Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A gazdaságos állattenyésztés titka, hogy összefonódik a kereskedelemmel

Balástya - A mai nehéz körülmények között is van lehetőség arra, hogy egy tanyagazdaság nyereséges legyen – erre bizonyíték a balástyai mangalicatanya. A szabadon élő állatokat itt helyben dolgozzák fel, a kiemelkedő minőségű készítmények iránt pedig külföldről is érdeklődnek.
Hobbitanyaként indult, ma már uniós kísérleti modellként a sikeres gazdálkodás egyik mintája a balástyai mangalicatanya. A több mint 25 hektáros területen 50 disznó nevelkedik szabad tartásban. Az állatok az év 12 hónapjában „kóborolnak" a területen, még óljuk sincsen.

Alaptakarmányuk mellet – ami kukorica, búza és rozs – vegyszermentes füvet, nádat, réti növényeket és az ott megtalálható csigákat, gilisztákat és rovarokat is elfogyasztják, vagyis teljesen természetes módon élnek. Húsuk ennek megfelelően kiváló, a belőlük készült termékek pedig magasabb minőséget képviselnek, ami összehasonlíthatatlan a hipermarketek kínálatával. Német, cseh és angol vevők is jártak már itt a balástyai mangalicaszalonnáért, kolbászért, zsírért, májasért. A gazdálkodás titka ugyanis, hogy a húskészítmények értékesítéséig végig egy kézben van a folyamat.

25 hektáron kóborolnak a mangalicák. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Termelni kis túlzással mindenki tud, de ha nem tudja eladni, tönkremegy. Éppen ezért nálunk a minőség mellett a kereskedelem a központi elem – fogalmazta meg a modell lényegét Kovács István, a tanya tulajdonosa. A mangalicákat helyben vágják le és dolgozzák fel, vagyis a teljes folyamatot kontrollálni tudják. Ráadásul míg az élő állat értékesítése során néha még a befektetés sem térül meg, feldolgozott húskészítmények értékesítésével nyereségessé tehető a gazdálkodás.

– A térség tanyáinak fele halott, hiszen nincsen lehetőségük az önfenntartásra. Pedig ugyanezt, amit mi itt csinálunk, bármelyik őstermelő megtehetné, hiszen a jogszabályok lehetőséget adnak hasonló jellegű kisárutermelő gazdaságok létrehozására – fogalmazott Kovács István, aki tegnap erről előadást is tartott a tanyanapon. Ennek célja éppen az volt, hogy az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködési program eredményeit bemutassák, és ennek a tanyának a példájával is illusztrálják: lehet állattartással foglalkozni úgy is, hogy az nem csak a veszteséget termeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyebben jutnak álláshoz a férfiak

Inkább nőket keresnek a logisztika, az építőipar és a bányászat területén, míg az autóiparban, banki… Tovább olvasom