Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

53,8 milliárd volt az államháztartás januári hiánya

A januári deficit az egész évre előirányzott hiány 6,13 százaléka.
Az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 53,8 milliárd forint volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu oldalon.

Januárban a központi költségvetés 104,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 35,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 15,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

A januári deficit az egész évre előirányzott államháztartási hiány 6,13 százaléka.

2014. januárjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 75,4 milliárd forintot tett ki.

Az NGM megjegyezte, hogy a 2015. évi első havi központi költségvetési egyenleg a kormány várakozásainak megfelelően alakult.

A tavalyi és az idei januári egyenlegek eltérő alakulásában egyrészt az idei magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, pénzügyi tranzakciós illeték, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, emellett az illetékbefizetések), másrészt a kedvezőbb kamategyenleg játszott szerepet.

Az idén sem lesz a hiány nagyságának lefutása időarányos - hasonlóan az elmúlt évekhez a kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt - az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket - közölte az NGM.

Elemzők: a januári adatok óvatos bizakodásra adnak okot

Az államháztartás első havi adatai óvatos bizakodásra adnak okot - mondták egybehangzóan az MTI által megkérdezett elemzők.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a januári adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az, hogy az államháztartási deficit alacsonyabb lett a tavalyi első havinál, már óvatos optimizmusra ad okot.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint már az kedvező, hogy 2014 után 2015-ben sincs változás a fiskális politika céljaiban, irányaiban. Török Zoltán is jó hírnek nevezte, hogy az idei első havi deficitadat alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu oldalon csütörtökön közölte: az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 53,8 milliárd forint volt.

Megjegyezték, hogy a kormány várakozásainak megfelelően alakult a 2015. évi első havi központi költségvetési egyenleg. Januárban a központi költségvetés 104,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 35,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 15,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

2014. januárjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 75,4 milliárd forint volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU gazdasági kilátásai javultak, de vannak kockázatok

2015-ben 1,7 százalékos GDP-növekedés lehet az EU-ban és 1,3 százalékos az eurózónában. Tovább olvasom