Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

10 százalékot az összes élelmiszernek?

Szeged - A 27 százalékos áfa egy élelmiszer árának csaknem az egyharmada. Azért virul a feketegazdaság is, mert számla nélkül van min osztozni. Az egész EU-ban nálunk a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcsa: ha 10 százalékra levinnék, fehéredne a gazdaság is.
– 10 százalékos élelmiszeráfával valamivel biztos nőne a forgalom az üzletekben, de nem is ez a szempont a legfontosabb, hanem az, hogy a fogyasztás minősége javulna – mondta Vida János kereskedő, több élelmiszerbolt tulajdonosa. – Eltompulna az áfacsökkenés azoknál a termékeknél, amelyeknél a gyártók régóta halogatták az áremelést, konkrétan a pékekre gondolok. De a többi cikknél lenne rá remény, hogy minőségibb élelmiszerek kerülnének a kosarakba, az is lehet, hogy az emberek újra ennének mindennap húst.

Vida János szerint már nem jön vissza a 90-es évek eleje, amikor a diszkontok megjelenésével és a nagy akciók miatt az emberek zsák- és kartonszám vitték haza az árut. Ma akciós termékből is csak annyit vásárolnak, amennyire szükségük van.

Nem lenne kolbászból a kerítés, de több hús fogyna, ha csökkentenék az áfát. Fotó: Karnok Csaba
Nem lenne kolbászból a kerítés, de több hús fogyna, ha csökkentenék az áfát.
Fotó: Karnok Csaba

Pataki Andrea, a KISOSZ megyei titkára szerint nagyobb lenne a forgalom az üzletekben egy 10 százalékos áfával. – Az alapvető élelmiszerek kereslete „rugalmatlan kereslet", mivel a fogyasztóknak bizonyos mennyiségre szükségük van – nyilatkozta a titkár. – Mostanra azonban már ez a rugalmatlan kereslet is csökkent, az emberek kevesebbet vásárolnak az alapvető élelmiszerekből is, ráadásul a legális kereskedelemben beszerzett áruk aránya is alacsonyabb.

Hogyan lehet áfát csalni?

– Nagyon egyszerűen, a klasszikus módszerrel: nem készül számla – magyarázta egy neve elhallgatását kérő vállalkozó.
– A sertéstermelő és a hentes mondjuk 4 disznó helyett csak 2-ről ír számlát, a másik 2-nél elfelezik az áfát. Így a termelő drágábban tudja eladni az árut, a hentes pedig olcsóbban kínálja a termékét, mint például a Pick. A vakmerőbbek 1 áfás disznóból 10-et is kiárulnak. Ugyanezt a pékek is eljátszhatják a kisboltosokkal: ki számolja meg, hogy hány kifli van a ládában?

Az online pénztárgép is csak annyit lát majd, amennyit beleütnek.

A 27 százalékos magyarországi áfa jelenleg a legmagasabb az Unióban, emiatt a legtöbb élelmiszer drágább, mint például Ausztriában, Németországban. Az EU 28 országából 14-ben 10 százaléknál alacsonyabb az élelmiszereket terhelő általános forgalmi adó, 3 országban nulla. A brutáláfának köszönhető, hogy nálunk virágzik a feketegazdaság, és a húsfeldolgozók veszteségesek.

De most teljesülhet a mezőgazdasági termelők egyik régi vágya, csökkenhet a húsra kivetett 27 százalékos áfa – ezt ígérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy lakossági fórumon Hódmezővásárhelyen. A változás elsősorban a baromfi- és sertéshúsra vonatkozna, és január 1-jén lépne életbe: az áfa mértéke 10 százalék lenne. Az élelmiszer-ágazat többi szereplője pedig azt várja, hogy valamennyi terméknél 10 százalék legyen az áfa.

Mi van akkor, ha a kereskedők „lenyelnék" az áfacsökkentést? – erre pár éve volt példa. – Hallottunk ilyen érvelést, de ezzel nem értek egyet – válaszolta Pataki Andrea. – A verseny erős, a vállalkozások igyekeznek megtartani a vevőkörüket. Ha pedig maguk a kereskedők jobb helyzetbe kerülnek, akkor ők és családjuk, munkatársaik révén is növekszik a vásárlóerő. Érthető a kormányzat aggálya, hiszen rövid távon adóbevételektől esne el, hosszabb távon azonban élénkülne a gazdaság, véleményünk szerint az áfacsökkentés megtérülne.

Hol csökkent, hol nőtt

2004-ben a legmagasabb áfakulcs 25 százalék volt, ez 2006-ban 20-ra csökkent. 2009 nyarán megint 25 százalék lett, 2012. január 1-jével pedig rekordmagasságra, 27-re emelkedett. Az élelmiszereknek mindig csak egy kis hányada tartozott az alacsonyabb, 2008 óta 18 százalékos áfakörbe.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. GondaIstván 2013. szeptember 14. 14:08
  „41. Nyestede: "az egekbe kell emelni az ÁFÁ-t"
  Ezt azért nem mondtuk: A cikk arról szól, hogy felmerült egy brutális ÁFA-csökkentés ötlete. Erre mi csendesen megjegyeztük, hogy az ÁFA korszerűbb adónem, mint az SZJA, tehát nem kellene csökkenteni. Esetleg egy 3%-os ÁFA-emelés szóba jöhetne a luxuscikkekre, és az itt befolyt összeg talán fedezne egy 1%-os SZJA csökkentést. Tehát egy finomhangolási korrekcióról volt szó a gazdagok felől a szegények felé.”
 • 41. Nyestede 2013. szeptember 13. 11:11
  „Látom itt néhány embernek az a fix meggyőződése, hogy az egekbe kell emelni az ÁFÁ-t, és majd abból jön az adóbevétel, és lecsökkentjük az SZJA-t. Ezzel van egy "kis" probléma:
  Schengeni övezet! Most magyarázzam, vagy leesik magától. Nincs határ, nincs vámos, nincs vám! Azt hozol be, amit akarsz Szlovákia, Ausztria, Szlovénia felől. Ha felemeled az egekbe az ÁFÁ-t, és leviszed az SZJA-t, akkor csak arra lesz jó, hogy újra beindul a Gorenje turizmus, sőt, ha elég nagy lesz az árrés még dílerek is elkezdenek majd átjárni tömgesen, tehát még a feketegazdaságot is felpörgetnétek vele.
  Mikor volt a "cukorvész" néhány éve, és a magyar cukorkészletek nagyon elapadtak, sokan furgonokkal jártak át és szó szerint mázsaszám hordták a cukrot, mert még így is haszonnal tudott túladni raja itthon.
  Ez az alacsony SZJA, magas ÁFA csak akkor működne, ha az egész EU-ban központilag Brüsszel határozna meg egy egységes adózást, hadd ne mondjam, hogy a 28 tagország milyen hisztit levágna, már arra is, ha csak felvetnék az ötletet...”
 • 40. csonakos 2013. szeptember 13. 11:07
  „39. mivan? 2013.09.13. 08:11
  Sikerült vele beszélnem és valós, ott mostanság emelkednek az energia árak! Panaszkodott, hogy a hűtő-fűtő kondicionálót azért cseréte a házán korszerűbbre mert olcsó volt az áram és most keményen, 30%-ot emelkedtek az áram árak arrafelé! Nagyobb a kereslet! Ez így érthető is! Már nagyon régóta kint élnek és bizony kell az a kis órás beszélgetés. Brisbane messze van nagyon! Jó hallani, hogy őrzik a magyar anyanyelvet ott a messzi távolban!”
 • 39. mivan? 2013. szeptember 13. 08:11
  „Hiába csökkentenék az ÁFÁ-t az árak akkor sem mennének lejebb. Azért ezt már az előző kormány is eljátszotta. És itt kicsit meg kell védeni a mindenkori kormányt, mert a magyar kereskedő rosszabb és kapzsibb még a zsidónál is. Sajnos, hogy ezt ell írnom.
  csónakos. Elképzelem ausztrál cimborádat hajnalban: - Mit akar már megint a magyar haverod??
  - ÁÁÁ, ne is foglalkozz vele csak az energia árak után érdeklődik...
  Bocs, ez csak humor.”
 • 38. adófizető 2013. szeptember 13. 08:00
  „Szerintem is a fogyasztási jellegű adókat kellene inkább favorizálni és nem a bér jellegűeket. Igazságosabbnak tartom.
  Szerintem az ÁFA-t egységesen 25%-ra kellene változtatni (a 18-ról is felemelném). És minden jövedelmet megadóztatnék. Ebbe beletartozna a nyugdíj, gyes, családi pótlék (minden állami juttatás is). Természetesen ezeket előtte ugyanúgy felbruttósítanám mint annó a fizetéseket. Így az államnak ez nem kerülne plusz pénzébe, de adózási szempontból nagyobb lenne a mozgástér (jelenleg ugyebár ha az SZJA-t csökkentik, azzal pl a nyugdíjasok nem járnak jobban).
  Ha ez megvan, két kulcsos adórendszert vezetnék be 5 és 20%-kal (a 20% lenne évi 15 millió forint feletti keresetnél). A mindenféle járulékokat összevonnám és azokat is csökkenteném 5%-kal (így együtt már kompenzálják az ÁFA-t).
  Bevezetném az ingatlanadót, megadóztatnám a nagy értékű gépjárműveket, stb, de az adó összegét le lehetne vonni az adóból, így a nyugdíjasok, stb is megadóztatható lenne, nem kellene kivételezni.
  Szerintem ez így igazságosabb adóztatás lenne és az SZJA-t és járulékokat nem vagy alig fizetők is jobban kivennék a részüket a közterhekből.
  Mivel az emberek jövedelmének egy jelentősebb része az náluk marad és a mindenféle áthárított banki adónak, és az alacsony kamatoknak köszönhetően nem éri meg bankba tenni a pénzt így a fogyasztás a kisebb jövedelműeknél is nőni fog és eltolódhat a minőségibb élelmiszerek irányába (attól függetlenül, hogy nem csökken az ÁFA kulcs és így az ár sem)
  A feketén élelmiszerfeldolgozóka pedig olyan büntetési tétellel kell sújtani, mint ha súlyos testi sértést vagy esetleg emberölési kísérletet követett volna el (ha belegondolunk tényleg elkövette) és elítélni, lecsukni.”
 • 37. GondaIstván 2013. szeptember 12. 22:47
  „36. Deadman:
  - "Ettöl a megoldástól vajon többet kapnának a dolgozók??"
  Bizony nem kapnának többet, de öntudatosabbak lennének, és jobban meggondolnák, hogy kit ikszelnek be 2014-ben.
  - "mondd már el itt is hogy szerinted milyen jó hogy 27% os az Áfa és nem kéne csökkenteni"
  Rossz a felvetés. Természetesen önmagában nem jó a 27% ÁFA, de a 10%-os sem, sőt egyáltalán semmilyen adó sem. De az társadalomnak nevezett közösségnek vannak költségei, aminek a fedezésére történelmileg az adózás formája alakult ki. De ha te szívesebben teljesítenéd ezt a kötelességedet mondjuk robottal, beszéljük meg.
  Én csak azt állítottam, hogy az ÁFA modernebb adóforma, mit az SZJA.
  - "milyen jó ha a fogyasztást adóztatják azoknak az embereknek akik alig keresnek 80.000 Ft ot"
  Ebből a mondatodból világosan kiderül, hogy a probléma nem az ÁFA, hanem az, hogy alacsonyak a keresetek. Akkor ezt kell egyénileg orvosolni, és nem az ÁFA-t csökkenteni, amivel kedvezel a 80 eFt-ot keresőnek is, de a millát keresőnek is. Az IMF már régóta ajánlgatja, hogy a szociális kedvezmények/támogatások célzottak legyenek és ne általánosak.
  - "miolyen jó az e utdij"
  Az természetes, hogy akik használják az utakat, azoknak fizetni kell ezért a szolgáltatásért. Hogy ez e-módon megy az meg természetes a XXI. században. Hogy ez sok vagy kevés? Az utakra ráfér a felújítás, tehát van mire költeni. A szállítási költségek emelkedésével felértékelődik a helyi termékek jelentősége és visszaszorul a távoli árúk fuvarozása. Csökken a környezeti terhelés. Versenyképesebb lesz a vasúti, vízi szállítás. Szóval vannak érvek mellette is. Egyébként még 10 év és megjönnek a robotkamionok, akiknél nem kell majd béremelésre gondolni, és megállás nélkül 24 órában járják majd az utakat.
  - "Nagyon jó lenne a húsiparnak az áfacsőkkentés"
  Ez pont arra utal, hogy az ipar lenyelné az ÁFA-csökkentést, és nem kerülne kevesebbe a hús a boltokban. Tehát valójában az állam a húsipart dotálná. Ha akarja, tegye meg ezt direkt módon, de ne az ÁFA-n keresztül.”
 • 36. Deadman 2013. szeptember 12. 22:05
  „34. GondaIstván 2013.09.12. 21:47
  a bérjárulékok átrendezése úgy, hogy a munkavállaló fizesse az eddigi munkáltatói járulékokat, és ennyivel emeljék meg a bruttó bérét (így fehéren-feketén érzékelhető lenne mindenkinek, hogy valójában mennyi a fizetése, és ebből mennyit visz el az adó és járulék)
  Ettöl a megoldástól vajon többet kapnának a dolgozók ?? merta fizupapíron így is látom mennyit visz el az adó és járulék :(((

  Szerintem jó irány az, hogy a modern államok a bérek adóztatása felől a fogyasztás adóztatása felé mozdulnak el. Ezért úgy gondolom, nem szerencsés az ÁFA csökkentése. Miért kerüljön kevesebbe Orbánnak is a tej, hiszen bőven van mit a tejbe aprítania!

  Gyere már el a Céghez azt ezt mondd már el itt is hogy szerinted milyen jó hogy 27% os az Áfa és nem kéne csökkenteni!!!meg milyen jó ha a fogyasztást adóztatják azoknak az embereknek akik alig keresnek 80.000 Ft ot túlörával és Müszakpotlékkal együtt...
  Meg azt is mondd már el nekik hogy miolyen jó az e utdij meg a tranzakcios ado felemelése mert így a cégek csak szeptemberig plusz 350 millió FT tal terhelte mega kormányunk ami épp a béremelére ment volna :((((

  Meg ugye milyen jó hogy a kis vágopontoknak nem kell kötelezően dokival megvizygáltatni a Húst...MÍG egy PICK szintű cégnél ez alapvetően kötelezö és az is pénz...

  Nagyon jó lenne a húsiparnak az a áfacsőkkentés és nem januártól hanem már most oktober 1 töl..”
 • 35. hangman 2013. szeptember 12. 22:02
  „Ki csökkent áfát, ne röhögtess, nincs is olyan, hogy jobbik, csak fidesz van és annak a szélsőséges csoportja, kdnp se létezik nem hogy jobbik.”
 • 34. GondaIstván 2013. szeptember 12. 21:47
  „Szerintem jó irány az, hogy a modern államok a bérek adóztatása felől a fogyasztás adóztatása felé mozdulnak el. Ezért úgy gondolom, nem szerencsés az ÁFA csökkentése. Miért kerüljön kevesebbe Orbánnak is a tej, hiszen bőven van mit a tejbe aprítania!
  Amit én javasolnék 2014-re, az csak egy kis átrendezés:
  - az SZJA 1%-os csökkentése (és az SZJA megcímkézése, hogy mennyi megy belőle az oktatásra, hadseregre, államapparátusra, stb.)
  - ennek fedezetét megteremteni egy 30%-os luxusáfával
  - a bérjárulékok átrendezése úgy, hogy a munkavállaló fizesse az eddigi munkáltatói járulékokat, és ennyivel emeljék meg a bruttó bérét (így fehéren-feketén érzékelhető lenne mindenkinek, hogy valójában mennyi a fizetése, és ebből mennyit visz el az adó és járulék)
  - általában a kedvezmények csökkentése és e helyett személyre szabott szociális támogatások nyújtása”
 • 33. xenopus 2013. szeptember 12. 21:26
  „32. cruiser ez igy van, nem mindegy melyik oldalon állunk!
  Egy viszont biztos, a jobbik ÁFÁ-t csökkent és ezeket a régi posztkomcsi embereket örökre nyugdíjazza majd!”
 • 32. cruiser 2013. szeptember 12. 21:03
  „Nem kellett volna a vörös bandára szavazni "annak idején"! Akkor és most is röhögnek rajtatok és elvárják, hogy őket válasszátok a sz...t cserébe! Nem mindegy melyik oldalon állsz!”
 • 31. Agáta 2013. szeptember 12. 20:47
  „Attól tartok, ha csökkentenék is az áfa-t, mi fogyasztók, nem sokat éreznénk belőle. Lenyelnék árrésként. Volt már rá példa régebben.”
 • 30. xenopus 2013. szeptember 12. 19:11
  „Minek is? Dübörög a gazdaság és Magyarország jobban teljesít!
  Ez folyik minden hírekből!
  No, lassacskán kiderül a hazugság?”
 • 29. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 17:24
  „ma megkaptam a számlámat, az emelt díjakkal.min.2 ft az emelés percenként újra novembertől.Ennyi nem elég:megjött orbán levele is a jóteményeiről.díj hitelezve.Köszönöm fidesz.”
 • 28. Nyestede 2013. szeptember 12. 16:43
  „A mostani kormány legnagyobb hibája az ÁFA emelés és az egykulcsos SZJA bevezetése volt. Minden pofátlan disznóságukat elnézném nekik, ha ezen változtatnának. Alacsonyabb ÁFA kulcsok kellenének, akkor az élelmiszerektől a buszjegyen át a textíliákig mindennek csökkenne az ára. Emellé bevezetni a mostani 16 mellé egy 20 vagy inkább 24%-os felső adókulcsot évi háromilliós jövedelem felett, na ez már korrektebb lenne.

  9. Mike3
  Egy személyre ha normális változatos táplálkozással számolsz célszerű 1200ft/napot venni (a jelenlegi árak mellett) tehát havi kb. 140-145ezer egy négytagú család élelmiszerköltsége, nyilván ki lehet hozni ennél kevesebből is, de az már minőségi romlást eredményezne, nyilván lehet reggelire vacsorára maragarinos kenyeret enni, csak hosszabb távon nem egészséges.”
 • 27. lukrecia 2013. szeptember 12. 16:23
  „21 : grafika : "Szívesen használnék nap energiát. Egy ház beruházása : min. 1,8 millió ft ! !!! utánna olvastam !"
  Egy nagyon szolid rendszert kb 1,5-2 kw/h st kb 700 ezerbol meg lehet uszni. Csak ismerni kell az olcsobb forrasokat.”
 • 26. csonakos 2013. szeptember 12. 16:23
  „@ rattacha
  Mivel az Ausztrál ismerősöméknél épp most lesz hajnali félegy ezért skypén nem zavarom de holnapra megpróbálom elérni az adott adatok ottani életszerűségét megbeszélve vele! Ha elérem visszatérünhetünk rá! Én innen nem tudom megmondani mi a helyzet ott nem ismerem az ottani viszonyokat! Az európait viszont igen!”
 • 25. vélemény 2013. szeptember 12. 15:33
  „... egy élelmiszer árának csaknem az egyharmada.
  - több élelmiszer árának nem annyi?”
 • 24. Emberségetavilágnak 2013. szeptember 12. 15:22
  „A megnyesett áfa nem tudja korrigálni a zsiványszellemet.
  Csemegepult mögött a falon *** kenyér táblája:
  Akció
  régi ár:
  1 kg *** kenyér
  480 Ft.
  Új ár
  0,5 kg. *** kenyér
  289 Ft.”
 • 23. Linka11 2013. szeptember 12. 15:03
  „Az az igazság,hogy a politikus uraknak fogalma sincs az árakról ! Dobálódznak százalékokkal meg különböző kis számokkal,
  közben milliókat keresnek és milliárdokat síbolnak el.- Paraszt vakítás folyik minden szinten !- Szeretem, mikor akkora milliárdokat emlegetnek napi hírekben,amit egy hétköznapi állampolgár fel sem nagyon tud fogni !- Na ilyen összegeket takar az Áfa is ! És akkor a pór nép okoskái, egymásnak bizonygatják ,milyen f..asza gyerekek az ő általa támogatott politikus fiúk !”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer milliárd forintos kerettel folytatódik a növekedési hitelprogram

A monetáris tanács értékelte a 2013. június eleje, augusztus vége között működő program… Tovább olvasom