési feladat alapja többnyire egy-egy ismeretterjesztő cikk, publicisztika vagy esszé: a diákoknak a szöveggel kapcsolatban feltett kérdésekre kell válaszolniuk, vagy az előre megadott válaszok közül a megfelelőt bejelölniük. A vizsga másik részében három - különböző műfajú - téma közül választanak egyet az érettségizők, az arról szóló fogalmazás terjedelme 500-1500 szó lehet.
Tekintse meg a még:
A feladatok

A 60 perces szövegértés teszt Mikszáth Kálmán Jókai Mór és kora című írásának epilógusát vette alapul - közölte a Figyelőnet. A diákoknak a szöveggel kapcsolatban feltett kérdésekre kell válaszolniuk. A vizsga másik részében három - különböző műfajú - téma közül választhattak egyet az érettségizők, az arról szóló fogalmazás terjedelme 500-1500 szó lehet.

A magyar írásbelikkel kezdődött el hétfő reggel 8 órakor az idei érettségi időszak. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Idén Spiró György az irodalomolvasás és az írás mai helyzetéről kifejtett véleménye mellett vagy ellen lehetett érvelniük a diákoknak, választhatták Lázár Ervin Csapda című novellájának értelmezését, vagy Petőfi és Vörösmarty bordalának (Vörösmarty Mihály Keserű pohár és Petőfi Sándor Ivás Közben című költeményének) összehasonlítását - írja az Figyelőnet. Az emelt szintű vizsga első része három szövegalkotási feladatból áll, amely egy-egy adott műfajú, önálló fogalmazás megírását jelenti. A vizsga másik részében egy nyelvi, irodalmi, műveltségi tesztet kell megoldani, amely egy alkotáshoz kapcsolódik.

Emelt szinten

Az emelt szintű írásbeli érettségi 4 órában négyféle feladatot tűzött ki a vizsgaleírásnak megfelelően. A nyelvi-irodalmi műveltségi teszt (40 pont) egy Babits-esszé részleteinek megértését, illetve azzal kapcsolatos nyelvtani és irodalmi ismereteket várt el. A műelemzési feladatban (25 pont) Tóth Árpád Erdő című verse állt. A Reflektálás egy jelenségre nevű feladat (20 pont) kiinduló szövege a "jó olvasóról" szól. Ennek mentén kellett elgondolkodni az olvasás mechanizmusán. A gyakorlati írásbeliség feladatban (15 pont) a fiatalok körében divatos plázázás témakörében kellet rövid glosszát írni.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1179 helyszínen 93 ezer 650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1416 vizsgázó tett érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88 diák, emelt szinten 4 helyszínen 35 fiatal érettségizett.

A tavaszi érettségi kedden a matematika írásbelivel folytatódik.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 39 hozzászólás
Moderálásra küldöm 39. flexsnake 2009.05.05. 19:58

Jövőre kötelező lesz:

Ultra paraszt neomagyar,
pofád nagy, fogad agyar.
Vered nyálad szemed vérben,
zászlód fent a végbélben.
Furcsán hajlik az a kereszt,
náci bácsi szakállt ereszt.
:D

Érdekes hogy mindig a jobboldalasoknak van mindennel baja. Ennyi latens homokost bakker :D

Moderálásra küldöm 38. Peter92 2009.05.05. 17:53

sevenof9

A RMG tanulójaként felháborítanak soraid. Én, személyszerint, azért járok ebbe az intézménybe, hogy MINDEN lényeges dolgot megtanuljak, legyen az reál vagy humán tantárgy. Bár el kell ismernem, hogy kevésbbé kötődök a fizikához vagy a biológiához, mint az angolhoz vagy a spanyolhoz, de úgy vélem, hogy minden oktatott tantárgynak meg kell tanulnunk legalább az alapjait. Bármennyire is tetszene sokaknak az ötlet, az oktatási intézményeket nem lehet aszerint elválasztani, hogy tanulói mely tantárgyakat tanulnák szívesebben. Természetesen a magyar nyelvtan néha engem is untat, de azt azért beláthatod, hogy, ha más tantárgyat nem is, de ezt az egyet legalább alapszinten el kell sajátítanod. Mellesleg ezért alkalmaz a Radnóti olyan kivételes tanárokat, mint Vida Róbert. Mellette a néha unalmas órák is érdekesnek hathatnak.
Igazad van, a reál tantárgyaknak megvan az az előnye, hogy számokkal leírhatóak, kísérletekkel bebizonyíthatóak. De a nyelvet, amelyen véleményeidet írod,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 37. sevenof9 2009.05.05. 14:32

informatika szte modra - meg annyit: gyakorlati vizsgan kikapcsoltak a gepet es fejbol kellett nyomni,hogy edit/font/font size,de valtozatossagkepp magyarul - igaz en soha nem tanultam meg,vizualisan megjegyeztem,de nem makkantottam be. angolul nagyjabol tudtam a rohadt menuket, igy nem buktam meg. Mekkora gyokerseg ez mar? Egyetem? Ovoda,max.

Moderálásra küldöm 36. sevenof9 2009.05.05. 14:29

re: palimadar

mire az informatikat tanitani kezdtek (jelentem,nekunk meg az egyetemen is bitek es bytok voltak a fo temak es nem az objektum-orientalt programozas,pl Origin C++ vagy LabView - ez azert jellemzi a nagy progmat tanszeket,akinek epp a tanszekvezetoje tartotta az informatikaorat),akkora mi mar reg kijartuk az elet iskolajaban a commodoret es rohogve szovegszerkesztettunk es exceleztunk. ennyit az informatikarol. a rmgben is volt ora,de ertelme sommi. hal istennek fakultativ volt.

hat nemigazan tudom,mi volt az irodalom- es nyelvatoran az ANYAG,mert nem figyeltem oda a 3. honap utan,mikor az Odusszeiat vettuk. Mondom 3 honapig! Lehet,hogy bunko vagyok, de nem vagyok hajlando egynemely sotet irodalomtanar omlengeseit hallgatni a kedvenc koltoikrol.

Az pedig,hog ya 20. szazad szurrealizmusa egynemely stimulansoknak koszonheto es ezaltal a MUVESZETUK befogadasa is valamifelekepp modosult tudatallapotot feltetelez,nem vagyok hajlando elfogadni. Miert kellene nekem egy drogos… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 35. cselac 2009.05.05. 09:10

Ez nem válasz és nem reakció...látod, pont ezért van szükség érvelésre...

Moderálásra küldöm 34. sevenof9 2009.05.05. 03:37

cselac: a humanista muveltseg es a szuk kor altal kinevezett nagy MUVESZEK hatartalan muveszete (a 20. szazad elejen pedig tudottan az lsd es a kokain generalta eme nagyszeru viziokat-mint kesobb a rock is a heroinon nott fel) nem osszekeverendo.

Moderálásra küldöm 33. palimadar 2009.05.05. 00:16

Figyelj sevenof9!

Az, hogy valaha ilyesmiről nem volt szó az iskolában irodalom vagy nyelvtan órán, semmit nem jelent. Akkoriban informatikáról sem tanult a többség. Gondolom azt nem kérdőjelezed meg azon az alapon, hogy akkor sem volt.

Az itt támadott rész az, aminek értelme is van. Vitára mindig és mindenütt sor kerülhet az életben. Nem mindegy, hogy tudsz-e érvelni, gondolataidat logikusan rakosgatod egymás mellé vagy sem. Az érvelés technikáját igenis ezen tárgy keretén belül lehet leginkább megtanítani. Nem most vagyok diák, de valahogy nyilván számonkérik a maiaktól ezt is.

Moderálásra küldöm 32. szentlucifer 2009.05.04. 23:51

Sevenof 9 hozzászólása kitűnően illusztrálja, mennyire gondok vannak a műveltséggel. Magyar mondatban olyan fölösleges anglomán kifejezést használni, mint a bullshit, jelzi a nyelvi igénytelenséget, ez pedig egyenesen visszautal az érettségi problémájára.

Elismerem, sajnos nem olyan ,,ciki" mostanában az általános reál ismeretek hiánya, mint a humán tudományoké. Manapság azonban a diákok számára már a korábbiakhoz képest jóval alacsonyabb színvonalú, középszintű érettségi teljesítése is gondot okoz. Tizennyolc évesen sokan egyszerűen képtelenek összefüggően olvasni, nemhogy szöveget érteni, s mindez, ha tetszik, ha nem, jó részben a kilencvenes évek közepe óta uralkodó liberális oktatás felelőssége. Amikor a mindennapok szintjén felnőtt emberek képtelenek egy hivatalos levelet legalább a lényeget illetően felfogni, egy komolyabb újságcikket elolvasni (nem a bulvárra gondolok) avagy egy ügyfélszolgálaton három-négy értelmes mondatban a problémájukat megfogalmazni, ott komoly… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 31. cselac 2009.05.04. 22:51

Kérdés: aki nem tud helyesen írni, annak hozzászólása nem válik-e nevetségessé az őt olvasók számára? Álljon fel az a természettudós, aki szerint humanista műveltség nélkül egy lépést is előrehaladt volna a világ.

Bicskanyitogató, tudatlan és ritka röhejes, vicceskedni akaró hozzászólás.

Egyébként ez az emelt szintű mizéria ugyanolyan agyament dolog, mint a "bologna".

Moderálásra küldöm 30. sevenof9 2009.05.04. 22:22

kerdes: miert kell egy magyar erettsegin ervelni valami mellett? retorika is beletartozik a tantargyba? alljon fol,aki 4 ev alatt ilyesmi vegzaturanak ki volt teve az oran. alljon fel,akit szoban feleltettek irodalomoran es ervelni kellett. nalunk a rmgben meg a negyedikes anyagra se jutott ido,nemhogy szobeli szamonkeresre...pedig nyelvtanorank egy se volt 4 ev alatt es az osztalyfonoki orak jo resze is rohadalommal ment el. tanultam valamit? ja,felhasznaltam kemia es fizikapeldak megoldasara,es pletyizesre,kivalo. lehettem volna a kemialaborban is vagy kinn a kosarpalyan,tobb ertelme lett volna. menjunk be,csak futsenek. ekkozben a fiatalsag termeszettudomanyos muveltsege a beka segge alatt. erdekes modon,az irodalom es tortenelem ismereatanyaganak novekedese es a mai modern tudomanyok alkalmazott resze nem egyforma aranyban no,de megse a ttk-s targyak oraszama no. logikus.

az egesz human muveltseg eroltetese ugyahogyvan bullshit. az a tananyag amit a kor gondolkodoi erteknek… Tovább olvasom »


39 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...