Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A magyar adósság negyede van európai bankok kezében

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság által vizsgált 64 bankból 33-nál volt valamekkora magyar állampapír-állomány a könyvekben június végén.
Az érintett bankoknál összesen 18,479 milliárd eurónyi magyar állampapír volt, ami az október végén közölt 73,06 milliárd euró (21 918,3 forint) teljes adósság 25,3 százaléka.

A bankok közül Magyarország legnagyobb hitelezője a belga KBC Bank, amely 4,058 milliárd eurónyi magyar kitettséget vallott be. A KBC mögött az OTP Bank áll a listán 3,3 milliárd eurós, a dobogó harmadik fokára az Erste került bő kétmilliárdos kitettséggel.

A lap szerint az Európai Bankhatóság adatai alapján a korábbinál pontosabb képet kapunk a teljes magyar adósság tulajdonosi összetételéről. A legnagyobb szereplő az amerikai Franklin Templeton, amely 16,1 milliárd eurónyi magyar állampapírral rendelkezik, a nagy európai bankok 18,5 milliárdja mellett említést érdemel még a 2008-ban felvett nemzetközi hitelcsomag, melynek keretében még tartozunk az Európai Bizottságnak. Emellett a lakossági állampapír-állományt érdemes kiemelni, mely az év eleje óta intenzíven növekedett.

Ezek a tételek összesen a teljes magyar adósság hatvan százalékát jelentik, a fennmaradó rész főleg nem európai bankoknál és alapkezelőknél lehet - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mohácsi József eltűnt, mint szürke szamár a ködben

Mohácsi József nyomába eredtünk, aki az adóhatóság adóslistája szerint 35 millió 897 ezer 321 forinttal tartozik az államnak. Tovább olvasom