Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A PM szerint nem alkotmánysértő a szuperbruttósítás

A Pénzügyminisztérium szerint a parlament által elfogadott jövő évi adómódosítás megfelel az alkotmányos követelményeknek - foglalt állást közleményben a tárca.
Nem sokkal korábban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közölte, hogy a szuperbruttó jövedelemadó-alap megsemmisítését indítványozta az Alkotmánybíróságnál. Szerinte olyan járulékelem kerül az szja alapjába januártól, ami nem ténylegesen megszerzett munkavállalói jövedelem.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2009. június 29-én elfogadott módosítása 2010. január 1-jétől bevezeti az úgynevezett szuperbruttó jövedelemadó-alap meghatározást, amely szerint az adóalap részévé válik a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási járulék is. Szabó Máté országgyűlési biztos szerint a személyi jövedelemadó-alap ilyen kiegészítése nem áll semmilyen kapcsolatban az adóalanyok által megszerzett jövedelemmel, így olyan tételeket von be az adóalapba, amelyek nem ténylegesen megszerzett jövedelmek.

A PM ellenben rendben lévőnek tartja a változást. Leszögezik, hogy az adóalap megállapítása alapvetően adótechnikai kérdés. Szerintük nem eredményez adóteher-növekedést, hogy az szja alapja már nem csak a jövedelem, hanem a munkáltató által fizetett járulék, valamint a százalékos eho is, viszont láthatóvá válik, a munkáltatónak mennyibe kerül a foglalkoztatás.

Mint írják, ez az adóalap-megállapítás nem magyar sajátosság, Csehországban már bevezették, s ott az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek tartotta. Magyarországon több alkotmánybírósági döntés is született adóalap-megállapítással kapcsolatos ügyekben, s ezekben az Alkotmánybíróság úgy foglalt állást, hogy a kérdéses adóalap-csökkentő, illetve -növelő tételek összhangban vannak az alaptörvénnyel - áll a közleményben. Idéznek egy AB-döntést: "az Alkotmány .... nem azt határozza meg, hogy jövedelmet és vagyont kell (lehet) adóztatni, hanem azt, hogy a közterhek viselésének (adózásának) a jövedelmi és vagyoni viszonyoknak megfelelően, arányosan kell megtörténnie".

Olvasóink írták

 • 5. dühös 2009. november 20. 09:23
  „Akik eddig is átlag, vagy az fölött kerestek, azoknak biztosan nem kenyérre kell. Mégis nekik lesz "béremelés".
  Valaki mondja már el, hogyan lehet megélni 120.000 bruttóból, ami nettó 88.000 Ft.
  A rezsi nem 16,8% körül van az egyedülállónak, hanem 45-50%körül. Mire elég a maradék heti 10.000 Ft????
  És ebben nincs benne a gyógyszer, elromlott háztartási gép, stb. költsége.
  Mi ezzel a célja a zsebüket tömő vezető, ill. politikus rétegnek?
  Gyalázat, ami ebben az országban megy. Az munkavállalók 70%-át minimálbéren, vagy az körül foglalkoztatják.
  Annak van igaza, aki nem dolgozik 8 órát a segély töredékéért.”
 • 4. flexsnake 2009. július 28. 06:58
  „,,adóalap részévé válik a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási járulék is."
  Ami annyit jelent hogy ugyanannyi fizetés mellett több adót vonnak le. Vagyis újabb adóterhek.
  És a kedves édesanyjából miért nem akar levonni? És alkotmánysértő mivel nem a fizetést adóztatja hanem egy kötelező járulékot.”
 • 3. DMagóg 2009. július 27. 16:40
  „Egyszer már ezt a cumit megszívatták velünk. Mondván, lássa a dolgozó, hogy mennyibe kerül a foglalkoztatása, minden jövedelem kerüljön a nevére, és abból fizessék az adókat, a járulékokat, a munkáltató ne fizessen külön.

  Ezt, akkor bruttósításnak hívták, átmenetileg a foglalkoztatott nettója megmaradt. Ám az emelkedések után már, a maradó nettó aránya kisebb lett, és rövid idő után a munkáltatót is újra járulék-fizetésre kötelezték. Szemfényvesztő porhintés az egész!”
 • 2. achilleus 2009. július 27. 14:13
  „Azért ez kétesélyes. Jelenleg is szerepelnek a jövedelmek között olyan tételek, amelyek "nem ténylegesen megszerzett jövedelmek", így a munkavállaló által fizetett (magán)nyugdíj- és TB-járulékok, stb. Tehát, ilyen alapon, elvileg, a jelenlegi adórendszer is alkotmányellenesnek minősíthető lenne.”
 • 1. cselac 2009. július 27. 13:51
  „A PM szerint amúgy is minden a legnagyobb rendben van az országban, akkor meg minek aggódni? Dübörgünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elértük a gödör alját?

A TakarékBank makrogazdasági előrejelzése szerint a magyar gazdaság - hasonlóan az Unióéhoz - az év… Tovább olvasom